Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση του συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Αγρινίου-Θέρμου ’’Εκπαιδευτική Προοπτική’’

«Αριστεία και κενο-τομία στην Εκπαίδευση»

Η διαίρεση των εκπαιδευτικών σε «καλούς» και «κακούς», η προώθηση του μεταξύ τους ανταγωνισμού είναι μόνο μερικοί απ’ τους στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που κρύβονται πίσω από τη “δράση” «Αριστεία και Καινοτομία στην εκπαίδευση».

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προκλητική επίθεση οπλοφόρου άνδρα από την προσωπική ασφάλεια της Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου εναντίων των εκπαιδευτικών (μονίμων, ωρομισθίων, αδιορίστων) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΥΠΕΠΘ, πριν λίγες ημέρες, με θέμα: «Αριστεία και καινοτομία στην εκπαίδευση»

Οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στο χώρο της εκδήλωσης μετά από αποφάσεις και κάλεσμα συλλόγων Π.Ε., ΕΛΜΕ, του συντονιστικού ωρομισθίων και της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει καταδικάσει η κυβέρνηση την εκπαίδευση, την εργασιακή περιπλάνηση και την απλήρωτη δουλειά, την επιστροφή στα 30άρια τμήματα, τις τεράστιες ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, την παιδεία του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, της εντατικοποίησης, της χορηγίας και της ζητιανιάς, της πειθάρχησης και της χειραγώγησης.

Σχετικά με τη δήλωση της κυρίας υπουργού πως «η νεολαία μας έχει ανάγκη από πρότυπα. Τα πρότυπα είναι από δω και όχι από κει», αναφερόμενη στους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς, πολλοί απ’ τους οποίους ήταν ωρομίσθιοι που έχουν έξι μήνες να πληρωθούν, έχουμε να δηλώσουμε πως

Τους ωρομίσθιους κα Διαμαντοπούλου (Θατσεροπούλου) να επιβραβεύσετε πρώτα απ’ όλους, αν θέλετε να καινοτομήσετε πραγματικά, μονιμοποιώντας τους, αφού τους ζητήσετε- όπως οφείλετε-δημόσια ένα μεγάλο συγγνώμη. Τους ωρομίσθιους, τους σύγχρονους δούλους που εσείς και το σύστημα το οποίο υπηρετείτε έχετε εξαναγκάσει σε εργασιακή ομηρία, σε κυνηγούς του (προϋπηρεσιακού) χρόνου, άμμος που γλιστράει μεσ’ απ’ τα χέρια, όνειρα που θρυμματίζονται και σκορπάνε στ’ ατέλειωτα, πολλές φορές, χιλιόμετρα από σχολείο σε σχολείο για λίγα ψίχουλα ευρώ που δε θυμούνται πότε τα πληρώθηκαν τελευταία φορά, που δεν ξέρουν πότε θα είναι η επόμενη. Αυτούς που ποτέ δε θα προλάβουν να «γνωρίσουν» τους μαθητές τους.

Και τους άλλους κα Διαμαντοπούλου, τους χιλιάδες ανώνυμους δασκάλους της τάξης, που ποτέ δε ζήτησαν την αναγνώριση του έργου τους από εσάς, τους αρκεί η φλόγα στα μάτια των μαθητών τους, που ζουν κι αναπνέουν κιμωλία και παιδικά χαμόγελα.

Είναι ντροπή κα Διαμαντοπούλου ν’ αντιμετωπίζετε με τόσο απαξιωτικό τρόπο πρώτα απ’ όλα ανθρώπους, και μετά εκπαιδευτικούς, εσείς με τας τόσας «σπουδάς» και θητεία στας Ευρώπας.

Η κοινωνία και η ιστορία κα Διαμαντοπούλου θα σας ξεπεράσουν και θα σας νικήσουν όπως τόσους και τόσους προκατόχους σας, θλιβερά κι ασήμαντα ανθρώπινα πιόνια που κανείς πια δε θυμάται».

Απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές για την εκπαίδευση, αντιτάσσουμε τις ανάγκες μας για ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο των όλων και των ίσων, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις, κατηγοριοποιήσεις, χωρίς φραγμούς κι αξιολογήσεις, που θα σέβεται τα δικαιώματα, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, που θα είναι ανοιχτό στην εργαζόμενη πλειοψηφία κι ορμητικά κλειστό στο μεσαίωνα της αγοράς, που θα προσφέρει ολόπλευρη γνώση κι όχι υποταγή στην αμάθεια της κατάρτισης, που θα μορφώνει, θα καλλιεργεί και δε θα ακρωτηριάζει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της προσαρμογής στην αγορά, για ένα σχολείο που θα απελευθερώνει και δε θα χειραγωγεί.

…θα 'ρθει ο καιρός που θα φανούν οι κήρυκες
κι όχι μονάχα ψεύτες και ρουφιάνοι

Μάνος Ελευθερίου

’’Εκπαιδευτική Προοπτική’’ συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Αγρινίου-Θέρμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: