Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

2ο Σεμινάριο Παραδοσιακών χορών


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Σεμινάριο Παραδοσιακών χορών στις 13-14 Μαρτίου 2010 από τον Λαογραφικό ‘Ομιλο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Η υλοποίηση του σεμιναρίου έγινε στις πολυτελείς αίθουσες του Παπαστρατείου Μεγάρου.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και υπήρχε μεγάλη ικανοποίηση τόσο από την άψογη οργάνωση και την φιλοξενία όσο και από το ίδιο το θέμα του σεμιναρίου. Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο κος Ιωάννης Τσουχλαράκης ειδικός ερευνητής, χορολέκτης και συγγραφέας ο οποίος δίδαξε: «Άγνωστες πτυχές γνωστών Κρητικών χορών και άγνωστοι χοροί της Κρήτη», καθώς και ο κος Βασίλειος Τερζής καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Δάσκαλος Ελληνικού Χορού ο οποίος δίδαξε: «Χοροί και Τραγούδια των Βλαχόφωνων κατοίκων του Ν. Σερρών» όπως επίσης «Χοροί και Τραγούδια των Ντόπιων κατοίκων του Ν. Σερρών».

Στα πλαίσια του Σεμιναρίου έγινε παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από τις περιοχές καθώς και προβολή slides από την περιοχή της Κρήτης. Υπήρχε μεγάλη ανάλυση πάνω στα ήθη και έθιμα τόσο του Ν. Σερρών όσο και της Κρήτης καθώς και οι δύο εισηγητές έχουν κάνει επιτόπια λεπτομερή έρευνα μεταφέροντας μας πολλά σημαντικά λαογραφικά στοιχεία των δυο περιοχών.

Το Σάββατο 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μεγάλο γλέντι στο StudioΠιθάρι με ορχήστρες από τις περιοχές και των Βλαχοφώνων και των Ντόπιων κατοίκων του Ν. Σερρών καθώς και από τη Νήσο Κρήτη και στο τραγούδι τον κο Χρήστο Στεργίου.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και του χρόνου με νέα θέματα με λαογραφικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Πολλά συγχαρητήρια στην Εφορεία του Λαογραφικού Ομίλου Δημοσθένη Καπώνη, Αγγελική Κουτσούκη και Μαρίκα Κοντούλη, στο χοροδιδάσκαλο κο Γεώργιο Τσελίκα, καθώς και σε όλη την ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου που με ζήλο και μεράκι φρόντισε για την τόσο προσεγμένη και άψογη οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: