Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

"Αντικρίζοντας τη περιοχή μας 100 χρόνια μετά.."

Το διαστημικό λεωφορείο προσγειώνεται στην πλατφόρμα του Αγρινίου, μεταφέροντας πλήθος τουριστών από τον πλανήτη «Πάμε Λούρο», του γειτονικού μας ηλιακού συστήματος! Οι εκδρομείς στέκονται με δέος, σαν σε ιερό ναό, μπροστά από την κεντρική πλατεία του Αγρινίου, φέρνοντας στη μνήμη τους, τις μορφές των ανδρών εκείνων, που με αυταπάρνηση άφησαν τον τόπο τους, που τόσο πολύ αγαπούσαν, με σκοπό της ζωής τους να ανακαλύψουν ένα νέο κόσμο, το ηλιακό σύστημα του «Axeloos river».
Θυμάμαι σαν όνειρο, κάποια καθ’ όλα αμφιλεγόμενη εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, που είχε λάβει χώρα προ αμνημονεύτων, σε κάποια περιοχή εδώ κοντά και στην οποία, ανάμεσα σε κάθε καρυδιάς καρύδι που έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην τηλεόραση, εμφανίστηκε κι ένα τσούρμο νέων, ένα τσούρμο εφήβων που δήλωνε ότι η ποιότητα ζωής της περιοχής είναι αν όχι χαμηλή, τότε αν μη τι άλλο απογοητευτική! Ε, λοιπόν η ομάδες αυτές των παιδιών, βρήκαν τη Γη της Επαγγελίας τους, στην Αμερική του διαστήματος! Το αντίκρισμα των προσδοκιών τους, φάνηκε να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της νέας γης! Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα, λοιπόν… και η πόλη ολοένα και άδειαζε περισσότερο.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχαμε και τα θύματα της οικονομικής κρίσης. Τον καιρό εκείνο τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο ακριβότερο. Έτσι, λοιπόν, πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής αποφάσισαν ομαδικά και νομαδικά, να δοκιμάσουν την τύχη τους στη νέα ήπειρο του αχανούς διαστήματος. Μια νέα Πτολεμαΐδα στήθηκε, λοιπόν, στο νεοσύστατο κράτος του «Πάμε Λούρο» και οι τολμηροί άποικοι του πλανήτη, βρήκαν επιτέλους τη μέθεξή τους… ενώ η Αιτωλοακαρνανία άδειαζε!
Σιγά- σιγά, βρίσκονταν κι άλλοι τολμηροί ταξιδευτές που αψηφούσαν την έλλειψη βαρύτητας του διαστήματος κι επιχειρούσαν το ταξίδι αυτό, που θα ικανοποιούσε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους. Η ίδρυση της νέας αυτής πολιτείας, φάνηκε να εκπληρώνει το όνειρο του κάθε αιθεροβάμονα, που ανέκαθεν ονειρευόταν ένα ιδανικό σπίτι. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που τώρα πλέον η πλατεία Χατζοπούλου θυμίζει «σάπιους» στίχους του Καββαδία.
Παλιές γνώριμες, κάποιες με μαλλί πιασμένο κότσο και διόπτρες στα μάτια, πιασμένες χέρι- χέρι, δίνουν ένα ισχυρό «παρών» στη μάχη ενάντια της… «διαστημοποίησης»! Πανό και πλακάτ με συνθήματα στα χέρια τους, φανερώνουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εμφάνιση των τουριστών. «Έξω οι εξωγήινοι από τη χώρα μας», «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια κι όχι ανομοιογένεια», «Ο Θεός ευλογεί μόνο τον Ήλιο και τη Γη»! Ελάχιστοι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, προσπαθούν ακόμη μάταια να πουλήσουν τα ελάχιστα καπνά τους στους τουρίστες, δείχνοντάς τους επιδεικτικά τα στριμμένα δείγματα!
Επειδή εν τέλει, ο Αχελώος παραμένει το αμφιλεγόμενο σημείο της βιόσφαιρας, μιας και δε λέει ούτε να εκτραπεί, ούτε ακόμη να παρεκτραπεί, οι επισκέπτες μας εφοδιάστηκαν με πολλά γυάλινα μπουκαλάκια, θέλοντας να δείξουν στους κατοίκους του νέου σύμπαντος, έναν από τους βασικότερους λόγους που οι τότε κάτοικοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, μιας και φοβήθηκαν ότι οι αρμόδιοι, εκτός από το ποτάμι, σκέφτονταν να εκτρέψουν και τις λίμνες, ακόμη και τα αυλάκια!
Στρέφοντας το βλέμμα προς τους δρόμους, βλέπεις ακόμη το ίδιο χάλι, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Εκτός από τον εξευρωπαϊσμό, η χώρα μας, ωθούμενη από το κύμα μοντερνισμού, τάχθηκε και υπέρ της νέας τάσης, της διαστημοποίησης! Παρ’ όλα αυτά όμως, αν και δηλαδή τα περισσότερα στοιχεία της χώρας, μας παρέπεμπαν σε μια εξελικτική πορεία των πραγμάτων, σε μία εντελέχεια, οι δρόμοι θύμιζαν ακόμη εκείνες τις ταινίες τρόμου που σε καθηλώνουν στην άκρη του καναπέ σου, αναμασώντας το ίδιο κομμάτι ύφασμα ξανά και ξανά!
Ο Καλλικράτης, έδωσε πήρε και τελικά… ακόμη νταραβέρια έχει! Ακόμη προσπαθούν οι εναπομείναντες πολιτικοί να δώσουν επιτέλους μια λύση. Αυτή η Μακρυνεία, μέχρι και στο διαστημικό κοινοβούλιο έφτασε! Λύση βέβαια, ακόμη αναζητείται από τους απανταχού πολιτικάντηδες! Το Θέρμο πάντως… τα κατάφερε! Έφτιαξε δικό του δήμο και μάλιστα, κατέβασε υποψήφιο και στις δια-διαστημικές εκλογές!
Φανταστική εικόνα του μέλλοντος ή μήπως καλοσχεδιασμένη ιδέα; Το σίγουρο πάντως, είναι πως η φυγή δεν είναι λύση. Τα προβλήματα είναι εντοπισμένα. Το μόνο που μένει είναι να αντιμετωπιστούν!

Μαριάννα Ράπτη

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ασυναρτισίες με ανοματεπώνυμο....

geoleoan είπε...

ανορθογραφίες χωρίς ονοματεπώνυμο....

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ...

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ