Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η αξιοποίηση του πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα

Από τις έρευνες για πετρέλαιο στη Κλεισούρα 4 Δεκαετίες πριν..

Διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία ένα ενδιαφέρον άρθρο του Τάσου Παπά με τίτλο «Κουμπαράς πετρελαίου», μαξιλάρι στην ύφεση" Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει:
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία δημόσιου φορέα που θα αναλάβει να οργανώσει το πλαίσιο για την έρευνα εντοπισμού υδρογονοανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Το σχέδιο νόμου έχει αποστείλει στο μέγαρο Μαξίμου ο αρμόδιος υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης.
Ενα από τα γεωτρύπανα στις πετρελαϊκές εγκατάστασεις του «Πρίνου». Ο φορέας θα αποτελεί εταιρεία με μία μετοχή που θα ανήκει στο Δημόσιο, θα προκηρύσσει και θα επικυρώνει διαγωνισμούς έρευνας και αξιοποίησης υδρογονοανθράκων. Θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας του Δημοσίου, με ολιγομελές διοικητικό συμβούλιο, και προτείνεται τα μέλη του να ορίζονται από τη Βουλή, κατά το μοντέλο των ανεξάρτητων αρχών.

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας είναι ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, πιθανότητες της τάξεως του 20% για την εμφάνιση κοιτασμάτων κρίνονται ως αξιόλογες και δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για επενδύσεις.

Στέλεχος της κυβέρνησης είπε στην «Οικονομία» ότι «ο "Πρίνος" στα 20 χρόνια λειτουργίας του έβγαλε 120.000.000 βαρέλια. Η πρόβλεψη είναι ότι με βάση τις υφιστάμενες ενδείξεις και λόγω της θεαματικής βελτίωσης της σχετικής τεχνολογίας εξόρυξης μπορεί να έχουμε δύο και τρεις φορές πάνω από τις δυνατότητες του "Πρίνου", σε αντίστοιχα κοιτάσματα».

Περιοχές που θεωρούνται ενδιαφέρουσες και οι οποίες έχουν χαρτογραφηθεί γεωλογικά και σεισμολογικά βρίσκονται στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκωλο). Επίσης, η κυβέρνηση θα ζητήσει από το φορέα που θα συσταθεί να διερευνήσει αν υπάρχουν ενδείξεις για τον εντοπισμό αξιόλογων κοιτασμάτων και στο βόρειο Αιγαίο.
Οι δηλώσεις αυτές του κου Μανιάτη έφεραν προσδοκίες για την επανέναρξη ερευνών ανεύρευσης κοιτάσματων πετρελαίου στην περιοχή Νεγράδων Καλπακίου στο νομό Ιωαννίνων ( αναφέρθηκε ονομαστικά).
Έρευνες είχαν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, οι οποίες είχαν διακοπεί. Η επίσημη αιτιολογία ήταν η μη ανεύρεση κοιτασμάτων.
Το ίδιο συνέβη και στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στη Κλεισούρα πριν 4 περίπου δεκαετίες. Επίσης έχει γίνει αναφορά στο παρελθόν και για πιθανότητα κοιτασμάτων πετρελαίου και σε άλλες περιοχές.
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα του επικ. Καθηγητή Γεωργίου Παπαθεοδώρου του Τμήματος Γεωλογίας στο Forum Ανάπτυξης 2007:
«από τη θαλάσσια περιοχή του Κατακώλου μέχρι βόρεια της Κέρκυρας και από τον Αμβρακικό και Πατραϊκό κόλπο έως τη λίμνη της Τριχωνίδας και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, οι διαφυγές των ρευστών από τον πυθμένα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό φαινόμενο. Με τον όρο διαφυγές ρευστών από τον πυθμένα περιγράφονται διαφυγές αερίων και υγρών από τον πυθμένα και την υποδομή του προς την υδάτινη στήλη και στην περίπτωση των αερίων ακόμη και προς την ατμόσφαιρα. Τα αέρια είναι συνήθως μεθάνιο, υδρόθειο, διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και άλλοι ανώτεροι αέριοι υδρογονάνθρακες μικροβιακής ή θερμογενούς προέλευσης ενώ τα υγρά είναι αναβλύζοντα γλυκά νερά από παράκτιων-παραλίμνιων υδροφόρων ή το νερό των πόρων των ιζημάτων».
Συμπέρασμα: Ο δημόσιος αυτός φορέας πρέπει να εξαντλήσει και τις πιθανότητες για κοιτάσματα πετρελαίου και στο τόπο μας. Αφορά πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας μας. Ίσως έτσι θα μειώσουμε την εξάρτηση μας από τις διεθνείς αγορές..

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΤΝ ΚΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Τ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ...ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ Κ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ...ΕΛΕΟΣ

ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ Τ ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ,ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ
ΑΣ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΝ ΛΙΜΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΑΨΟΓΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΣ ΟΧΘΕΣ ΤΣ, ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ Κ ΠΕΡΑ, ΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ Κ ΥΒΡΙΔΙΚΑ, ΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΝ ΦΥΣΗ, ΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΝ ΑΧΕΛΩΟ...ΜΝ ΚΟΛΑΤΕ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Κ ΤΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΧΡΗΜΑ...ΚΡΙΜΑ ΑΠΟ ΤΝ ΘΕΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ Π ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ

Σ.Π.-ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανώνυμος είπε...

poulaw mantiles arafat se polu kalh timh..gia opoion exei petreleo sto xwrafhtou ths dhnw dwrean...

George Birbilis είπε...

Καλό είναι να δούμε όλοι το ντοκιμαντέρ GASLAND (http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8)

Επίσης μην ξεχνάμε τι έγινε στον κόλπο του Μεξικού από τη BP

Συν τη σεισμικότητα της Ελλάδας (οι μεγάλες γεωτρήσεις προκαλούν σεισμούς αλλά και αντίστροφα μπορεί να πάθουν ζημιές από σεισμούς)

Ανώνυμος είπε...

παλια τους ειχα πετυχει στο χωραφι μου. ειχανε ανοιξει τον φραχτη, μπηκανε μεσα, κανανε μετρησεις, μας πληρωσαν για την ζημια και φυγανε κυριοι.
οταν φευγανε τους ρωτησαμε "υπαρχει πετρελαιο παιδια?"
"υπαρχει" μας απαντανε "στα 1500 μετρα βαθος εχει φλεβα"
αυτα εγιναν πριν 30 χρονια και βαλε.περιοχη εξω απο το αγρινιο κοντα στην κλεισουρα. παντου εχει πετρελαιο παιδια.
και τοτε που ρωταγαμε , ρωτησαμε και γιατι δεν τα εκμεταλλευονται τα κοιτασματα. και καποιος μας απαντησε οτι πρωτα θα εξαθλιωσουν τον λαο και την κοινωνια και μετα θα σας τα παρουν για ψιχουλα. αυτη απαντηση δοθηκε παλι πριν 30 χρονια. σας θυμιζει τιποτα με τα σημερινα?
φιλε 28 Ιουνίου 2010 12:06 μ.μ.

πιασε μια ματιλα, εχω πετρελαιο.

Ανώνυμος είπε...

Θα γινουμε και επισημα ... the Wild Wild West!

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΓΚΕΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΕΙ ΚΑΠΝΟΣ ΑΠΟ ΚΑΜΙΝΑΔΑ, ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ...
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει επιτέλους να εκμεταλλευτούμε τα οποια πιθανά ορυκτά κοιτάσματά μας με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Τα δύο άκρα δεν είναι σωστά! Όλα πρέπει να γίνουν λελογισμένα και σωστά.
Έτσι θα έχουμε όσο το δυνατό λιγότερη εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές και το βασικότερο θα γίνουμε και εμείς ως χώρα παίκτης στο διεθνές παιχνίδι των αγορών των καυσίμων κι όχι μόνο θεατής!
Διακρίνω πάντως μια υπέρμετρη "προστασία" δήθεν και "έγνοια" για το περιβάλλον γενιότερα και εννίοτε ειδικότερα που είναι απότέλεσμα μιας υποθολοκουλτούρας που θέλει να μας κοιμίζει σε μόνιμη βάση ως λαό!
Αν ο καθένας από εμάς και μετά σε μικρές ομάδες-μην πάμε μακριά, στον περίγυρό του ο καθείς-αποφασίσει ΑΠΛΑ να μην πετάει τα απορρίματά του ΟΠΟΥ ΝΑ'ΝΑΙ τότε θά είμασταν πολύ καλλίτερα.