Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Σχολική γιορτή με επίκαιρo χρώμα..




Οι εικόνες που βλέπετε είναι από το θεατρικό δρώμενο το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα 24 Μαρτίου στο Γυμνάσιο Εμπεσού στα πλαίσια της σχολικής γιορτής.
Η εν λόγω γιορτή, πέρα από την παράθεση ιστορικών στοιχείων, η οποία έγινε με την εναλλαγή θεατρικού δρώμενου και βίντεο έθιγε και πτυχές της ιστορίας μας, οι οποίες αφορούν την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων, την διάθεση του απλού Έλληνα αγωνιστή να αποτινάξει τον ζυγό τους ( κάτι που όσοι το τόλμησαν δυστυχώς το πλήρωσαν ακριβά) τον δανεισμό του "εκκολαπτόμενου" ελληνικού κράτους από τους Άγγλους, μετά τον οποίο δυστυχώς ακολούθησε η σπατάλη του δημοσίου χρήματος, αμέσως μόλις δοθήκαν τα χρήματα.
Την τεχνική υποστήριξη ανέλαβαν οι καθηγητές φυσικής Στεργιάκης Σπύρος και Καρανάσος Ευάγγελος, ενώ σκηνικά-κουστούμια η φιλόλογος Παπαζάνη Αγγελική. Το δρώμενο έγραψε και σκηνοθέτησε ο φιλόλογος Λίνος Υφαντής. Το πλήρες κείμενο μαζί με τους συνδέσμους των βίντεο που προβλήθηκαν μπορείτε να το δείτε στην ενότητα που αφορά το εκπαιδευτικό υλικό για τις εθνικές εορτές του πανελλήνιου εκπαιδευτικού δικτύου www.alfavita.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχές του έτους του 1821, πριν από 189 ακριβώς έτη, και ο Ελληνισμός ματωμένος, στερημένος ξεσηκώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Πρώτοι σηκώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως την τρίχρωμη Σημαία με τον αναγεννώμενο Φοίνικα οι ηρωϊκοί μαχητές με την μαύρη στολή και την νεκροκεφαλή, ο Ιερός Λόχος, που διαβαίνει τον ποταμό Προύθο και κηρύσσει τον λόγο της εθνικής ελευθερίας στις Ηγεμονίες. Μέσα σε ένα μήνα η φλόγα της Επαναστάσεως απλώνεται σε κάθε γωνιά της βάρβαρης Αυτοκρατορίας των Πατισάχ, όπου υπάρχουν Έλληνες. Από την Κύπρο, την Κρήτη, τα νησιά, την Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Ήπειρο, την Ρούμελη και τον Μωριά. Η πρώτη επίσημη σύναξη γίνεται στην Μάνη και συγκεκριμένα στην Αρεόπολη: «Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. Η σημαία ήταν λευκή, με μπλε σταυρό στη μέση. Στη πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ» και στη κάτω το ένδοξο «ΤΑΝ ή ΕΠΙ ΤΑΣ»

Ανώνυμος είπε...

poly kalh h idea toy senarioy... ena akoma deigma ths poly kalhs doyleias poy kanoyn oi neoi ekpaideytikoi sta sxoleia. Tyxera ta paidia poy exoyn aytoys toys daskaloys.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια. Η ελληνική εκπαίδευση ευτυχώς ακόμα υπάρχει και δημιουργει.ΖΗΤΩ Η 25η Μαρτίου 1821

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΑΔΕΣ?