Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ποιες αρμοδιότητες μεταφέρονται στους νέους Δήμους


Το έχουμε επισημάνει και παλαιότερα ότι μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στις αρμοδιότητες που θα έχουν οι νέοι δήμοι. Μερικές από αυτές είναι σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ραγκούσης στη ΚΕΔΚΕ (αναλυτικά όλο το κείμενο στο e-aftodioikisi.gr):

- Η έκδοση οικοδομικών αδειών, ο έλεγχος μελετών, αλλά και κάθε συναφούς χαρακτήρα αρμοδιότητες και πράξεις εφαρμογής μεταφέρονται στους δήμους. Για το σκοπό αυτό ενισχύονται και από το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών δήμων και κοινοτήτων που καταργούνται και το προσωπικό τους μεταφέρεται στους δήμους. ( Δηλαδή το προσωπικό όμορων δήμων που θα συγχωνευτούν π.χ. με το Δήμο Αγρινίου μετακομίζουν στο Αγρίνιο!)
-Στους δήμους μεταφέρονται οι πολιτικές για την πρόνοια, καθώς και οι προνοιακές υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν, παραδείγματος χάριν, την έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας, την χορήγηση κάρτας αναπηρίας, την καταβολή επιδομάτων, την χορήγηση άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες καθώς και σε συλλόγους και σωματεία. Την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.

Το ίδιο ισχύει στον τομέα της υγείας και της δημόσιας υγιεινής.
Οι δήμοι αναλαμβάνουν τις σχετικές αρμοδιότητες, εποπτικές και άλλες, όπως την οργάνωση διενέργειας εμβολιασμών, την υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής, που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλους φορείς ή και χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον τομέα της παιδείας, το σχολείο γίνεται αποκλειστικά υπόθεση του Δήμου. Αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες για ανέγερση σχολείων και την κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων. -
Οι δήμοι αναλαμβάνουν την μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης.
Εντός των διοικητικών τους ορίων μπορούν να αποφασίζουν την διακοπή μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών. Αποκτούν, επίσης, αρμοδιότητες στον τομέα της δια βίου μάθησης, όπως τη δυνατότητα ίδρυσης της λειτουργίας και εποπτείας κέντρου δια βίου μάθησης, όπως σχολές γονέων και κέντρα κατάρτισης ανηλίκων.
Στον τομέα του εμπορίου, οι δήμοι αναλαμβάνουν τη δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων για την ίδρυση, τη διάλυση και τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, την συγκρότηση επιτροπών για τον έλεγχο των πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών, την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και άλλα.

Στον τομέα της τοπικής ανάπτυξης, οι δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα για τη μελέτη και την εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής τοπικής σημασίας που αφορούν στην γεωργία, στην κτηνοτροφία, κτηνοτροφία και αλιεία. Και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία.
Αναλαμβάνουν την άσκηση εποπτείας των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων. Στον τομέα των μεταφορών, αναλαμβάνουν όσες αρμοδιότητες εμπίπτουν με τις αστικές τοπικού επιπέδου αρμοδιότητες, όπως παραδείγματος χάριν τα σχετικά με τις γραμμές των λεωφορείων. Στους δήμους μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες του Β’ βαθμού στα ζητήματα αστικής και δημοτικής κατάστασης.
Συμπέρασμα: Ενισχυμένοι λοιπόν οι νέοι δήμοι που ουσιαστικά γίνονται "μικρές νομαρχίες"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η εξέλιξη αυτή επιχειρούνταν από χρόνια. Πρόκειται για την τελευταία πράξη άλωσης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους. Μεταφέρονται στους δήμους ευθύνες και αρμοδιότητες για παιδεία, υγεία, χωροταξία κλπ. Κάθε καρτσαπλιάς τοπικός κοτσαμπάσης θα αποφασίζει και θα διευθύνει-με τον ξεδοντιασμένο χωρίς πόρους και χρήματα δήμο του- για σχολεία, κεντρα υγείας κλπ. Το κράτος πόντιος πιλάτος θα ασχολείται "επιτελικά" μόνο με τα spread τα δάνεια και την ξεπουλημένη εξωτερική πολιτική. Ερωτώ: υπάρχει περίπτωση να εχει το ίδιο σχολείο ο δήμος εκάλης με το δήμο λιοσίων? Και αν κανας βλαχοδήμαρχος ξεμείνει εντελώς από χρήματα (συμβαίνει συχνά) τα σχολεία θα κλείσουν ή θα λειτουργούν με έρανο?