Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

22α Μαρτίου. Παγκόσμια Ημέρα για το νερό.


Μια ημέρα που δεν αποτελεί γιορτή αλλά μια υπενθύμιση για τον αγώνα που πρέπει ο καθένας να δίνει καθημερινά προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της λειψυδρίας.

Το νερό, πηγή και σύμβολο της ζωής, έγινε από τα πανάρχαια χρόνια αντικείμενο λατρείας των λαών και μια αστείρευτη πηγή δύναμης και ζωής. Είναι το "ζων ύδωρ" ή το "αθάνατο νερό" της παγκόσμιας κοσμολογίας, το "χθόνιο δώρο" που η Γαία ή Χθων προσέφερε στον πλανήτη, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ζωή.

Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη νεώτερη εποχή, από τις Νύμφες των λιμνών και τους Θεούς των Θαλασσών έως τη θεώρησή του ως "δώρο Θεού" και μέσο καθαρμού, το νερό αποτέλεσε και αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο των θρησκευτικών παραδόσεων.

Παράλληλα, συνετέλεσε και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού ο οποίος πρωτοάνθισε εκεί που υπήρχαν μεγάλα ποτάμια τα οποία εξασφάλιζαν όχι μόνο επάρκεια τροφής, μέσω της άδρευσης της γης, αλλά και διαύλους επικοινωνίας για τη διάδοση γνώσεων και ιδεών.

Στη σύγχρονη εποχή ωστόσο, η έλλειψη σχεδιασμού, η κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, η καταστροφή των δασών, η μείωση των βροχοπτώσεων λόγω των κλιματικών αλλαγών αλλά και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, η μαζική κατανάλωση και η μόλυνση του νερού οδήγησαν στην ανεπάρκεια της διαθεσιμότητας του πόσιμου νερού, ανεπάρκεια η οποία προοιωνίζει δεινά για την ανθρωπότητα.

Σε ένα παγκόσμιο, συνεχώς μεταβαλλόμενο, περιβάλλον το νερό θα αποτελεί πάντα τη βασική πηγή της ζωής.

Ήδη η κατανάλωσή του έχει αυξηθεί έξι φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα ενώ το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται την πρόσβαση σε καθαρό νερό. Στην περίπτωση που διατηρηθούν οι σημερινές συνθήκες διαχείρισής του υπολογίζεται ότι έως το 2025 δύο στους τρείς ανθρώπους θα ζουν σε συνθήκες στέρησης πόσιμου νερού.

Μπροστά στον κίνδυνο αυτόν απαιτείται δραστηριοποίηση όχι μόνο ατομική αλλά παγκόσμια και διακρατική.

Ενώνουμε λοιπόν κι εμείς - η "οικογένεια της Διεξόδου" τη φωνή μας και κάνουμε έκκληση για πιο συντονισμένη δράση έτσι ώστε να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα του ΟΗΕ "Νερό για τη ζωή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: