Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Eπιτυχία ή Ευρω-μπλόφα έναντι spreads;


Με διθυραμβικά σχόλια παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με τη χορήγηση η μη οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Εμείς τα συμπεράσματα που καταλήξαμε είναι τα εξής:
1) Όντως γλιτώσαμε τα χειρότερα. Μια ασαφή δήλωση η μια μη συμφωνία μας έσπρωχνε κατευθείαν στο ΔΝΤ τον ερχόμενο μήνα καθώς τα επιτόκια θα εκτοξεύονταν απαγορετικά. Και πάλι όμως το ποσό που δικαιούμασταν ( το πολύ 20 δις ευρώ) ήταν ούτε το μισό από τις φετινές ανάγκες καθώς ήταν με βάση τη συνεισφορά της χώρας μας. Τοτε οι εξελίξεις μάλλον θα ταν πολύ χειρότερες. Άρα υπό αυτήν την έννοια δικαιολογείται η προσωρινή ανακούφιση ( χαρακτηριστικό το ουφ! πρωτοσέλιδο "των Νέων").
2) Τι λέει η συμφωνία; Δάνειο από Ευρώπη που πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και ταυτόχρονα αίτημα στο ΔΝΤ το οποίο προφανώς και θα το εγκρίνει ποιο γρήγορα.
Δηλαδή αν δε δανειστούμε με καλύτερο επιτόκιο ( 4,5 θα μαστε ευτυχισμένοι) τότε κάνουμε ταυτόχρονη αίτηση σε Ευρώπη και ΔΝΤ με το δεύτερο να ανταποκρίνεται πιο άμεσα.
Άρα ...πάλι ΔΝΤ μπροστά. Ότι ακριβώς ήθελε η Γερμανία.
3) Άλλος Σκέλος: Το ΔΝΤ δανείζει με επιτόκιο έως 3%, αντίθετα τα Ευρωπαϊκά χρήματα με επιτόκιο των αγορών!Δηλαδή τι; Αν βγούμε στις αγορές και δανειζόμαστε με 7% ; Σε διευκρινιστική πάντως δήλωση αφήνουν να εννοηθεί ότι δε θα ναι πολύ κάτω από την αγορά. Κανά 5 - 4,5 στη πολύ καλύτερη δηλαδή.
4) Και το πιο βασικό: Σας δανείζουμε μόνο αν βρεθείτε στα πρόθυρα χρεοκοπίας ουσιαστικά, δηλαδή αν δε μπορείτε να δανειστείτε. Αδιευκρίνηστο και αυτό.
Συμπέρασμα: Δημιουργήθηκε μια ¨καβάντζα" 'ίσα ίσα για να αντιπαρατεθεί αντίπαλος πόλος στα spreads. Μπας δηλαδή και βάλουν νερό στο κρασί τους αν σκεφτούν ότι μπορεί οι Ευρωπαίοι και να βγάλουν ομόφωνη απόφαση και να τα "βρούν".
Άρα αυτό το σχέδιο περισσότερο ως μπλόφα θα λειτουργήσει.
Και δώ βάζουμε το ακραίο σενάριο:
Βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές. Επιτόκιο αρκετά υψηλό. Κάνει αίτηση στην ΕΕ. Με τη διαφωνία ενός η βοήθεια δεν κρίνεται αναγκαία (σσ και εδώ μπορεί να μην βάλει veto η ίδια η Γερμανία αλλά μια άλλη χώρα που ενδεχομένως θα λειτουργήσει ως "λαγός" των Γερμανών για να μη φαίνονται συνέχεια κακοί.)
Ούτε από εδώ λεφτά. Ούτε από κει. Τότε;
ΔΝΤ...
Ας ελπίσουμε τιποτα από όλα αυτά να μη γίνει. Ούτε πιστεύουμε ότι είναι το πιο πιθανό. Απλά δεν χρειάζονται διθύραμβοι. Και βεβαίως ούτε γκρίνια ούτε μιζέρια.-αυτή είναι ο,τι χειρότερο. Το ιδανικό θα ήταν μια "αισιόδοξη" σιωπή που μόνο αυτή μπορεί να "γεννήσει" μια σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος.
Για να μπορέσουμε επιτέλους με γεμάτο το στόμα να πούμε το "νενικήκαμεν.."

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mind the GAP (ΓΑΠ)...

kostakoutas είπε...

Δάνειο με μόνο 6% επιτόκιο...Κατα τ'αλλα Θρίαμβος!!!Ασάλιωτο πάει...