Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Εκτός από επενδύσεις αγοράζουν και το λιμάνι οι Άραβες!


Εκτός από την τριπλή ενεργειακή επένδυση που σχεδιάζουν οι Άραβες από το Κατάρ στον Αστακό (μονάδα ηλεκτρισμού, τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου και μονάδα βιοκαυσίμων), στόχος τους είναι η αγορά και του ίδιου του λιμανιού!


Για το σκοπό αυτό είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 200 εκατ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ της συνολικής επένδυσης. Το στοιχείο λοιπόν που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ, η Qatar Petroleum International (QPI), που ηγείται του επενδυτικού σχήματος, εκτός από τις παραπάνω επενδύσεις, ενδιαφέρεται να αποκτήσει και το λιμάνι του Αστακού από τις τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική, στις οποίες και ανήκει.

Η εγκατάσταση της ΝΑΒΙΠΕ του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας είναι η μοναδική Ναυτική και Βιομηχανική Περιοχή στην Ελλάδα με δικό της λιμάνι πολλαπλών χρήσεων, και η απόκτησή της εξασφαλίζει στο Κατάρ ένα σημαντικό σημείο εισόδου σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που σήμερα δεν διαθέτει. Το σημείο αυτό λοιπόν της εισόδου στην Ε.Ε. για το αραβικό εμιράτο μπορεί να είναι η Ελλάδα, γεγονός που εξασφαλίζει στη χώρα μας ένα σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό όφελος, αναβαθμίζοντας γενικότερα το γεωστρατηγικό μας ρόλο. «Μια τέτοια συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής», όπως άλλωστε ανέφερε η ανακοίνωση της περασμένης Κυριακής από το υπουργείο Επικρατείας, χωρίς ωστόσο να κάνει νύξη στο μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού. Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες, για να αλλάξει χέρια το λιμάνι έχουν προβλεφθεί 200 περίπου εκατ. ευρώ από το συνολικό μέγεθος της επένδυσης ύψους 3 δισ. ευρώ.

Έτοιμο τη διετία 2013-2014

Το τριπλό αυτό έργο στον Αστακό αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διετία 2013-2014, και θα περιλαμβάνει από τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου - μια δεύτερη "Ρεβυθούσα" αλλά χωρητικότητας 6,5 δισ. κυβικών μέτρων, πολύ μεγαλύτερη δηλαδή της σημερινής- μια μονάδα ηλεκτρισμού 1.000 μεγαβάτ που θα εξάγει το 70% του ρεύματος στην Ιταλία, μέχρι θερμοκήπια φυκιών μεγάλης κλίμακας για τη παραγωγή βιοκαυσίμων, που θα δώσουν δουλειά σε 1.000 περίπου άτομα. Η διαδικασία αδειοδότησης του όλου έργου ξεκινά άμεσα, θα γίνει υπό την επίβλεψη της υπ. Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, και η έναρξη των εργασιών υπολογίζεται το 2011. Για τη μεν μονάδα ηλεκτρισμού, η έναρξη λειτουργίας της τοποθετείται στο β' τρίμηνο του 2013 (οπότε ξεκινά και η καλλιέργεια των φυκιών, αφού θα "τρέφονται" με το παραγόμενο CO2), ενώ για το τερματικό σταθμό στο β' εξάμηνο του 2014.

Γιώργος Φιντικάκης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά γιατί αν δεν το αγοράσουν τότε δεν μπορεί να γίνει η επενδυσάρα τους. Γιατί αν γίνει ότι είναι να γίνει λιμάνι δεν μπορεί να λειτουργήσει, και φυσικά θα είχαμε βέτο. Είναι τόσες τράπεζες να φάνε από εκεί, όποτε τράπεζα να έχει λιμάνι χωρίς οδική ή σιδηροδρομική υποδομή είναι ασύμφορο. Έλα εδώ Edison, θέλεις εργοστάσιο ενέργειας? Θα δώσεις τα χρήματα σου στον προμηθευτή σου θα βάλει κάτι κι αυτός. Θα αυξήσουμε το μερίδιο και ότι περισσέψει θα το πάρουμε εμείς για το λιμάνι, που έτσι όπως είναι δεν βγάζουμε τίποτε. Άσε που όταν τελειώσει το έργο σας εκεί, θα είναι μια καλή δικαιολογία για να κλείσει το λιμάνι και να γίνει prive. Ήταν λοιπόν να κερδίσεις 5 θα κερδίσεις 10, η διαφορά εμείς και ο προμηθευτής. Με τις αντιδράσεις τι θα γίνει? Μην ανησυχείς, στον Έλληνα αρέσουν τα μεγάλα λόγια "Πράσινη Ανάπτυξη", "Πράσινη Ενέργεια", "Θέσεις εργασίας". Ναι αλλά την άλλη φορά? Μην ανησυχείς θα κανονιστεί. Θα το φορτώσουμε στους "πράσινους" υπουργούς και δεν θα το μυριστεί κανείς. Α και δε μου λες, προμηθευτή ποιο να βάλω? Έλα ντε, Ρώσο δεν εμπιστευόμαστε, Ευρωπαίο δεν καταδεχόμαστε, Αμερικάνο απαπαπα είδες τι έγινε με τα όπλα, Ιάπωνες είναι τίμιοι (αλήθεια πως μπορούνε). Ρε συ το βρήκα μήπως έχεις κανένα Σεΐχη προμηθευτή. Οι σειχηδες θυμίζουν πλούτη στους Έλληνες? Κατάρ...α δεν ξέρω κανέναν. Νομίζω ότι μόλις τώρα απόκτησες ένα.
Η παραπάνω ιστορία είναι φανταστική. Τα ονόματα που αναφέρονται είναι και αυτά φανταστικά. Οποιαδήποτε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι συμπτωματική. Ζούμε στην καλύτερη χώρα του κόσμου, οι πολιτικοί μας σκέφτονται μόνο το δικό μας συμφέρον και δεν χρηματίζονται σχεδόν ποτέ. Όταν αυτό γίνεται ή πάνε φυλακή ή αυτοκτονούν
ΤΕΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

πωλειται οπως ειναι επιπλωμενο?