Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Σύλληψη αρχαιοκαπήλων


Ένα μοναδικό και ανεκτίμητης αξίας ακέφαλο και χωρίς άκρα άγαλμα γυναίκας με χιτώνα και ιμάτιο, ύψους περίπου 60 εκατοστών, που ανήκει πιθανότατα στους Ελληνιστικούς χρόνους προόριζαν για πώληση μαζί με αρκετά ακόμη αρχαία αντικείμενα δύο αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια τυχαίου ελέγχου στο αυτοκίνητό τους στο Σκουρτούς του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας!
Οι άνδρες της Ο.Π.Κ.Ε. Αιτωλίας σταμάτησαν τους δράστες, δύο Έλληνες ηλικίας 44 και 50 χρόνων, και ερεύνησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Όταν άνοιξαν τους σάκους που μετέφεραν, αντίκρισαν έκπληκτοι 22 αρχαία αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Εκτός από το άγαλμα, υπήρχαν ένα τμήμα χάλκινου δίσκου κατόπτρου, ένα σπασμένο χάλκινο μαχαιρίδιο μήκους 17,5 εκατοστών, δύο μολύβδινες και δύο πήλινες αγνύθες, οκτώ νομίσματα βυζαντινών χρόνων, μια χάλκινη αγκράφα ζώνης, ένα λεπτό χάλκινο πώμα απροσδιόριστης χρονολογίας, ένας ελικωτός αμφορέας πιθανόν αντίγραφο, τρία σιδερένια εργαλεία νεότερων χρόνων και ένα καθιστό γυναικείο αγαλματίδιο πιθανότατα αιγυπτιακής θεότητας.
Μετά και την εκτίμηση των υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που χαρακτήρισε ως εύρημα μεγάλης αξίας το άγαλμα, οι δράστες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων. Παράλληλα, η Ασφάλεια Μεσολογγίου ερευνά αν έχουν σχέση με οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας και προσπαθεί να εντοπίσει τον χώρο των παράνομων ανασκαφών

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: