Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Τι προβλέπει το συνολικό σχέδιο για την επένδυση στον Αστακό


Η εφημερίδα "Καθημερινή" στο κυριακάτικο φύλλο της είναι αποκαλυπτική για τις λεπτομέρειες της πολυσυζητημένης επένδυσης των Αράβων στον Αστακών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χρυσας Λιαγγου:

Mια επένδυση «μαμούθ» που φθάνει τα 10 δισ. ευρώ σχεδιάζει το Kατάρ στην Eλλάδα, με επίκεντρο την Eλεύθερη Nαυτιλιακή Zώνη του Aστακού (NABIΠE). H επένδυση των 3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα και αφορά την εγκατάσταση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη NABIΠE Aστακού, αποτελεί ένα μικρό μέρος ενός πολυσχιδούς ολοκληρωμένου ενεργειακού επενδυτικού σχεδίου που στόχο έχει και τη γειτονική αγορά της Iταλίας.

Tο σχέδιο που αποκαλύπτει σήμερα η «K» προωθείται από το εμιράτο του Kατάρ από το 2007. Oι πρώτες συζητήσεις έγιναν με την τότε ιδιοκτήτρια της «Aστακός Tέρμιναλ» (ελέγχει τη NABIΠE) AEΓEK και συνεχίστηκαν με τις τράπεζες Alpha bank, Πειραιώς και Eμπορική στον έλεγχο των οποίων περιήλθε η εταιρεία το 2008 έναντι συμφωνίας ρύθμισης χρεών με την AEΓEK.

Aπο το 2007 μέχρι σήμερα, που η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργού Eπικρατείας κ. Xάρη Παμπούκη ανακοίνωσε τα σχέδια του εμιράτου του Kατάρ για τον Aστακό μαζί με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των αδειοδοτήσεων, οι Aραβες επενδυτές απογοητεύτηκαν πολλές φορές. H απογοήτευση συνδεόταν πάντα με το θέμα των αδειοδοτήσεων των προβλεπόμενων και αναγκαίων για τη βιωσιμότητα του όλου σχεδίου έργων, για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν αναλάμβανε καμία δέσμευση.

«H αμοιβαία στήριξη των δύο κυβερνήσεων για την αδειοδότηση του έργου», στην οποία αναφέρθηκε την περασμένη Kυριακή ο κ. Παμπούκης, αποτελεί μία πρώτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ήταν καθοριστική για την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Kατάρ για τον Aστακό. H υλοποίηση της επένδυσης μαμούθ πάντως θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτήν τη δέσμευση και να παρέχει στους Aραβες επενδυτές τις απαιτούμενες άδειες.

Το σχέδιο των Αράβων

Tο ολοκληρωμένο σχέδιο του εμιράτου του Kατάρ περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και LPG (μίγμα προπανίου με βουτάνιο). H δυναμικότητά του θα ανέρχεται συνολικά σε 1 εκατ. τόνους ετησίως. Tο μεγαλύτερο μέρος αφορά LNG, ενώ το LPG θα περιορίζεται στις ανάγκες λειτουργίας μια μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 1.000 MW. H επένδυση στην ηλεκτροπαραγωγή έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού στο σύνολό της η παραγόμενη ενέργεια θα εγχύεται μέσω της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Eλλάδας - Iταλίας, στο ιταλικό ηλεκτρικό σύστημα. H δυνατότητα αυτή προϋποθέτει διασύνδεση της μονάδας που θα κατασκευαστεί με το δίκτυο του ΔEΣMHE, έργο το οποίο θα κατασκευάσουν επίσης οι Aραβες επενδυτές.

Tο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης διασύνδεση του τέρμιναλ LNG με τον υπό σχεδιασμό αγωγό φυσικού αερίου Eλλάδας - Iταλίας, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται επίσης αέριο στην Iταλία και από εκεί σε άλλες χώρες της Δυτικής Eυρώπης. H βιωσιμότητα του έργου αυτού διασφαλίζεται με την ανάπτυξη δικτύου λιανικής αγοράς φυσικού αερίου στην Aιτωλοακαρνανία και με δυνατότητα επέκτασης σε όλη τη Δυτική Eλλάδα.

«Εβλεπαν» Αστακό από το 2007

H επένδυση στον Αστακό συμπληρώνεται με μία περιβαλλοντικής φύσης μονάδα που θα αξιοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση του LPG για τη λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Tο αέριο θα ψύχεται και θα κατευθύνεται σε μεγάλης έκτασης θερμοκήπια παραγωγής άλγης, ενός είδους βιοελαίου, που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα και το φως του ήλιου σε ενέργεια. Oι Aραβες επενδυτές έχουν μάλιστα δεσμεύσει ήδη τεράστιες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Aστακού για την καλλιέργεια άλγης.

Tο χρονοδιάγραμμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε το Kατάρ στην ελληνική κυβέρνηση και το οποίο συναρτάται από το θέμα της αδειοδότησης, προβλέπει ολοκλήρωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε διάστημα τριών ετών και των διασυνδέσεων σε διάστημα τεσσάρων ετών. Στην περίπτωση που το έργο υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει πάνω από 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας. Tα σχέδια του Kατάρ για την ανάδειξή του σε μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο κόσμο, φαίνεται ότι περνάνε από την Eλλάδα. Tο στόχο αυτόν έθετε το 2007, χρονιά που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το λιμάνι του Aστακού, ο Abdullah biHamad Al Attiyah, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κατάρ και υπουργός Ενέργειας, ανοίγοντας τις εργασίες διεθνούς συνεδρίου στην Oυάσιγκτον. Tην ίδια χρονιά, ο Abdullah biHamad Al Attiyah ανεδείχθη από το British Petroleum Intelligence Bulletiως ο άνθρωπος της χρονιάς για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ετσι βγαινουν τα φραγκα, και οχι με τις πρασινες μαλακιες της λεγομενη "πρασινης οικονομιας"

παντως εχουμε αργησει παραπολυ στο θεμα ενεργεια,
οι αλβανοι εχουν στα σκαρια πυρηνικο εργοστασιο

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕ, Ο ΚΑΘΕ ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΙΖΑΔΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΟΩΣ ΣΤΟΥΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΥΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΟΠΕΤΡΕΛΑΙΑΔΕΣ!!!

ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!

ΑΠΟΥΣΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

''H απογοήτευση συνδεόταν πάντα με το θέμα των αδειοδοτήσεων των προβλεπόμενων και αναγκαίων για τη βιωσιμότητα του όλου σχεδίου έργων''

γιατι τοσα χρονια δεν διναν αδειοδοτησεις για τα σχεδια των αμερικανοαραβων επενδυτων;
μηπως οι επενδυσεις τους ειναι βρωμικες και βλαπτουν την υγεια των κατοικων της γυρω περιοχης;
τα φουγαρα που θα υψωθουν εντασονται στην πρασινη αναπτυξη ή ξεχρεωνουμε δανεια των κυβερνησεων απο το 81 και μετα;
χρειαζεται η χωρα την παραπανω ενεργεια που θα παραγεται απο τα φουγαρα των ''αραβων'';
ή μηπως θα καινε φουγαρα και αεριο για να αγοραζουν ολα τα βαλκανια ρευμα καταστρεφοντας ολο το ξηρομερο;
το δικτυο μεταφορας ενεργειας που θα κατασκευαστει θα ειναι υπεργειο καταστρεφοντας το τοπιο ή υπογειο;

υπαρχουν και αλλα πολλα ερωτηματα που πρεπει να απαντηθουν αλλα οι γνωριζοντες δεν τα φανερωνουν γιατι αν η κοινωνια μαθει δεν ειναι σιγουρο οτι θα ειναι υπερ της ''επενδυσης''.

η κυβερνηση οφειλει να ενημερωσει τους κατοικους της περιοχης και να μην πεταει καθρεφτακια για αναπτυξη και απασχοληση 1500 εργατων μεσω εφημεριδων και νομαρχων.

Ανώνυμος είπε...

Με την επένδυση στο φυσικό αέριο θα αποκλείονται άλλες επενδύσεις

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε τί σημαίνει αυτό? Ότι θα γίνουμε η χαβούζα της Ιταλίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργειας θα πηγαίνει στην Ιταλία και η μόλυνση στην Αιτωλοακαρνανίας,τον αέρα της και τα νερά της. Και σε εμάς τους ίδους.
Καληνύχτα μας. Με μανδύα οικολογικό.Γελάμε τώρα.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ η χαβούζα της Ευρώπης η Αιτωλοακαρνανία.
Όταν ήρθαν οι Κινέζοι της COSCO για τα εμπορευματοκιβώτια, το Αθηνοκεντρικό κράτος έσπευσε να τους πουλήσει κοψοχρονιά το λιμάνι του, αν και το Πλατυγιάλι έχει τις καλύτερες προδιαγραφές πανελληνίως,αλλά και στη Μεσόγειο.
Αντίθετα μας θέλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χαβούζα, χωματερή της Ελλάδας, της Ευρώπης.
Να πάτε αλλού.
Δε θέλουμε τέτοια ψευτοανάπτυξη, που θα βγάλουμε καρκίνο.
Κατασκευάστε τέτοια εργοστάσια και εγκαταστάσεις στο σπίτι σας.
Αν γίνει όλο αυτό,θα μολυνθούν τα πάντα και θα αποκλειστούν άλλες επενδύσεις στο Πλατυγιάλι και στη γύρω περιοχή.
Τουρισμός ΤΕΡΜΑ.
Εισαγές-Εξαγωγές ΤΕΡΜΑ.
Μόνο ενέργεια,φούμαρα,καρκίνος και όλα τα δεινά.
Ξύπνα Αιτωλοακαρνάνα.
Κατέφτασε ο ψευτοοικολογικός μανδύας να σε σκεπάσει.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι έχουμε γεμίσει λαθραίους μουσουλμάνους τα τελευταία χρόνια κάποιοι λένε πως είναι μέρος ενός σχεδίου !
Το ότι οι μόνες επενδύσεις που γίνονται σε αυτή την έρμη χώρα είναι πλέον από μουσουλμανικά κεφάλαια ίσως είναι άλλο ένα μέρος του σχεδίου .
Άντε να δούμε και το τελικό αποτέλεσμα για όλη την χώρα γιατί αν οι Ξηρομερίτες δεν αντιδράσουν και όλος ο νομός βέβαια ήδη είναι ξεγραμμένος .
Η ας περιμένουν τις 1500 θέσεις εργασίας που θα τους πεθάνουν από τις αρρώστιες αν βέβαια τις πάρουν αυτοί γιατί υπάρχουν και μουσουλμάνοι που θα γίνουν έλληνες και θα προτιμηθούν ελέω Αλλάχ .

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή όλοι εσείς προτιμάται να ζείτε στην μιζέρια σας;;; Αντί να δείτε το τι πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί για να πάει μπροστά αυτός ο νομός επιλέγεται την απομόνωση;; Έχει πάει κανένας από εσάς, άσχετοι, στο Λαύριο όταν δουλεύουν οι μονάδες του φυσικού αερίου;; ΚΑΜΙΑ μόλυνση!!! Αντί να δείτε τα θετικά και να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τα αρνητικά της όλης επένδυσης,αν υπάρχουν, προτιμάται την αποξένωση!! Τι φοβάστε μην τρομάξουν οι τουρίστες που έχουμε στην περιοχή;;; Ποίοι τουρίστες;; να μου τους δείξετε κι εμένα!!! Πόσες ΜΟΝΙΜΕΣ θέσεις εργασίας λέει;; για ξαναδιαβάστε!!! Αλλά έχετε μάθει στο τεμπελιό απο τότε που περνάτε τις επιχορηγήσεις για τα καπνά!!! Μην χαλάσει η άγρια ομορφιά του ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ!!! μη χέσω!!! Δεν βλέπετε που ο νομός πεθαίνει μέρα με την μέρα, δεν θέλετε και τις επενδύσεις που πάνε να γίνουν. Μπαστουνόβλαχοι!!!!

Ξέρω πως δεν θα δημοσιευτούν αυτά που έγραψα αλλά δεν μπορώ να διαβάζω σχόλια από άσχετους που δεν θέλουν να χάσουν την ηρεμία τους. Τεμπέληδες!!!

Ανώνυμος είπε...

15 Μαρτίου 2010 8:39 μ.μ

επειδη εχω παει στο λαυριο εχω να σου πω οτι ο τοπος αυτος δεν φημιζεται σαν ο πιο καθαρος και ηδη εδω και 2 αιωνες θεωρηται η πιο μολυσμενη περιοχη της ελλαδας απο την δραστηριοτητα γαλλων ''επενδυτων'' στα εκει λατομεια.

επισης αν ενδιαφερεσε για τις θεσεις εργασιας που θα ''χαθουν'' αν δεν γινουν οι επενδυσεις των αμερικανοαραβων να πεισεις τους κατοικους της τριχωνιδας του μεσολογγιου και οσων αλλων περιοχων θελουν αναπτυξη τετοιας μορφης.
το εργοστασιο αυτο θα μπορουσε ανετα μεσω αγωγων να μεταφερθει στην ορεινη ευρυτανια ή στην ορεινη ναυπακτια οπου ο ''τουρισμος'' ειναι η κυρια δραστηριοτητα των κατοικων.
επισης θα μπορουσε να παει και στην γειτονικη αχαια ή στην κεφαλλονια και να αφησουν το λιμανι να παιξει το ρολο που πρεπει εχει χωρις να γινει η χαβουζα των βαλκανιων και της ελλαδας.

τελος επειδη η εννοια της ομορφιας ειναι υποκειμενικη ασε τους μπαστουνοβλαχους στην μιζερια τους και εσυ ζησε στην γοητεια του μπετον και της πρασινης αναπτυξης με τρικακια για φωτοβολταικα ,αραβες με ρολεξ, θερμοκηπια με φυκια και μεταξωτες κορδελες,1500 θεσεις εργασιας μεσω ανοικτου αδιαβλητου διαγωνισμου , και φουγαρα που δεν θα μολυνουν επειδη το πασοκ ειναι στην κυβερνηση.

οχι αλλη δουληκοτητα.
βαλτε πλατες για αναπτυξη, και οχι για αναπτυξη των καταθεσεων των εφοπληστων που θα κουβαλανε με τα καραβια τους το υγρο φυσικο αεριο των ''αραβων'' που θα παραγουν πρασινο ρευμα που θα το καταναλωνεται εσεις.

Ανώνυμος είπε...

ήμουν στο Λαύριο την περασμένη εβδομάδα μέσα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ όταν λειτουργούσε η μονάδα με το φυσικό αέριο.Δεν υπήρχε καμία μόλυνση. Μόλυνση υπήρχε παλιά, όταν λειτουργούσαν τα λατομία και οι μονάδες με το πετρέλαιο. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑΙ. Για την περιοχή και μόνο για θέσεις εργασίας. Στα εργοστάσιο του Λαυρίου, επειδή η έκταση πάνω στην οποία είναι χτισμένο τα εργοστάσιο ανήκει στην Κερατέα, περίπου 60% του προσωπικού είναι από την Κερατέα. Άρα κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και στον Αστακό. Αν δεν γίνει βάλτε του φωτιά και κάψτε το!!! Κι εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα βάλω την φωτιά.

Τώρα σχετικά με την Ευρυτανία και την Αχαία και γιατί ο δικός μας νομός δεν έχει την ανάπτυξη εκείνων, που και μεγαλύτερες - καθαρότερες ακτές από την Αχαία διαθέτουμε αλλά και ορεινές εκτάσεις προς εκμετάλλευση έχουμε ας ρωτήσουμε όλοι μας τους καραγκιόζηδες βουλευτές που ψηφίζουμε τόσα χρόνια που μόνο προεκλογικά θυμόνται την Αιτ/νια. ταν εκλεγούν μετακομίζουν, γίνονται σπουδαίοι.Σκατά στο λάκκο τους που έλεγε και η γιαγιά μου!!! Εκεί θα πρέπει να ασκήσουμε πίεση και να απαιτούμε ανάπτυξη και επενδύσεις στον νομό. Δηλαδή αν το εργοστάσιο πάει στην Τριχωνίδα στο Αγρίνιο ή στο Βάλτο έχει διαφορά;;; Και στο φινάλε, θα σε χαλούσε αν είχες την δυνατότητα να χρησιμοποιείς φυσικό αέριο στο σπίτι σου κάτι που με τα τωρινά δεδομένα δεν θα έρθει στην Αιτ/νια ούτε σε 50 χρόνια;;;

ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ. να γίνουν οι κατάλληλες μελέτες και να απαιτηθεί το 80% του εργατικού νομού να είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής του Αστακού!!! Πρέπει επιτέλους να ξεκολλήσουμε από την τελευταία θέση σε ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΗΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΛ.ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΑΧΑΙΑ ΑΦΟΥ ΗΔΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΙΡΙΟ-ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΣΗΡΑΓΓΑ ΑΓ.ΗΛΙΑ -ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΣΥΝΤΟΜΑ.
ΟΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΑΣΤΑΚΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ, ΚΑΙ Η ΦΗΜΗ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ! ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

5:20 μμ το ότι δεν υπάρχει μόλυνση στο Λαύριο, το συμπέρανες από την μικρή παρουσία σου στο χώρο? Καταρχήν εδώ μιλάμε για υγροποιημένο, όχι για απλό φυσικό. Τις διαφορές τις γνωρίζεις?? Μην βγάζουμε βιαστικά κι αυθαίρετα συμπεράσματα. Δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό αλλά η μονάδα που προτείνεται είναι πολλαπλάσια αυτής του Λαυρίου και πολύ πιο προβληματική στην εγκατάσταση της(λόγω του υγροποιημένου). Οι θέσεις εργασίας δεν θα είναι όσες λέγονται. Το ερώτημα μου βασικά είναι: Γιατί σε όλες τις άλλες θέσεις που επιλέχθηκε να γίνει ίδιο εργοστάσιο, όλοι είπαν όχι, ακόμη και οι Βουλευτές, ενώ εδώ που έχουμε και πρόσβαση στο Υπ. Περιβάλλοντος είπαν όλοι ναι και χωρίς να το συζητήσουν μαζί μας? Μήπως μας αξίζει που είμαστε οι λιγότερο αναπτυγμένοι σαν νομός μιας και αυτή που μας αντιπροσωπεύουν κοιτάνε την τσέπη τους και εμείς τους ακολουθούμε?

Ανώνυμος είπε...

προς 18 Μαρτίου 2010 3:13 μ.μ... αν έχεις περισσότερες πληροφορίες και την καλή διάθεση πέρασε τες και σε εμάς του υπόλοιπους. Σε ποιους άλλους νομούς είχε προταθεί να πάει;;;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος είπε...

προς 18 Μαρτίου 2010 3:13 μ.μ... αν έχεις περισσότερες πληροφορίες και την καλή διάθεση πέρασε τες και σε εμάς του υπόλοιπους. Σε ποιους άλλους νομούς είχε προταθεί να πάει;;;


Στην Καβάλα την Κρήτη και την Εύβοια και δεν γνωρίζω αν μου διαφεύγει άλλος .

Ανώνυμος είπε...

Απαντώ σαν 18 Μαρτίου 2010 3:13 μ.μ

Ναι ο πιο πάνω φίλος (18 Μαρτίου 2010 10:13 μ.μ.) απάντησε σωστά.

Από την αντίδραση της Εύβοιας:
http://www.kireas.org/lng.htm

και της Καβάλας
http://www.evdomi.gr/pub/starcms/repository/static/articles/ar_35632_1.asp

Με την Καβάλα μας συνδέει μια ιστορία όχι άσχετη από από παρελθόν:

Το 1979-1980 είχε γίνει προσπάθεια από την τότε κυβέρνηση Ράλη, να εγκατασταθεί πετροχημικό εργοστάσιο στην περιοχή του Νεοχωρίου. Οι κάτοικοι τότε, αντέδρασαν και απέτρεψαν την εγκατάσταση και τελικά αυτό εγκαταστάθηκε στην Καβάλα. Μετά ήρθαν οι επιδοτήσεις, όλοι είχαν δουλειά και το θέμα ξεχάστηκε. Στην Καβάλα όμως πέρα από κάποιες θέσεις εργασίας διορισμένες (350-600 αν δεν κάνω λάθος) η μόλυνση ήταν δραματική. Αν θυμάται κάποιος τον Τριανταφυλλόπουλο να μαζεύει δείγματα νερού από το σημείο που είναι το εργαστήριο και να βγαίνουν full στα καρκινογόνα. Αν ρωτήσεις κάποιον Καβαλιώτη εκτός από αυτούς που εργάζονται και πολύ περισσότερο αυτούς που παρεργάζονται θα εκφραστούν αρνητικά. Οι Νεοχωρίτες δικαιώθηκαν (κάποιοι από αυτούς βέβαια είναι που έχουν και αυθαίρετο στο Λούρο, τεσπα). Σήμερα λοιπόν το εργοστάσιο στην Καβάλα πουλήθηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη που θέλει να κάνει εργοστάσιο ηλ/παραγωγής με LNG. Αυτό βασικά σημαίνει ότι κλείνει το πετροχημικό εργοστάσιο γιατί οι όροι ασφαλείας επιβάλλουν μια ελάχιστη απόσταση ασφαλείας κάποιων χλμ από τις εγκαταστάσεις LNG. Το ίδιο όπως καταλαβαίνετε θα γίνει και στον Αστακό το λιμάνι θα κλείσει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και θα μείνουμε με ένα εργοστάσιο και με 200-400 θέσεις παραπάνω από ότι έχουμε τώρα. Τα δις που ακούγονται δεν είναι για εμάς, δεν θα τα μοιράσουν σε εμάς. Με λίγη σκέψη καταλαβαίνουμε για ποιους είναι. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Υ.Γ. Όσο γράφω το παρόν βλέπω το 1ο σχόλιο στο θέμα δίπλα. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορούμε να κάνουμε τόσο απλές σκέψεις και υποθέσεις. Και επιτέλους πρέπει να διαλέξουμε τι θέλουμε να είμαστε Αλβανία ή Δανία. 14 Μαρτίου 2010 5:07 π.μ. μελέτησε λίγο τι σημαίνει πράσινη οικονομία (πέρα από συχνά χρησιμοποιούμενες προεκλογικά λέξεις) και θα δεις ότι έχει και αυτή δύο πλευρές καλή και κακή. Εμείς γιατί υιοθετούμε την κακή?