Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Αθάνατη Ελλάδα! Το είδαμε και αυτό: Διαφήμιση για αλυσοπρίονα στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου!!!







Πρόσφατα τοποθετήθηκαν μέσα στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου πινακίδες, που διαφημίζουν αλυσοπρίονα με πρόσχημα την προστασία του δάσους από τις πυρκαγιές και εδώ κολλάει στα σίγουρα το «βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».Οι Πινακίδες αυτές βολεύουν την εταιρεία με τα αλυσοπρίονα για να περνάει προς τα έξω ότι δήθεν προστατεύει το περιβάλλον, ώστε να αποκρύψει τη πραγματικότητα που είναι η μόνιμη λεηλασία του δάσους.Αλήθεια τι γυρεύουν οι πινακίδες γνωστής εταιρίας που εμπορεύεται αλυσοπρίονα, μέσα στην έκταση του δάσους; Μας προτρέπουν μάλιστα να προστατέψουμε το δάσος από τις πυρκαγιές! Γιατί όμως δεν μας προτρέπουν να το προστατέψουμε και από την λαθροϋλοτομία; Προφανώς γιατί θα πέσουν κατακόρυφα οι πωλήσεις των αλυσοπρίονων. Εδώ το θράσος τους ξεπέρασε κάθε όριο.Από τα βιογραφικά στοιχεία της εταιρείας που εμπορεύεται τα αλυσοπρίονα προκύπτει ότι η τοποθέτηση των πινακίδων έγινε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς νομών, δήμων, κοινοτήτων και της πυροσβεστικής! Εφόσον οι πληροφορίες αυτές αληθεύουν, δημιουργείται μείζον ηθικό και περιβαλλοντικό θέμα από την επιλογή τους να δώσουν άδεια στην εταιρεία που φυλάει «δήθεν» το δέντρο και ρημάζει το δάσος. Εδώ να σημειώσουμε ότι τους χειμερινούς μήνες που πέρασαν τα εγκλήματα κατά του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου και κατά των βελανιδιών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Οι λαθροϋλοτόμοι παρέδωσαν για μια ακόμη φορά μαθήματα ασυδοσίας, ανευθυνότητας και παρανομίας πραγματοποιώντας την κοπή 25 αιωνόβιων βελανιδιών μέσα σε 4 ημέρες στα τέλη Δεκεμβρίου του 2008 και λίγες μέρες αργότερα σε άλλο σημείο του βελανιδοδάσους ακολούθησε η μαζική κοπή επιπλέον 12 βελανιδιών.Αυτά τα δύο περιστατικά ήταν τα μόνα που έλαβαν τη μεγαλύτερη δημοσιότητα στον τοπικό τύπο, εννοείται πως η συστηματική κοπή μεμονωμένων δέντρων για εμπόριο καυσόξυλων διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Το ανησυχητικό είναι ότι οι λαθροϋλοτόμοι έχουν αλλάξει πλέον τακτική. Έχοντας εξασφαλισμένη την ανεπάρκεια ελέγχου και φύλαξης του βελανιδοδάσους από τα αρμόδια δασαρχεία, αντί να προβαίνουν σε μεμονωμένες κοπές δέντρων αραιά και αποσπασματικά επιδίδονται πλέον σε μαζικές κοπές βελανιδιών, αποψιλώνοντας με ταχείς ρυθμούς ολόκληρες εκτάσεις δεκάδων στρεμμάτων εντός του βελανιδοδάσους. Έχει χαθεί κάθε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Οι υπεύθυνοι να μην κλείνουν τα μάτια τους και να μην βουλώνουν τα αυτιά τους, διότι το κόψιμο των δέντρων δεν γίνεται με χειροπρίονα όπως γινότανε πριν κάποιους αιώνες, αλλά γίνεται με αλυσοπρίονα και μάλιστα πολύ μεγάλα και ο θόρυβος είναι πολύ δυνατός.Εδώ και τώρα να ξηλωθούνε οι προκλητικές πινακίδες και ας φροντίσει η Πολιτεία για την πραγματική και ουσιαστική περιφρούρηση του εθνικού πλούτου του Βελανιδοδάσους κι ας σταματήσει επιτέλους την προκλητική αδιαφορία της.Θέλουμε ένα δάσος ζωντανό - όχι νεκρό, ένα δάσος αντάξιο της ιστορίας του και της ομορφιάς του.
Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «η Αμαδρυάδα»
Σχόλιο: Eμείς τώρα τί να σχολιάσουμε από όλα αυτά; Ευτυχώς που υπάρχουν και σύλλογοι σαν αυτόν των Φίλων της Βελανιδιάς, που προβάλλουν τέτοια θέματα με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την πάταξη της παρανομίας. Το θέμα όμως είναι τί κάνει η οργανωμένη πολιτεία επί του θέματος; Η απάντηση είναι απλή: KΩΦΕΥΕΙ και ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙ!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α , ρε Μαραντώνα , με τα κόλπα σου !

Θύμιος είπε...

Όλα όσα αναφέρει το άρθρο, είναι σωστά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι γιατί να γίνεται τόσος σάλος για τον χορηγό των προειδοιητικών πινακίδων.... η εν λόγω εταιρεία είναι κολοσσός και φτιάχνει και αλυσοπρίονα εκτός των άλλων!Δεν λέτε που ενδιαφέρθηκε και κάποια εταιρεία να δώσει κάτι από τα υπερκέρδη της για να προειδοποιήσει τους νεοέλληνες για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στην περιοχή! Ας εστιάσουμε στην ουσία, μάλλον αυτό μας λείπει.

Ανώνυμος είπε...

Κατα τη συνιθισμενη σας τακτικη, αντιγραψετε αυτα απο αλλο site, και φυσικα για την πηγη ούτε λογος...
Ωραια δεοντολογια, το θαψιμο των αλλων, εκ μερους σας, συνεχιζετε...
εχουν γνωση οι φυλακες ομως...

agrinionews είπε...

Φίλε 8:45 από πότε ένα δελτίο τύπου ή μια ανακοίνωση ενός φορέα ή συλλόγου αποτελεί αποκλειστική είδηση συγκεκριμένου μέσου; Το εν λόγω κείμενο είναι υπογεγραμμένο από τη διοίκηση του Συλλόγου των Φίλων της Βελανιδιάς, οπότε δεν αποτελεί υποκλοπή η δημοσίευσή του από την πλευρά μας. Κατά πάγια τακτική μας όσες φορές παίρνουμε κάποιο αποκλειστικό κείμενο από άλλο site ή μέσο αναφέρουμε πάντοτε την πηγή. Εάν επρόκειτο για κάποια αποκλειστική δήλωση ή συνέντευξη σαφώς και θα είχε αντίκρυσμα η κριτική σου. Εξάλλου εμείς είδαμε το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναρτημένο τουλάχιστον σε 2 blogs, δίχως να αναφέρεται κάποια πηγή και ορθώς έπραξαν οι διαχειριστές τους αφού πρόκειται για δελτίο τύπου. Αλλά μάλλον για σένα και σε αυτή την περίπτωση κάποιος από τους δύο ''έκλεψε'' τον άλλο! Με άλλα λόγια τα όσα ισχυρίζεσαι δεν ευσταθούν, όμως οφείλουμε να προβάλλουμε την άποψή σου. Εξάλλου αυτή είναι η μαγεία της ελεύθερης έκφρασης στο χώρο του διαδυκτίου.

Υ.Γ.: Σχετικά με αυτό που αναφέρεις περί ''συνηθισμένης τακτικής'' θα χαιρόμασταν πολύ αν μας ανέφερες έστω και μια περίπτωση κατά την οποία δημοσιεύτηκε στο agrinionews αποκλειστικό κείμενο άλλου μέσου (ηλεκτρονικού ή έντυπου) δίχως αναφορά στην πηγή. Απλά πρέπει να το αναφέρεις προς ενδυνάμωση της γνώσης των φυλάκων...

Ανώνυμος είπε...

Ο 8:45 ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΣ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ Κ ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ...ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η STEEHL ( ΕΤΑΙΡΕΙΑ ) ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΑΝ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ...ΒΕΒΑΙΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΔΝ ΕΧΕΙ ΤΠΤ ΝΑ ΚΑΕΙ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΞΗΛΩΜΕΝΑ...ΕΛΕΟΣ