Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές: H αποχή και τα αποτελέσματά της.


Γράφει ο Χρίστος Βερελής


Οι εκλογές έχουν ρίσκο! Εκεί που δεν υπάρχει ρίσκο φαίνεται ότι δεν υπάρχει δημοκρατία. Για παράδειγμα «το δημοκρατικό μέτωπο για την ένωση της πατρίδας» στη βόρεια Κορέα στις τελευταίες εκλογές πήρε το 100% των ψήφων και το σύνολο των 687 εδρών, στην «ανώτατη λαϊκή συνέλευση» όπως ονομάζεται εκεί ένα είδος Βουλής το οποίο διαθέτουν.

Στις δυτικές δημοκρατίες υπάρχει η επιλογή για τους πολίτες και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναλύεται από διάφορους με απόψεις που κινούνται στην αναγνώριση δεξιάς στροφής, έως και επιστροφής στον πραγματισμό.

Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες ακόμα και σε χώρες που παραδοσιακά είχαν σημαντικά ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες, επιδεικνύουν πλέον μαζικά αδιαφορία ή έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και οπωσδήποτε στη χρησιμότητα του οργάνου που λέγεται Ευρωκοινοβούλιο.

Έτσι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ευρωεκλογές εξελίσσονται σε μια δημοσκόπηση με τη μέθοδο της κάλπης. Βλέποντας τα αποτελέσματα τόσο ευρύτερα όσο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα διαπιστώνει κανείς ότι επιβραβεύονται σίγουρα αυτοί που αναδεικνύουν θέματα εκεί που οι υπόλοιποι κάνουν κοιλιά ή σνομπάρουν.

Με εξαίρεση την Ελλάδα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ολλανδίας, Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Αυστρίας, κ.ο.κ. Φαίνεται ότι δεν μπόρεσαν να πιστωθούν αυτή τη ρεαλιστική προσέγγιση με τα λαϊκά προβλήματα.

Όσα δε από αυτά είναι στην εξουσία φαίνεται ότι εξαντλούν τα όρια της δραστηριότητάς τους, ασχολούμενα εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, με κρατικοποιήσεις τραπεζών, δανειοδοτήσεις διαλυμένων επιχειρήσεων, και δεν μπορούν αλλά και δεν έχουν και τη διάθεση να δουν άλλα προβλήματα που εκφεύγουν των προβλέψεων ανόδου ή καθόδου των βασικών επιτοκίων των διατραπεζικών αγορών.

Οι πολίτες οι οποίοι ανησυχούν για παράδειγμα με τα αποτελέσματα της μετανάστευσης ή με την απώλεια πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου τους, βαφτίζονται επιπόλαια και στενόμυαλα ξενόφοβοι και ρατσιστές.

Όμως αυτοί που παίρνουν αυτό το χαρακτηρισμό, είναι αυτοί που αποφάσισαν όπως φαίνεται, να υπερβούν την αδιαφορία αλλά ίσως και την περιφρόνηση προς το πολιτικό σύστημα και να πάνε στις κάλπες.

Έτσι ο δεξιός λαϊκιστής στην Ολλανδία Γκεερτ Βιλντερς βγήκε δεύτερος στις εκλογές ακριβώς μετά τους χριστιανοδημοκράτες, σηκώνοντας σημαία κατά της, όπως την ονομάζει, «Ισλαμικής απειλής για την Ευρώπη.» Είναι πολλά τα υποτιμητικά σχόλια για τους Ολλανδούς μετά από αυτό το αποτέλεσμα. Υπήρξαν δε σχολιαστές οι οποίοι υποστήριξαν με έντονο τρόπο ότι πρέπει να ντρέπονται οι Ολλανδοί γι αυτό το αποτέλεσμα.

Πήραν βέβαια την απάντηση ότι η ιστορία διδάσκει, ότι οι ηττημένοι ντρέπονται. Είτε έτσι είτε αλλιώς η περιορισμένη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές και οι τεράστιες αποχές ανέδειξαν μια σειρά από πολιτικά φαινόμενα και θα πρέπει να αναζητηθεί επιτέλους στην άνευρη, γραφειοκρατική και ευρισκόμενη σε πολιτική απραξία Ευρωπαϊκή Ένωση , πολιτική λογική προκειμένου να δημιουργηθεί στις επόμενες ευρωεκλογές ενδιαφέρον και να γίνει η ψηφοφορία διακύβευμα για σημαντικότερες εξελίξεις.

Πιστεύω ότι στο κέντρο του προβληματισμού θα βρεθεί η αναγκαιότητα, ο Ευρωπαίος πολίτης με την ψήφο του να έχει πιο αποφασιστικές άρα και πιο ελκυστικές επιλογές.

Κεντρίζεται πιστεύω το ενδιαφέρον αντί για διορισμένους ευρωβουλευτές σε μια λίστα, να υπάρχει απευθείας εκλογή των ευρωβουλευτών.

Ακόμη με την θέση σε ισχύ κάποια στιγμή ενός νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος όπου προβλέπεται Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ενδιέφερε τους πολίτες να εκλέξουν απευθείας αυτόν τον Πρόεδρο και θα ήταν ένας επιπλέον λόγος που θα τους παρακινούσε να πάνε μέχρι τις κάλπες.

Τέλος και ο επίτροπος που προέρχεται από μια χώρα και μετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Εθνικός Επίτροπος δηλαδή, θεωρώ ότι θα πρέπει την επομένη φορά να εκλέγεται απ’ ευθείας από τους ευρωπαίους πολίτες στις ευρωεκλογές.

Είναι σημαντικό η Ελλάδα με τους μόλις εκλεγέντες Ευρωβουλευτές της, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης και κομμάτων να θέσει τα θέματα αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να μη επιτρέψει να αναπτυχθούν λογικές που εκφράζονται ήδη για υποχρεωτική ψήφο και μάλιστα με συγκεκριμένες κυρώσεις όπως ήδη συζητείται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία.. Εάν δεν συμβούν αυτά, εάν δεν ζωντανέψει πολιτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε αυτό το οποίο θα περιμένουμε την επομένη φορά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αποχή και παράλληλα ενίσχυση του ρόλου μικρότερων ομάδων που έχουν ισχυρά και καμία φορά σκληρά κίνητρα για να προσέλθουν στην κάλπη.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΕΡΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ.ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ.
ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΓΕΜΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΒΟΜΕΝ ΑΛΛΩΣΤΕ. H ΝΔ ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΜΑΖΕΥΕΙ 15-18%. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΡΕ ΟΥΣΤ

http://dexiextrem.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

244 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΒΑΛΕ Η ΕΕ ΓΙΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΗΤΗ 1999-2004. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΑΝΕΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ. ΡΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟΙ. ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΗΤΗ. ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

244,2 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και δυσλειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των κοινοτικών επιδοτήσεων, στο ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από ελέγχους που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα του ελαιολάδου, του βαμβακιού, της σταφίδας και των εσπεριδοειδών για τα οικονομικά έτη 1999 - 2004.
Απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε οτι "το πρόστιμο αυτό των 244 εκατ. ευρώ αφορά την περίοδο που στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν το ΠΑΣΟΚ. Αφορά την περίοδο 1999- 2004 και επ΄ ευκαιρίας θέλω να πω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων χειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία όλο το σύστημα ΟΣΔΕ. Όπως ξέρετε κατ΄ επάγγελμα αγρότες και ένα μεγάλο μέρος συνταξιούχων αγροτών απαλλάσσετε της καταβολής για την αίτηση για το ΟΣΔΕ, ήδη έχει ομαλοποιηθεί. Παρ’ όλες τις προσπάθειες και από πλευράς αντιπολίτευσης και από πλευράς ορισμένων αγροτικών παραγόντων να παρεμποδίσουν και να εκμεταλλευτούν τον έλληνα αγρότη. Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά, με συνέπεια θα ολοκληρώσουμε το σύστημα του ΟΣΔΕ ώστε πράγματι επιδοτήσεις να παίρνουν οι πραγματικοί αγρότες, ώστε ο αγρότης να μη ζημιώνεται και όποιος συνεχίσει να χρησιμοποιεί μεθόδους εις βάρος του αγροτικού κόσμου θα στέλνεται στον εισαγγελέα"...
Σ.Τ.

Ανώνυμος είπε...

Mono pou ta 244 ekatomyria € tha prepei na ta epistrepsoun aftoi pou ta piran xwris na ta dikaiounta kai aftoi pou efthynontai (Agrotes, ligotero agrotes, agrotopateres, lamogia, prasinoi, mple, kokinoi klp.)
Yparxei antirisi;

Ανώνυμος είπε...

1;41 tha eprepe h mish ellada na mpei mesa apo tis lamogies.

Σάκιας είπε...

Αν έχει τα κότσια, να μας γράψει ή έστω κάποιο από τα τοπικά τσιράκια του: πόσους διόρισε στο τραμ, πόσες άδειες για βενζινάδικα έδωσε και αν επί υπουργίας του προστέθηκε έστω και ένα μέτρο διαπλάτυνση στην Αντιρρίου- Μενιδίου.