Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Tο νέο Μουσείο Ακρόπολης


Xθές εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης..
Θεωρειται ένα από τα καλύτερα του κόσμου που άφησε άπαντες άφωνους..
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του νεότερου Ελληνικού κράτους..
Μα πάνω από όλα η καλύτερη απάντηση στους κλέφτες αποικιοκράτες, που τόσους αιώνες μας αντιμετωπίζουν ως ιθαγενείς.
Λένε για τους Άγγλους..Δεν μας δίναν πίσω τα "Ελγίνεια" μάρμαρα και τώρα λειτουργούν μάλλον αμήχανα και σε πανικό, προτάσσοντας τον σνομπισμό τους, προκάλυμμα της ξεροκεφαλιάς τους και κατάλοιπο της αποικιοκρατικής εποχής τους.
Να ταν μόνο αυτοί; Στο Λούβρο π.χ. δεν υπάρχουν εκθέματα-θησαυροί της Ελληνικής Ιστορίας;
Λέτε για αυτό να μην ήρθε και ο Σαρκοζί; Βλέπετε οι "φίλοι" στις χαρές φαίνονται..Αυτές πονάνε περισσότερο.
Εμείς από την άλλη προτάξαμε -από τις λιγοστές φορές τελευταια- τη δημιουργία: Γέννημα της το Μουσείο, που θα καταστεί διαρκής διεκδίκηση των κλεμμένων αρχαίων του ( κάθε) Έλγιν.
Μου άρεσε η χθεσινή μέρα..
Νησίδα αισιοδοξίας στον καταιγισμό ειδήσεων που ανήγγειλαν συνεχώς πράξεις απαξίωσης και παρακμής.
Το νέο Μουσείο μπορεί να γίνει η απαρχή για να γίνουν και άλλα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος , συμπεριλαμβανομένου και του τόπου μας. Αρκετά τα 9 από τα 10 αρχαιολογικά ευρήματα αραχνιάζουν στις κούτες και τις αποθήκες των αρχαιολογικών υπηρεσιών και της λήθης, χωρίς εμείς να μπορούμε να τα δούμε και να μάθουμε για αυτά..-που χόρος;
Και για να μην ξεχνιόμαστε: Το μουσείο Ακροπόλεως ως έργο δεν έλυσε τα προβλήματα μας. .
Απλά μας δείχνει το δρόμο ..και αυτός είναι της δημιουργίας.
Αυτή είναι η βασική συνιστώσα της πραγματικής μας δύναμης, που δεν τυλίγεται στα λάβαρα των φανφάρων και των υστεριών..

Βασιλιάς Άγριος

7 σχόλια:

Albus Genius είπε...

Μιας και είναι όμορφο το Μουσείο, στην Αιτωλοακαρνανία η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τί επιστημονικό προσωπικό έχει; Πώς προχωράει η αποκατάσταση και ανάδειξη των τριών κάστρων Αντιρρίου, Ναυπάκτου και Βόνιτσας; Τί γίνεται με το αρχοντικό Σωχωρίτη στο Αγρίνιο; Τί γίνεται με εκείνη την πρόταση για μετατροπή των αποθηκών Παπαπέτρου σε πολυδύναμο μουσείο; Τί γίνεται με την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου; Αλλα να μην σε ζαλίζω σήμερα ημέρα χαράς.

Ανώνυμος είπε...

Έλεος με τα μάρμαρα! Πάρτε το απόφαση ότι δε θα γίνει τίποτα! Αν αρχίσει και επιστρέφει τα κλεμμένα π.χ. το Βρετανικό Μουσείο θα αδειάσει εντελώς! Σκέψου να αρχίσουν να ζητάνε οι Αιγύπτιοι, οι Ιρανοί κ.ά. ό,τι δικό τους υπάρχει στα ξένα μουσεία! Εμείς τι θα λέγαμε αν ζητούσαν οι Ιταλοί τα ρωμαϊκά εκθέματα των δικών μας μουσείων;

Albus Genius είπε...

Να αδειάσουν να βρούν δικά τους. Και όταν αδειάσουν θα φανεί και το μεγαλείο της ιστορίας τους. ΄Οσο για τα ρωμαϊκά εκθέματα είναι εκθέματα που υπήρχαν στην Ελλάδα δεν πήγαν οι ΄Ελληνες να τα κλέψουν από τη Ρώμη. Οι λογικοί συσχετισμοί είναι απαραίτητοι ενίοτε.

Ανώνυμος είπε...

Όταν τα έκλεψε ο Έλγιν δεν υπήρχε ελληνικό κράτος. Μήπως πρέπει να τα ζητήσουν και οι Τούρκοι; Ο λογικός συσχετισμός είναι να δικαστεί ο Έλγιν για κλοπή και η Βρετανία για κλεπταποδοχή. Ξεκίνα να μαζεύεις υπογραφές. Καλή τύχη "Genius"

Albus Genius είπε...

Είμαστε πολλοί που μαζεύουμε. Εξάλλου αγαπητέ είμαστε ρεαλιστές επιδιώκουμε το αδύνατο. Ο Ελγιν ήξερε από ποιούς τα κλέβει για αυτό και αυτή η ρημάδα η Ελλαδίτσα μας τους έχει μπεί στο μάτι.Καλύτερα να με πολεμάνε παρά να με οικτίρουνε.

Ανώνυμος είπε...

Όπως είπα και πριν... καλή τύχη!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, αντίθετα με πολλούς άλλους ξένους περιηγητές που ξήλωναν ό,τι μπορούσαν δωροδοκώντας τους Τούρκους άρχοντες της Αθήνας, ο Έλγιν πήρε τα μάρμαρα με επίσημη άδεια από τις αρμόδιες αρχές της Κωνσταντινούπολης. Συνεπώς η κίνησή του ήταν νομότυπη, όσο κι αν είναι ηθικά επιλήψιμη. Και καθώς δε μπορεί να τεκμηριωθεί κλοπή, πρέπει να βασιστούμε στα αισθήματα ενοχής των Άγγλων μπας και πάρουμε πίσω τα μάρμαρα. Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή...