Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η κυκλοφοριακή αγωγή και ο νεοέλληνας

Ο νεοέλληνας είναι ένα ενδιαφέρον προς εξερεύνηση (και συνάμα εξελίξιμο) είδος της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας , σήμα κατατεθέν της εκάστοτε μεγαλούπολης και αποτελεί το ΄΄μελανό σημείο΄΄ της καθημερινότητάς της.

Εδώ και δύο χρόνια, έχουμε προτιμήσει ένα μικρό μηχανάκι για τις μετακινήσεις μας στο κέντρο της πόλης-κάτι που έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και πολύ καιρό-και σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Κυκλοφορώντας μ’ ένα δίκυκλο, παρατηρείς καλύτερα το όλο σύστημα που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ΄΄κυκλοφοριακό πλέγμα΄΄, σύστημα που αποτελείτε από το κάθε τροχοφόρο που κινείται στο δρόμο και από την ιδιότητα του ιδιοκτήτη του.Ο νεοέλληνας ζει και στην πόλη μας, όλοι το έχουμε καταλάβει αυτό! Θα τον συναντήσουμε στον απόλυτο χώρο έκφρασής του: τον δρόμο.

Θα τον δούμε ως οδηγό Ι.Χ , να παρκάρει παράνομα μιλώντας στο κινητό και με τα χέρια του μακριά από το τιμόνι, με την απόλυτη ετοιμότητα να βρίσει ή να κάνει άσεμνες χειρονομίες, σε όποιον τον κοιτάξει απορημένα!

Θα περάσει μπροστά από τα μάτια μας ως επαγγελματίας οδηγός έχοντας ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του το ύφος « βγάζω το ψωμί μου απ’ το τιμόνι», αγνοώντας επιδεικτικά τα σήματα της τροχαίας και αρνούμενος ν’ ανάψει φλας, λες και το ότι θα στρίψει αριστερά ή δεξιά αποτελεί θανάσιμο μυστικό. Σας παραθέτουμε μια εικόνα από την καθημερινότητα του κέντρου του Αγρινίου των τελευταίων εβδομάδων: Εδώ και καιρό, η πιάτσα των ταξί της πλατείας έχει μεταφερθεί στην αρχή της οδού Αναστασιάδη. Εκεί παρατηρείται το φαινόμενο να γεμίζει ο χώρος στάθμευσης, με αποτέλεσμα το τελευταίο ταξί, που έρχεται να σταθμεύσει, να κλείνει κυριολεκτικά το δρόμο, εμποδίζοντας την κίνηση και, ο ΄΄επαγγελματίας΄΄ οδηγός του, χωρίς να τον νοιάζει αυτό, περιμένει σφυρίζοντας ανέμελα (ενώ πίσω του επικρατεί το κυκλοφοριακό χάος….), να φύγει για κούρσα ο πρώτος συνάδελφος του και, σιγά-σιγά, να μπει κι αυτός στην νόμιμη σειρά της πιάτσας.

Κάποιες φορές, ο ντόπιος νεοέλληνας, εθεάθη με στολή αστυνομικού να στέκεται μπροστά από μία ντουζίνα παρανόμως σταθμευμένων οχημάτων και να γράφει κλήση και ν’ αφαιρεί τις πινακίδες κυκλοφορίας ΜΟΝΟ από το όχημα, που έφερε αθηναϊκό αριθμό κυκλοφορίας……..!!!

Τέλος, είδαμε τον εκκολαπτόμενο νεοέλληνα, σε ηλικία μέχρι 18 χρονών, επάνω σ’ ένα πράγμα, που μόνο το ότι είχε 2 τροχούς σ’ έκαναν να σκεφτείς ότι οδηγεί μηχανάκι… Σίγουρα τους ξέρετε, είναι αυτοί που, ενώ κοιμάστε, περνούν κάτω από το σπίτι σας με το μηχανάκι, που δεν έχει τάπα στην εξάτμιση και ξυπνούν εσάς και όλο το οικοδομικό τετράγωνο και, φυσικά, πρέπει να το υποστείτε αυτό, γιατί «έτσι κάνουν τ’ αλάνια».

Η παρουσίαση του νεοέλληνα οδηγού έχει σα στόχο ν’ αντικατοπτρίσει το παράξενο κυκλοφοριακό χάος, που παρατηρείται στην πόλη του Αγρινίου και στις υπόλοιπες πόλεις του νομού και-πιστέψτε μας- ΔΕΝ θα έπρεπε να υπάρχει.

Η γνώμη μας είναι πως η όλη κατάσταση είναι το φυσικό επακόλουθο της έλλειψης κυκλοφοριακής αγωγής, που θα έπρεπε να επιβάλλεται στον πλέον μηχανοκίνητο κόσμο μας. Μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας, μιας και η διδασκαλία της οδικής συμπεριφοράς θα έπρεπε να υπάρχει ως μάθημα σε όλα τα σχολεία (όχι σε ελάχιστα) και θα πρέπει να επισημάνουμε το ότι οι σχολές οδηγών (που τα τελευταία χρόνια είναι απορίας άξιον το πώς έχουν πολλαπλασιαστεί) θα πρέπει να αναλάβουν καίριο ρόλο στην υπόθεση του διπλώματος οδήγησης (κι εννοούμε την αληθινή πρακτική και θεωρητική διδασκαλία) κι όχι απλά του μεσολαβητή με το Υπουργείο Μεταφορών.

Ας αναθεωρήσουμε αυτά που ξέρουμε περι κυκλοφοριακής αγωγής (σφαιρικά ή συγκεκριμένα), προβάλλοντας στον κοινωνικό μας περίγυρο τα ορθά, πάντα, γνωρίζοντας πως δεν είναι ανάγκη να πείσουμε τους άλλους να βελτιώσουν την οδηγική τους συμπεριφορά, αλλά κατά κύριο λόγο ……..τον εαυτό μας.

Θύμιος Λυμπέρης

( πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Poli)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους ένα μη "βαρύγδουπο" κείμενο που στην τελευταία του παράγραφο συνοψίζει την ουσία.Κουραστήκαμε από κείμενα εκκολαπτόμενων πολιτικών, παραπολιτικών και πολιτικάντηδων!