Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Yπέρβαση τοξικών ουσιών σε λίμνες του νομού μας


Αν και διαθέτουμε ωραίες λίμνες, δυστυχώς σε μερικές από αυτές υπάρχει υπέρβαση τοξικών ουσιών. Αυτά ειπώθηκαν σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε χτες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/ MAP), με θέμα την παρουσίαση της Εκθεσης για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα υπέρβαση σε νικέλιο παρατηρήθηκε στη λίμνη Καστρακίου, σε μόλυβδο στον Οζερό και την Αμβρακία, υδράργυρος στο Μόρνο, Ενευλοφαινόλες (4-π-ενευλοφαινόλη)και Εξαχλωροβουταδιένιο στην Τριχωνίδα, ενώ ευαίσθητη προς τον ευτροφισμό παρουσιάζεται η λίμνη Λυσιμαχεία. ( ο όρος ευτροφισμός αναφέρεται στην υπέρμετρη δηλαδή αύξηση της φυτικής βιομάζας (φυτοπλαγκτόν, υδρόβια, υδροχαρής βλάστηση) .

Ωστώσο διευκρινίζεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα νερά των ποταμών και των λιμνών πληρούν τις προϋποθέσεις για παραγωγή πόσιμου νερού έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία.

Ας έχουμε όμως κατά νου ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ανεξέλεγκτη ρίψη λυμμάτων μπορεί να ανατρέψει την παραπάνω προυπόθεση..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΙΔΡΥΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ, ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε εδώ για τις προτάσεις των ξένων βουλευτών

http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_5658.html

Ξεπουλάτε τα ακατοίκητα νησιά σας, που κρύβουν πετρέλαιο από κάτω .