Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Πετρέλαιο: 200 εκατ. βαρέλια στον Πατραϊκό;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα της  εφημερίδας "Ημερησία" καθώς μιλά για 200.000.000 βαρέλια πετρελαίου νοτιοδυτικά των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας στον Πατραϊκό κόλπο.Συγκεκριμένα αναφέρεται σε   "Άκρως εμπιστευτικό έγγραφο που έχουν συντάξει μετά από μακροχρόνιες έρευνες έμπειρα στελέχη από το χώρο του πετρελαίου και το έχουν παραδώσει στις κρατικές αρχές και αφορά στην ύπαρξη του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη χώρα μας, στον Πατραϊκό Κόλπο. αποκαλύπτει σήμερα οι «Ηonline».

Φέρνει στο φως της δημοσιότητας την πρώτη «πετρελαιοπιθανή» περιοχή της χώρας και είναι αυτή που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο κι εκτείνεται δυτικά στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και συγκεκριμένα στα νησιά της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης και της Λευκάδας. Εκεί κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα των νησιών του Οδυσσέα οι ειδικοί που έχουν ενημερώσει εγγράφως τις κρατικές αρχές κρύβονται 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Δύο φορές ο Πρίνος. Τα κοιτάσματά του έχουν δώσει τα 25 χρόνια λειτουργίας τους γύρω στα 125 εκατομμύρια βαρέλια.

Το εμπιστευτικό έγγραφο που παρουσιάζει η «Ηonline» γεννά βάσιμες ελπίδες και αρχίζει να ξετυλίγει το... κουβάρι του μυστηρίου περί της ύπαρξης ή μη κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» στο υπέδαφος της ελληνικής επικράτειας. 

1 σχόλιο:

Γιάννης Γ είπε...

Μάλλον χοντρά προβήματα η να μην πώ καλλίτερα casus beli απο τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, Ιθάκης, απο τον νομό μας απο τους παραθαλάσσιους δήμους απο τον κάβο Οξιά μέχρι τον Κάλαμο θα εχουμε.

Ολοι αυτοί οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων δήμων η περιοχών καλλίτερα πουλάνε ενα προιόν.
Το τουριστικό.

Πώς θα δεχτούν 3 μίλλια απο τις ακτές τους να "φυτέψουν" οι εταιρείες εξόρυξης, πλατφόρμες τρυπάνια, και αντλησης crude oil?
Και που θα εγκατασταθούν οι σταθμοί στεριάς, υποστήριξης η και αποθήκευσης(Land plants)?

Επίσης,
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους ξεσηκώσουν τους κατοίκους με την κινδυνολογία , αυτοί ..... οι γνωστοί αγνωστοι οπως εγινε και με τον Αστακό.

Οι παλαιότεροι οι ανω των πρώτων ... ηντα, θα θυμούνται την προσπάθεια που ειχε γίνει απο τον Κ. Καραμανλή τον Α΄ και απο τον Σταμάτη (πατέρα του σημερινού βουλευτή) λίγο μετά την μεταπολίτευση, για το πετροχημικό συγκρότημα εργοστασίων.
Ενα απο τα μεγαλύτερα τότε στην Ευρώπη.

Και πως χάθηκε απο τις φασαρίες και τους ξεσηκωμούς , αυτή η ευκαιρία για τον νομό τότε να ορθοποδίσει βιομηχανικά.

Γενικά δεν την βλέπω την προοπτική της εξόρυξης να προχωράει.

Κοντα στον νού και η γνώση, των πραγματικών καταστάσεων