Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

«Οχι» από το ΣτΕ στην ψήφο των μεταναστών

Της Φωτεινης Kαλλιρη

Aπόφαση Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει -η υπόθεση θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια- το δικαίωμα συμμετοχής των αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο κτήσης της ιθαγένειας, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή με ανοιχτά μέτωπα στο μεταναστευτικό. Το Δ΄ Τμήμα του δικαστηρίου απεφάνθη ότι οι αλλοδαποί δεν έχουν δικαίωμα να εκλέγονται και να ψηφίζουν στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου περί ιθαγένειας.
Πάντως, ακόμη και αν υιοθετηθεί η απόφαση του Δ΄ Τμήματος από την Ολομέλεια, νομικοί κύκλοι σημείωναν ότι η κρίση αυτή δεν επηρεάζει τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές -στις οποίες είχαν δικαίωμα ψήφου 12.762 ομογενείς και μετανάστες- καθώς δεν υποβλήθηκε, εντός 15νθημέρου μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, σχετική ένσταση. Επιπλοκές και προβλήματα, όμως, επιφέρει σε πολιτικό επίπεδο, καθώς θίγει το νέο καθεστώς της πολιτογράφησης ενηλίκων αλλοδαπών, που καθιέρωσε ο ν. 3838/2010, τη χορήγηση δηλαδή, της ιθαγένειας.
Κατά τους δικαστές του Τμήματος, η «πολιτογράφηση αυτή γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος «νόμιμης» διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειάς του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος, δηλαδή την εκ μέρους του αλλοδαπού, εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον Ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως». Το κρίσιμο ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, ενώ στην υπ’ αριθμ. 350/2011 απόφαση αναφέρεται ότι τόσο η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «επιφυλάσσεται μόνο στους Ελληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος». Κατά συνέπεια οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του ν. 3838/2010 «είναι ανίσχυρες» ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στους ΟΤΑ έχουν «πολιτικό χαρακτήρα εν όψει των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι οργανισμοί αυτοί, αλλά και διότι η εκλογή αυτή ανάγεται στην πολιτική ζωή της χώρας».
Εξάλλου, τονίζουν οι δικαστές, «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί λειτούργημα απαραίτητο για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, ως τοιαύτης νοουμένης της ασκούμενης από τον λαό ως εκλογικό σώμα απαρτιζόμενο μόνο από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου Ελληνες πολίτες ή ελληνικής συνειδήσεως»

Καθημερινή

1 σχόλιο:

Γιάννης Γ είπε...

Ευγε στους Δικαστές που ορθωσαν το αναστημά τους, στην λαίλαπα της επιχειρούμενης αλλοίωσης των αρθρων του Συντάγματος.

Η ψηφοθηρία για ανομους πολιτικούς σκοπούς, μέσω των ελπιζόντων αλλοδαπών δίδοντάς τους τέτοια δικαιώματα οπως του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ευτυχώς με αυτή την απόφαση σταθμό των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας προσγειώνει τα νοσηρά μυαλά αυτών που εδωσαν αυτά τα δικαιώματα στους αλλοδαπούς θα τους κάνει πλέον να σκέπτονται και θα τους εμποδίζει στα βρωμερά τους σχέδια.

Και στους αλλοδαπούς εστειλαν ενα μήνυμα οτι ειναι προσωρινοί εδώ και να μήν ελπίζουν σε τίποτα περισσότερο.