Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Καλοκαίρι πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Με κεντρικό σύνθημα: «Ο πολιτισμός μας στο προσκήνιο» ξεκινά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας στις 2 Ιουλίου 2009 ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα απλωθεί σε κάθε σημείο του νομού. Το πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2009 καταρτίσθηκε και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των Πνευματικών Κέντρων των Δήμων, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Πολιτισμού και πενήντα τεσσάρων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.


" Ένα πρόγραμμα το οποίο αγκαλιάζει ολάκερη σχεδόν την Αιτωλοακαρνανία και στηρίζεται αποκλειστικά στον πολιτισμό που παράγουν οι άνθρωποι της, οι δικοί μας άνθρωποι. Αφορά πρωτίστως τον αυθεντικό πολιτισμό, αυτόν που με πολύ μεράκι και αγάπη παράγεται εθελοντικά σε τούτο εδώ τον τόπο και τον οποίο είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε. Και αυτό πράττουμε." Αναφέρει μεταξύ άλλων ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος.


Τι θα περιλαμβάνει:

Σύμφωνα με τον αντινομάρχη κ. Παναγιώτη Κατσούλη: "Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 85 πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, στηρίζεται, προβάλλει και αναδεικνύει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία που παράγεται στον τόπο μας. Περιλαμβάνει εννέα θεατρικά σχήματα, δεκαέξι συγκροτήματα παραδοσιακών χορών, επτά μουσικά γκρουπ νεανικής μουσικής, πέντε κομπανίες λαϊκής και δημοτικής μουσικής, ένα θίασο θεάτρου σκιών. Συνδυάζεται με εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, καθώς και με προβολές κινηματογραφικών ταινιών. Διαμορφώνει νέους θεσμούς κοινής πολιτιστικής έκφρασης, όπως το διήμερο «Art Lake Fest», η «2η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορών, η «εβδομάδα Θεατρικής ερασιτεχνικής δημιουργίας», το τριήμερο «φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους». Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Γι’ αυτό διοργανώνουμε: 1ον) αθλητικούς αγώνες (ποδηλατικοί, κολύμβησης, κανόε – καγιάκ,), οι οποίοι «δένουν» με το φυσικό τοπίο και την ομορφιά του. 2ον) Εκδηλώσεις που συνδέονται με την ιστορική κληρονομιά και παράδοση του κάθε τόπου (Αρχαία Χαλκίς, Βυζαντινά μνημεία Αρακύνθου, λημέρι Μακρή, ιαματικές πηγές κ.α.).


Επιλέξαμε το δύσκολο αλλά και συνάμα ουσιαστικό δρόμο. Με το ελάχιστο δυνατό οικονομικό κόστος, δίχως ατζέντηδες, χωρίς θεάματα άνευ ουσίας. …»
Σχόλιο: Πολλά καλοκαίρια πέρασαν, πλήθος εκδηλώσεων έγινε, πολλά ονόματα ήρθαν, πολλοί πέρασαν..
Από όλα αυτά δύο πράγματα δεν έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες:

1) Καμία από τις εκδηλώσεις η τα φεστιβάλ που έγιναν δεν στέριωσαν ως αυτοχρηματοδοτούμενα. Δηλαδή να ξεκινήσει ένας επιτυχημένος θεσμός και οι διοργανωτές του να δημιουργήσουν ένα χρηματικό αποθεματικό που να είναι η διοργανωτική βάση κάθε χρόνο. Αναμφίβολα η ευρωπαική "κάνουλα" χρημάτων κάποια στιγμή θα στερέψει..


2) Οι εκδηλώσεις ως τώρα που έγιναν ήταν τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας. Υπήρχαν βέβαια και εξαιρέσεις κυρίως αθλητικές όπως παγκόσμιο πρωτάθλημα θαλασσίου Σκι παλαιότερα η κανόε καγιακ φέτος κ.α. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έγινε ευρεία συρροή επισκεπτών από άλλα μέρη για να τις παρακολουθήσουν όπως π.χ γίνεται στα φεστιβάλ του Άρδα η του Νεστορίου στη Καστορία.


Το παραπάνω πρόγραμμα είναι οργανωμένο και δείχνει να έχει σωστή στόχευση. ( αξιοποίηση φυσικών ομορφιών και ιστορικής κληρονομιάς). Από εκεί και πέρα μένει να δούμε το αναλυτικό πρόγραμμα για να φανεί κατά πόσο παίρνεται το ρίσκο της "διασποράς" των εκδηλώσεων ή αν η πολιτιστική ανάδειξη του τόπου χτίζεται πάνω σε κάποιους βασικούς πυλώνες με προοπτική μεγάλων και φιλόδοξων αποτελεσμάτων που να ξεπεράσουν σε εμβέλεια τα όρια της Αιτωλοακαρνανίας.


Και κλείνοντας, μπορεί οι αρμόδιοι φορείς να δίνουν την ώθηση στην αρχή για την υλοποίηση τους, όμως η σκυτάλη πάει μετά στις τοπικές κοινωνίες και στους ίδιους τους πολίτες, ώστε αυτές να είναι βιώσιμες...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ" ΑΣΧΕΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ (ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ) ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ... STARS ΟΜΩΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ... ΕΧΟΥΜΕ ΠΗΞΕΙ...