Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Όχι αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά φράγματα στην ορεινή Ναυπακτία

Λάβαμε το παρακάτω κείμενο από φίλο αναγνώστη και σας το δημοσιεύουμε:
Σαφώς και δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Όπως δεν είμαστε και ενάντιοι στις Μεταμοσχεύσεις : αν και προκρίνουμε την προληπτική ιατρική, υποστηρίζουμε σαφέστατα την δωρεά ανθρωπίνων οργάνων – όχι όμως και την εμπορία τους ή ακόμη χειρότερα, την λήψη οργάνων χωρίς την συγκατάθεση του δότη. Υπάρχει κανείς που θα επικροτούσε την ευθανασία με σκοπό την λήψη οργάνων για μεταμόσχευση; Έτσι δεν πρέπει να υπάρξει και κανείς που να συμφωνήσει στην καταστροφή μοναδικής οικολογικής αξίας περιοχών, για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων ή Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων.ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ!Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την καταστροφή του νοτιότερου στην Ευρώπη δάσους οξυάς! Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του νοτιότερου στην Βαλκανική Βιοτόπου για τις καφέ αρκούδες! Θα εμποδίσουμε την καταστροφή των μοναδικών για την Ελλάδα οικοτόπων της Κεφαλληνιακής Ελάτης όπου αναπτύσσονται υγιείς πληθυσμοί Ζαρκαδιών και Λύκων. Θα δώσουμε μια ελπίδα επιβίωσης για το τελευταίο ζευγάρι Αετών και ένα από τα τελευταία κοπάδια αγριοκάτσικων που συναντάμε στην Χώρα μας. Κι ίσως κάποτε δούμε να ξαναεπιστρέφει και ο Λίγκας, που λίγα χρόνια πριν, λόγω των έργων εκτροπής του Εύηνου ποταμού ( πάλι με οικολογικό μανδύα : για να μην χάνεται το νερό στην Θάλασσα ..) χάθηκε για πάντα. Επειδή λοιπόν εμείς πιστεύουμε ότι τα Ποτάμια πρέπει να φθάνουν στην Θάλασσα, ότι οι Βουνοκορφές πρέπει να ατενίζουν τα σύννεφα και ότι αν θέλουμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας , πρέπει πριν και πάνω από όλα να σεβόμαστε την Πραγματική Φύση, για αυτό και απαιτούμε την πλήρη και άμεση προστασία του Περιβάλλοντος στην Ναυπακτία.Η ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ!Να διαφυλαχθεί η μοναδική της Οικολογική Σημασία. Να μην αλλοιωθεί η αισθητική αξία του Περιβάλλοντος της. Να προστατευθεί η Χλωρίδα και η Πανίδα της.
ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"
ΥΓ) για μην βρεθεί κάποιος κακοήθης και μας κατηγορήσει ότι δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες στις αυλές μας και για αυτό αντιδρούμε, σας επισημαίνω ότι η πλειοψηφία όσων προσυπογράφουμε το παρόν, μένουμε στην Αθήνα και πολλοί λίγοι έχουμε αυλές! Κοιτάξτε λοιπόν την Αθήνα του Περικλή και του Ικτίνου πως την κατάντησε η Σύγχρονη Ανάπτυξη, και αναρωτηθείτε αν αξίζει για την ηλεκτροδότηση του Mall και του Carrefour να θυσιάσουμε έναν, αν όχι τον τελευταίο οικολογικό παράδεισο της Χώρας μας.
-- Κωνσταντίνος Χ. Δαβανέλος Νευροχειρουργός

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

RΕ ΚΩνσταντινε μηπως χρησιμοποιεις τα φαρμακα που εχεις για τους ασθενεις σου?Αν δεν αναπτυξεις οσο το δυνατον πιο αβλαβεις για το περιβαλλον πηγες ενεργειας,πως θα διατηρησεις αυτα για τα οποια κοπτεσαι?Το μονο που συμφωνω μαζι σου ειναι τα υδροηλεκτρικα φραγματα.Αλλα παλι διαφωνω για το χασιμο του νερου στην θαλασσα.Το νερο των ποταμων πρεπει να αξιοποιηται με τον καλλυτερο δυνατον τροπο βλ. αρδευτικα,μικροι ταμιευτηρες κ.α.

Ανώνυμος είπε...

as poyme kai gia th miza poy apokomizoyn oi diaxeiristes ths aiolikhs energeias kai kala...

Ανώνυμος είπε...

Κώστα,

η Ισπανία έχει 1650 μεγάλα φράγματα, η τριτοκοσμική Αλβανία 300 και η "υπερήφανη" Ελλάς ούτε 50...

Μετά φωνάζουμε για τη λειψυδρία...

Τα συμπεράσματα δικά σου και δικά σας.

5ο Γυμνασιο + 1ο Λύκειο...1981-1987...

Ανώνυμος είπε...

μου θυμζει το κειμενο τη φραση εγω δεν ειμαι ρατσιστης αυτοι ειναι μαυροι..

Ανώνυμος είπε...

oi ananeosimes phges einai h monh lysh an theloume na exoume melon. as to katalavoume k as mh dhmiourgoume empodia sth sothria tou perivalontos.

Δαβανέλος Κωνσταντίνος είπε...

Προς απάντηση των επικριτικών σχολιων, ορίστε τι είχε απαντήσει πριν από 6 χρόνια το Υπουργείο Γεωργίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ ΔΡΥΜΩΝ ΚΑΙ ΘΗΡΑΣ
10/1/2003
...Τα τρία Αιολικά Πάρκα θα αναπτυχθούν στην κορυφογραμμή από Ράχη Τυμφρηστού μέχρι τη Σαράνταινα, στα όρια των Νομών Φθ/δας –Ευρυτανίας-Αιτωλοακαρνανίας, σε μια εκτεταμένη αλπική περιοχή 40.000 στρεμμάτων.Έχει ένα επίμηκες τοξωτό σχήμα μήκους περίπου 40 km και δεσπόζει στον κοινό υδροκρίτη των λεκανών απορροής του Σπερχειού, του Ευήνου και του Κρικελοπόταμου. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν διανοιχθεί δασικοί δρόμοι σ’ αυτή την αλπική περιοχή.
Σε όλο της το μήκος διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Περιβάλλεται από εκτεταμένα ελατοδάση, δρυοδάση και δάση οξυάς.
Το δάσος οξυάς που περιβάλλει το κυριότερο τμήμα της εν’ λόγω περιοχής είναι το νοτιότερο όριο εξάπλωσης της οξυάς στην Ευρώπη.
Η περιοχή είναι λιγότερο ή περισσότερο ορατή μεταξύ άλλων και από το οδικό πέρασμα Πενταγιοί- Αρτοτίνα- Γραμμένη Οξυά- Γαρδίκι και από το ορειβατικό καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς.
Στο ίδιο ορεινό πέρασμα υπάρχει αίτημα για δεύτερο ορειβατικό καταφύγιο καθώς και για δασικό χωριό από μια πλειάδα ορεινών οικισμών της ορεινής λεκάνης του Σπερχειού (Γαρδίκι- Πουγκάκια- Μερκάδα- Μαυρίλο- Μεγάλη Κάψη όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή δασικού χωριού, μέχρι τη Γιαννιτσού.)
Σε όλα τα ανωτέρω χωριά έχουν δημιουργηθεί τουριστικά καταλύματα και επισκευάζονται κατοικίες για παραθερισμό.
Στις υπ’ όψη Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ένας θαλάσσιος βιολόγος μας διαβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία των εν λόγω ΑΠ θα είναι ασήμαντες.
Η πραγματικότητα όμως θα είναι άλλη.
Θα κατασκευαστούν 35 χλμ. Δρόμοι προσπέλασης και εσωτερικό οδικό δίκτυο με προδιαγραφές δασικών δρόμων Γ’ κατηγορίας (σύμφωνα με την ΜΠΕ) για την εξυπηρέτηση των τριών ΑΠ στα ψηλότερα σημεία της περιοχής.
Αν ληφθεί υπόψη ότι το μήκος και το βάρος των στοιχείων των ανεμογεννητριών είναι ιδιαίτερα μεγάλο θα απαιτηθούν μεγάλα και επιμήκη οχήματα μεταφοράς καθώς και μεγάλου μήκους γερανός για το στήσιμο των ΑΓ οπότε θα απαιτηθούν ειδικών προδιαγραφών δρόμοι με μεγαλύτερο πλάτος καταστρώματος και, με μεγαλύτερες ακτίνες καμπυλότητας και ενδεχομένως μεγαλύτερο μήκος δρόμων, περισσότερες εκσκαφές και μεγαλύτερα πρανή.
Από τη θεμελίωση των 106 ΑΓ θα προκύψουν περί τις 50.000 κ.μ βραχωδών εκχωμάτων τα οποία θα αποτεθούν σε θέσεις που δεν προσδιορίζονται.
Θα διαμορφωθούν 106 πλατείες διαστάσεων 30χ30μ πάνω στην κορυφογραμμή, με αναλόγου ύψους πρανή εκχωμάτων και επιχωμάτων που θα αλλοιώσουν το περίγραμμά της.
Η αναχλόαση των πρανών που θα δημιουργηθούν από κάθε είδους εκσκαφές είναι προβληματική για τέτοια υψόμετρα στα Ελληνικά δεδομένα.Το σύνολο των εγκαταστάσεων θα επιφέρει μια ιδιοκτησιακή κατάτμηση γιατί θα δημιουργηθούν 106 νέες ιδιοκτησίες των 4 ή 6 στρεμμάτων τις οποίες δε θα ανακτήσει ποτέ το Δημόσιο.
Η μεγαλύτερη επίπτωση όμως είναι η αλλοίωση της οπτικής εικόνας του ορίζοντα από το πλήθος και το μέγεθος των μεταλλικών ΑΓ.
Σε καμία περίπτωση τα ΑΠ δε συγκρίνονται με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους που ήταν λιγότεροι, μικρότεροι σε μέγεθος και κατασκευασμένοι από φυσικά υλικά.
Αυτή η εικόνα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό της περιοχής που στηρίζεται στη φυσικότητα και την ακεραιότητα του τοπίου.Αυτό το στοιχείο άλλωστε είναι το ζητούμενο στις νέες κατευθύνσεις του τουρισμού (ορεινός τουρισμός, οικοτουρισμός, αγροτουρισμός κ.λ.π). και πράγματι ένα αιώνια σιωπηλό και ειδυλλιακό αλπικό λιβαδκό τοπίο στο επίκεντρο μιας τουριστικής περιοχής θα μετατραπεί σε μια βιομηχανική περιοχή.
Είναι γεγονός ότι θα παράγεται καθαρή ενέργεια, πλην όμως η ενέργεια που θα παράγεται είναι μικρή, το δε μέγεθος και η διασπορά των ΑΠ δημιουργεί άλλου τύπου σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερα σε οικολογικά ευαίσθητες και υψηλής αισθητικής αξίας περιοχές.
Στην προκειμένη περίπτωση εκτιμούμε ότι πρόκειται για ασύμβατες λειτουργίες.
Για τους ανωτέρω λόγους δεν συμφωνούμε με την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην εν’ λόγω περιοχή.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΠΡΟΤΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ Η' ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ! ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ. VIVA ZAPATA!!

Μάρκος είπε...

Κάποιοι εν έτει 2009 βλέπουν στα αιολικά πάρκα, τους Ανεμόμυλους που έβλεπε ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες, 300 πριν. Έχει και η Ναυπακτία "κορμοράνους" μήπως;

Δαβανέλος Κωνσταντίνος είπε...

ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΑΡΚΟ:
Η Νυπακτία δεν έχει Κορμοράνους...
Έχει όμως Ασπροπάρηδες. Που είναι πολύ πιο σπάνιοι...

Αλεξης είπε...

Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα όλοι γίναν ειδικοί σε όλα..Όσο για την αισθητική των αιολικών πάρκων κοιτάξτε τα..είναιτόσο άσχημα; χειρότερα από τα κάρβουνα της Πτολεμαϊδας;

Νίκος Μαυρής είπε...

Φορώντας την πράσινή τους φορεσιά τους και επιδυκνείντας την περιβαλλοντικά φιλική τους ταυτότητα, εκατοντάδες αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα, θ' απλωθούν κατά μήκος των κορυφογραμμών μας και κατά μεσής των ποταμών μας, με τις ευλογίες και της νέας κυβέρνησης. Για να τα βλέπουν και να τα χαίρονται όσοι πίστεψαν τους "ειδικούς" που πρόβλεψαν πως η σωτηρία του περιβάλλοντος θα επέλθει μόνο επεμβαίνοντας (ή μήπως επενδύοντας, όπως θα θελε και ο παραπάνω ανώνυμος σχολιαστής) και στα τελευταία κομμάτια του φυσικού περιβάλλοντος που έχουν απομείνει ως τώρα απείραχτα.