Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Από τη παρουσίαση του βιβλίου: Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες (1833-2007)


Για κάποια ενδιαφέροντα σημεία του βιβλίου «Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες (1833-2007)» που έγραψαν οι φιλόλογοι Μεταξούλα Μανικάρου και Χρυσούλα Σπυρέλη αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Σε αυτή θα μιλήσουμε για την παρουσίαση που έγινε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου.

Το βιβλίο παρουσιάσαν ο κ. Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός και ο κ. Νίκος Φελέκης, εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Πρόκειται για μια έκδοση-συνολικό αφιέρωμα στα 170 χρόνια από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος Δήμαρχος Αγρινίου.

Βιογραφικά, φωτογραφίες, ανέκδοτα στοιχεία για όσους κατείχαν το συγκεκριμένο αξίωμα, εκλογικά αποτελέσματα, ιστορικές αναφορές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδέουν τις δημαρχιακές θητείες με τα σημαντικότερα γεγονότα της πόλης του Αγρινίου.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, ο οποίος ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία ενός ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ, το οποίο θα αναζητήσει και θα οργανώσει το ιστορικό αρχείο της πόλης, ώστε να τοποθετηθεί στο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας που θα λειτουργήσει μετά την ολοκλήρωση της εργολαβίας στο χώρο της παλιάς δημοτικής αγοράς.

Οι ομιλητές, κ. Μπένος και κ. Φελέκης, αναφέρθηκαν στη σημασία του βιβλίου για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης του Αγρινίου μέσα από τη θητεία των δημοτικών αρχόντων της, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του πλούσιου αρχειακού υλικού, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους το 1833 μέχρι σήμερα.
Οι συγγραφείς κ. Μεταξούλα Μανικάρου και Χρυσούλα Σπυρέλη ευχαρίστησαν όλους όσοι συντέλεσαν στη συγγραφή του βιβλίου με κείμενά τους, φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες, προσωπικά και οικογενειακά αρχεία.

Να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς του βιβλίου παραχώρησαν όλο το συγκεντρωμένο αρχειακό υλικό μαζί με τα πνευματικά τους δικαιώματα, χωρίς κάποια άλλη αξίωση, προς έκδοση στο Δήμο Αγρινίου.

Ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιάννης Βαϊνάς, αναφέρθηκε στην πορεία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, ενώ , ο κ. Σώκος υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει το Σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» χωρίς συμβιβασμούς.

Πολλοί επίσημοι, μέλη οικογενειών των πρώην Δημάρχων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση! Συγχαρητήρια στους συντελεστές! Νομίζω η γνώση της τοπικής ιστορίας και η εμβάθυνση σε αυτή μας βοηθά να έχουμε καλύτερη προσέγγιση στα πράγματα. Να απομακρυνόμαστε από προκαταλήψεις και ιδεοληψίες και να προστατευόμαστε από άσκοπους τοπικισμούς... Ενω μας δίνει τη δυνατότητα να καταλαβαίνουμε τα "πως" και "γιατι" αυτής της πόλης, του τόπου που μεγαλώσαμε και πρωτοκάναμε όνειρα! Εν τέλει θεωρώ πως μας κάνει καλύτερους πολίτες. Β.Α.Π.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΄΄ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΘΟΣΙΩΜΕΝΩΝ΄΄ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΑΣ ΄΄ΜΕΤΑ-ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΩΝ΄΄.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΦΡΑΠΕ ΡΕ!!!!!!!!!
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟ ΦΡΑΠΕ ΦΙΛΕ Η ΨΗΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΙΚΡΟ-ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ.ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;

Ανώνυμος είπε...

Βλεπεις αυτό το βιβλίο, κοιτας την πόλη τώρα και σε πιάνει απογοήτευση. Τι ασχήμια!Πως τα κάναν έτσι.