Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

"Πουλιά στο βάλτο"


Την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και ώρα 8:00 μ.μ.,στην πολιτική-πολιτιστική λέσχη "venceremos" (Μπαϊμπά και Πανοπούλου 26), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Αλίντας Δημητρίου με τον τίτλο «Πουλιά στο Βάλτο». θέμα οι ζωντανές μαρτυρίες των ανώνυμων γυναικών που πήραν ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο της Kατοχής 1941-44, καθώς και οι οδυνηρές συνέπειες για τη συμβολή τους στο κίνημα κατά των κατακτητών.

Η θεματική αυτή ενότητα πάνω στην Εθνική Αντίσταση θα ολοκληρωθεί με τη προβολή της δεύτερης ταινίας (τετάρτη 11/11) της ίδιας σκηνοθέτιδος, με τίτλο «η ζωή στους βράχους», παραγωγής 2009, που προβάλλεται αυτόν τον καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας.

Λίγα λόγια για την ταινία:
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πουλιά στο Βάλτο» είναι παραγωγής 2008 έχει προβληθεί σε αρκετά Φεστιβάλ και κινηματογραφικές λέσχες όλης της Ελλάδας. Σαν θέμα του, έχει τις ζωντανές μαρτυρίες των ανθρώπων «χωρίς φωνή» στην ιστορία. Tων ανώνυμων γυναικών που πήραν ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, καθώς και τις οδυνηρές συνέπειες για τη συμβολή τους στο κίνημα κατά των κατακτητών. Οι γυναίκες αυτές αναφέρουν τις διάφορες πλευρές της αντιστασιακής τους δράσης. Τις βλέπουμε και τις ακούμε να μιλούν για πολλά, για την οργάνωση συσσιτίων, εμψύχωση του λαού, ενημέρωση με συνθήματα, προκηρύξεις, χωνί, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, αντίσταση και οργάνωση στις φυλακές, προβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στα βασανιστήρια και στις εκτελέσεις. Αλλά και για τον ένοπλο αγώνα και τη συμμετοχή τους σε μάχες με τους κατακτητές. Μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας, οι διώξεις, οι εξορίες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν μετά την απελευθέρωση.

Σε εκείνο, όμως, όπου εστιάζει η ταινία δεν είναι η ιστορική περιγραφή αλλά η, μέσα από τις μνήμες, τα βιώματα ή και τα ψυχολογικά τραύματα, αποκάλυψη μιας στάσης ζωής των γυναικών σε πράξεις που θεωρούμε ότι αναφέρονται μόνο στους άνδρες. Στην ταινία παρουσιάζονται 32 Γυναίκες-μάρτυρες και χρειάστηκαν 3 χρόνια για την επεξεργασία του υλικού το οποίο διερεύνησε η Αλίντα Δημητρίου, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας. Συνεργάτες της, ο Αλέξης Γρίβας και η Αφροδίτη Νικολαϊδου στην κάμερα και η Ηλέκτρα Βενάκη στο μοντάζ.

Η Αλίντα Δημητρίου, σ΄αυτό το δίπτυχο αφιέρωμα, δεν κάνει απλά κινηματογράφο, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό. Προσφέρει στην ιστορική μνήμη, αντιμετωπίζει την κατευθυνόμενη λήθη και δίνει το λόγο στους ανθρώπους που βασανίστηκαν επειδή δεν έσκυψαν το κεφάλι, επειδή είχαν αξιοπρέπεια, επειδή είχαν ιδανικά και πίστευαν σε έναν όμορφο κόσμο. Και είναι υπέροχο να βλέπεις αυτές τις γυναίκες που τόσα τράβηξαν επειδή δε συμβιβάστηκαν, να μιλούν με πάθος, να χαμογελούν αισιόδοξα και να θυμούνται τα όσα τράβηξαν χωρίς μίσος αλλά με τρυφερότητα. Γιατί και η γενναιότητα δεν είναι παρά μια πράξη τρυφερότητας.

Υ.Γ. το ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει τα παρακάτω βραβεία

ΒΡΑΒΕΙΑ
Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2008:
Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, το βραβείο Κοινού,
Ελληνικό Κέντρο Κιν/ου: Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους
Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας: 1ο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ
Δήμος Ίλιον: τιμητική πλακέτα
Ερυθρός Σταυρός: τιμητική πλακέτα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

sosta to pane giati den anaferete poythena h koe einai anejartitos xoros apo thn organosi