Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ο Αθηναϊκός Τύπος για την εκτροπή του Αχελώου

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Αθηναϊκό Τύπο στη θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου, το οποίο απ'ότι φαίνεται διαφοροποιεί τη στάση του με τη μέχρι τώρα πολιτική που έχει ακολουθηθεί στο εν λόγω θέμα. Σας παραθέτουμε χαρακτηριστικά δύο αποσπάσματα της Καθημερινής και της Ελευθεροτυπίας:

1)Καθημερινή ( Πρωτοσέλιδο):

Υπό αίρεση η εκτροπή Αχελώου

Παρέμβαση Μπιρμπίλη

Αλλάζουν τα δεδομένα στην υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου. Η υπουργός Περιβάλλοντος παρενέβη χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ουσιαστικά ανακοίνωσε την επανεξέταση του έργου, το οποίο θα προωθηθεί μόνο αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική για την κάλυψη των αναγκών της Θεσσαλίας από ίδιους υδατικούς πόρους. Ταυτόχρονα ζήτησε να διαχωριστεί το φράγμα της Μεσοχώρας -που έχει ολοκληρωθεί από το 1996- από την υπόθεση της εκτροπής και να λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό έργο, για την παραγωγή ενέργειας.

Με την παρέμβαση αυτή η κ. Τίνα Μπιρμπίλη γίνεται η πρώτη υπουργός που παρεμβαίνει ανοιχτά εναντίον της πραγματοποίησης της εκτροπής, δίνοντας πλέον βάσιμες ελπίδες για την ακύρωση του έργου.

Αξιοσημείωτη είναι η διάσταση απόψεων του υπουργού Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα, που τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου σε μια τριετία.

Η παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος έγινε κατά την εκδίκαση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτησης «παγώματος» των έργων εκτροπής του Αχελώου από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

2)Ελευθεροτυπία:

«ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ» ΑΠΟ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Από... κόσκινο η εκτροπή του Αχελώου

Των ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ, ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Παρέμβαση που συνιστά «αλλαγή σελίδας» στο πολύχρονο σίριαλ της εκτροπής του Αχελώου από την υπουργό Περιβάλλοντος, η οποία κατά τη χθεσινή συζήτηση της αίτησης αναστολής των έργων στο ΣτΕ από την οικολογική οργάνωση WWF Ελλάς παραδέχθηκε ότι «απαιτείται επανεξέταση» με βάση την κοινοτική οδηγία διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Θέτει για πρώτη φορά θέμα «διερεύνησης όλων των δυνατοτήτων εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης μέσω μέτρων και έργων στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας».

Τα έργα, που καρκινοβατούν από τα μέσα της δεκαετίας του '80, λόγω αλλεπάλληλων δικαστικών εμπλοκών, έχουν προϋπολογισμό της τάξης των 4 δισ. ευρώ μαζί με τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, από τα οποία τα 250 εκατ. αφορούν υπό κατασκευή προγράμματα.

Η Τίνα Μπιρμπίλη θεωρεί ότι το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας, που έχει ολοκληρωθεί από το 1997 και εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις, μπορεί να τεθεί σύντομα σε λειτουργία και να εξασφαλίσει ισχύ 160 MW, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στα έργα κεφαλής και μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την εκτροπή του Αχελώου. Διατυπώνει όμως προϋποθέσεις για το φράγμα και τη σήραγγα της Συκιάς, που αποτελούν τα κυρίως έργα εκτροπής. Είναι υπό κατασκευήν και υπολογίζεται ότι έχουν προχωρήσει οι εργασίες περίπου 40%. Προτείνει τη συγκρότηση φορέα διαχείρισης που θα μελετήσει τις ανάγκες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει στην εκτροπή «μόνο στον βαθμό που από τα διαχειριστικά σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες».

Η θέση της υπουργού Περιβάλλοντος αποτελεί «στροφή» σε σχέση με τις τοποθετήσεις Σουφλιά (6/7/2006), ο οποίος είχε εξαπολύσει τριπλή επίθεση, κατηγορώντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για «οικολογικό στραβισμό», το ΣτΕ για «πείσμα και επιμονή ακατανόητη» και τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας για «άγνοια και τοπικιστικό εγωισμό»!

Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε προχωρήσει τότε σε νέα δημοπράτηση των έργων εκτροπής, παρά τις τρεις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ. Συνιστά όμως και ελαφρά διαφοροποίηση της Τίνας Μπιρμπίλη σε σχέση με τον υπουργό Υποδομών. Ο Δημήτρης Ρέππας, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, μίλησε για εκτροπή και διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για «υδροδοτικό, αρδευτικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό» έργο, που θα ολοκληρωθεί σε δυόμισι έως τρία χρόνια. Παραδέχεται ωστόσο ότι «τα συναρμόδια υπουργεία θα επανεξετάσουν όλες τις παραμέτρους για την επίτευξη του κατάλληλου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων» και διαβεβαίωσε πως «οι όποιες επιλογές πρέπει να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και τις δικαστικές αποφάσεις».

«Είναι μια θέση με θετικά στοιχεία», δήλωσε στην «Ε» η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια δράσεων της WWF, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά ένα υπουργείο δηλώνει σεβασμό στη νομιμότητα». Επισημαίνει, πάντως, τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας. «Δεν είναι ανώδυνη εξέλιξη», υπογραμμίζει και αναφέρει ότι καταστρέφεται ένας σημαντικός βιότοπος, όπου υπάρχει και το μοναδικό καταφύγιο άγριας πέστροφας στη χώρα μας.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ, η WWF Ελλάς ζήτησε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να ανασταλούν οι εργασίες στα έργα εκτροπής μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι οι δικαστές ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση αποφάσισαν να στείλουν σειρά προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκειμένου να κριθεί εάν ο νόμος Σουφλιά (3481/06) για την εκτροπή του Αχελώου προς τον θεσσαλικό κάμπο παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τη διαχείριση, εκμετάλλευση και προστασία των υδάτινων πόρων, την κατασκευή έργων σε προστατευόμενες περιοχές από διεθνείς συμβάσεις (Natura) κ.λπ.

Η WWF υποστήριξε ότι η εκτροπή συνιστά οικολογική καταστροφή, καθώς με τη συνέχιση των έργων θα αφανιστούν συνολικά 17.510 στρέμματα δασικής έκτασης, θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα η νότια πλευρά της Πίνδου και θα αφανιστεί ολοκληρωτικά ο οικισμός της Μεσοχώρας Τρικάλων. Επέκρινε, μάλιστα, τη σπουδή που επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς να προκηρύξουν διαγωνισμό για την κατασκευή σήραγγας, λίγο πριν σταλούν τα ερωτήματα στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Το δικαστήριο, υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του. *

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λαζόπουλος: Η ακροδεξιά είναι η μάστιγα της κοινωνίας και αγωνίζομαι για την εξάλειψή της…

Ξαναχτύπησε ο εθνικός γελωτοποιός μας χθες ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβήτησε την Ελληνικότητα της Β. Ηπείρου και της Κωνσταντινούπολης αφήνοντας επίσης να εννοηθεί πως η Ελλάδα προκαλεί πρόβλημα στα σύνορα άλλων χωρών. Φυσικά και δεν έμεινε εκεί καθώς υπήρξε για ακόμα μια φορά θερμός υποστηριχτής των «παιδιών με τις κουκούλες». Κατηγόρησε για αυθαιρεσία την αστυνομία που συνέλαβε την 22χρονη φερόμενη ως μέλος των Πυρήνων Φωτιάς και συνέκρινε το περιστατικό με την υπόθεση Χριστοφοράκου. Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Άλλο η υπόθεση Siemens και Χριστοφοράκου, άλλο η εγχώρια τρομοκρατία. Βέβαια και στο παρελθόν έχει διαπρέψει δια των απόψεών του ο κ. Λαζόπουλος, ο οποίος μάλιστα προ μερικών εβδομάδων δήλωσε πως η «ακροδεξιά» (εννοώντας πάντα τον πατριωτισμό) είναι η μάστιγα της κοινωνίας και αγωνίζεται για την εξάλειψή της από τη ζωή μας….
Κ. Λαζόπουλε αποφασίστε, σάτιρα κάνετε ή μαύρη προπαγάνδα; Δεν έχουμε καμιά όρεξη να ασχοληθούμε με το άτομό σας αλλά όπως βλέπετε το star system σας έχει εκλέξει ως mainstream φυσιογνωμία και ρυθμιστή της κοινής γνώμης.

Ανώνυμος είπε...

ας σταματησει τωρα η μιζερια. Κάποιοι εδω μεσα στενοχωριούνται επειδη βρεθηκε η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ και η Μπιρμπίλη-Μωραίτης για να εκφραστεί μετά από 20 χρόνια διαφορετική θέση για την εκτροπή;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ, ΑΣΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΤΑ ΕΡΓΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ..

Ανώνυμος είπε...

''το οποίο θα προωθηθεί μόνο αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική για την κάλυψη των αναγκών της Θεσσαλίας από ίδιους υδατικούς πόρους''

στην θεσσαλια της τελαυταιες εβδομαδες ο πηνειος εχει πλυμηρισει 3 φορες...
για ποια καλυψη αναγκων μιλαμε..

στην αιτωλοακαρνανια υπαρχουν ολοκληρες περιοχες και επαρχιες που αν και διπλα σε λιμνες δεν καλυπτουν τις αναγκες τους σε υδρευση και αδρευση..
οι κατοικοι αυτοι δεν ανηκουν στο ελληνικο κρατος;

Ανώνυμος είπε...

οσον αφορα αυτο που λενε για ''ερημοποιηση'' της θεσσαλιας ας μας πουνε με στοιχεια ποσο νερο ''χανεται'' στην θαλλασα απο τον Πηνειο ,ο οποιος ειναι πλωτος ποταμος ολη την διαρκεια του ετους, και ας εκμεταλευτουνε το περισευμα αυτο και οχι να ''ζητανε'' και αλλο νερο ,αυτη τη φορα απο τον αχελωο, για να καταληγει και αυτο στο αιγαιο...

αν υπαρχει κρατος πρεπει να σταματησουν τα εργα της ντροπης και τα χρηματα που θα εξοικονομηθουν να δωθουν σε τοσες αναγκες που υπαρχουν στην κοινωνια τοσο της αιτ/νιας οσο και της θεσσαλιας.

Ανώνυμος είπε...

mprabo k.mpirmpillh...etsi se 8eloume

Ανώνυμος είπε...

Μάγκες μας δουλεουν όλο.Ολα αυτά τα ακούω βερεσέ και κάποιοι προσπαθούν να μας πετάξουν στάχτη στα μάτια.
Και ποιος θα κρίνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τη Θεσσαλία;
Οι Θεσσαλοί που έχουν πάρει τς μαγαλύτερα ποσα σε κονδύλια στην Ελλάδα και το παίζουν αφετνικά;

Ανώνυμος είπε...

ά τσα ο θανούλης....

Ανώνυμος είπε...

re megale giati kaneis anartiseis sto trktiko panta meta tis 2.30 kai den kaneis tin ypoloipi mera wste na enimerwnontai perissoteroi endiaferomenoi.....

Ανώνυμος είπε...

προς 8.03. Η απύθμενη βλακεία που σε δέρνει και η σαπίλα που κουβαλάς στο μυαλό σου σε εμποδίζει να δεις οτι ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

μπραβο 8.03
τρεξε να παρεις το γλυφιτζουρι σου απο τον καρατζαφυρερ και τον παπου πλευρη
ακροδεξια ισον μεταξας-παπαδοπουλος-χιτλερ-μουσολινι- φρανκο δηλαδη δικτατοριες και στερηση ατομικων ελευθεριων-βασανιστηρια-εξοριες-δολοφονιες-στηριξη υπογειος
των μεγαλων καπιταλιστικων εταιριων που μας πινουν το αιμα καθημερινα
προβοκατσιες για προκληση συραξεων μεταξυ λαων η ομαδων ανθρωπων
εκει εισται εξπερ με διατριβη
να τη χαιρεσται την ακροδεξια σας μονο που δεν εισται μονοι σας υπαρχουν και αντιθετες αποψεις και δεν θα σας αφησουμε μονους σας παντα θα μας βρισκεται απεναντι σας

Ανώνυμος είπε...

μα ποσο κακομοιρηδες ειστε μερικοί. Ειναι δυνατόν να ενοχλειστε για την στάση του Υπουργείου;
Γι αυτό τελικά δεν θα μας πάρουν μονον τον Αχελώο αλλά και τα σώβρακα.

trixonidanews είπε...

Δυο μέτρα και δυο σταθμό στην περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης.
Την υπό μελέτη εκτροπή του Αώου ποταμού για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων την ακύρωσαν αμέσως.
Με την εκτροπή του Αχελώου που αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα εδώ και δεκαετίες είμαστε στο περίμενε,στο θα μελετήσουμε όλες τις παραμέτρους, γενικά στο θα!
Αν δεν κάνω λάθος στην Ισπανία παλιότερα είχαν σκοπό να εκτρέψουν ποταμό και τελικά ακύρωσαν το έργο για ευνόητους λόγους.
Δεν είναι δυνατόν το ίδιο άτομο που υποστηρίζει την περιβαλλοντική ανάπτυξη να αντιδρά διαφορετικά σε συναφή έργα ( εκτροπές ποταμών Αώου, Αχελώου ) και σε αυτή του Αχελώου που αποτελεί κάτι ανεπανάληπτο σε ευρωπαικό επίπεδο να υπάρχει ακόμα σκεπτικισμός, μετά από συνεχείς καταδικαστικές αποφάσεις από ΣτΕ.

Ανώνυμος είπε...

5η φάλαγγα: Καλούν τους Έλληνες Στρατιώτες να αρνηθούν να υπηρετήσουν στην Κύπρο!

Μέσα στην γενικότερη εικόνα της διάλυσης η οποία υπάρχει βρήκαν την ευκαιρία οι πεμπτοφαλαγγίτες που δρουν εντός των τειχών της πολιτείας να αναπτύξουν ανενόχλητοι εν ονόματι της δημοκρατίας-ασυδοσίας αντεθνική δράση. Με προκηρύξεις τους στα κέντρα νεοσυλλέκτων καλούν τους στρατιώτες να αρνηθούν να υπηρετήσουν την θητεία τους στην Κύπρο μας. Ιδού ένα απόσπασμα από προκήρυξη που μοίρασαν σε στρατόπεδο:

«ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΓΙΑ ΕΛΔΥΚ – ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΛΔΥΚ: Ασφυκτικές πιέσεις στα όρια της τρομοκρατίας που ασκούνται από τη Δευτέρα 23/11/2009 προκειμένου οι φαντάροι να δεχτούν τη μετάθεση στην Κύπρο… Εμείς καλούμε τους φαντάρους να βγουν στην Αναφορά. Να απαιτήσουν να βγουν ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΙ στο διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης που υπηρετούν. Να υπερασπίσουν την Άρνηση τους να πάνε στην ΕΛΔΥΚ και να ζητήσουν από τους διοικητές να τους δείξουν τις διαταγές και νόμους που λένε ότι πρέπει να πάνε υποχρεωτικά στην Κύπρο… Καλούμε τους γονείς να απευθυνθούν στους διοικητές των μονάδων και να απαιτήσουν από αυτούς να σταματήσουν να παραβιάζουν τους νόμους και να σταματήσουν να παίζουν με τα παιδιά τους. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ»

Μεγάλες οι ευθύνες των αρμοδίων, οι οποίοι επιτρέπουν την αντεθνική δράση αριστερων μαρξιστων. Είναι τουλάχιστον παράλειψη καθήκοντος αυτό που κάνουν!
ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!

Ανώνυμος είπε...

i paremvasi tis mesologgitissas kyrias mpirmpili ypoyrgoy me ypsili perivallontiki syneidisi kai apodedeigmeni aktivistiki drasi itan katalytiki..symfoni me tis epitages tis eyropaikis enosis kai ton apofaseon toy symvoyleioy tis epikrateias.kapoioi ypodoyloi kai pliromenoi tis ait/nias amesos evalan ton thano mesa sto paixnidi..o thanos frenare tin ektropi ...o thanos o gennaios..vgike kai o sokos na pei oti xronia polemaei tin ektropi..ayto poy symvainei stin ait/nia den exei proigoymeno..ma toso kopanoi exoyme ginei?diavaste ti lene ta athinaika mesa...anaferane kanena thano?pos trexete vre pliromenes penes kai diafimizete enan yfypoyrgo pou sto parelthon den edeixe da kai eyaisthisia gia to perivallon..vlepe pelades sto mesologgi....artemis