Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Επανεξέταση του έργου της εκτροπής του Αχελώου.


"Την ανάγκη επανεξέτασης του έργου της εκτροπής του Αχελώου, στο πλαίσιο της Οδηγίας Πλαίσιο της Κομισιόν για τα Νερά, αποδέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η λύση της εκτροπής θα υιοθετηθεί «μόνο στο βαθμό που από τα Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες».

Η ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά πρακτικά αποκλείει τη μεταφορά νερού από μια λεκάνη απορροής σε άλλη. Η Κομισιόν θεωρεί πως το ζήτημα του Αχελώου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και έχει ζητήσει μέχρι το Δεκέμβριο τα σχέδια αυτά.


Το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ανακοίνωσή του, «αναγνωρίζει ότι απαιτείται επανεξέταση στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα». Παράλληλα εμφανίζεται θετικό ως προς το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, το οποίο «θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν»


Αναλυτικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει:


Α. Για το έργο της εκτροπής αναγνωρίζει ότι απαιτείται επανεξέταση στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα. Στο πνεύμα της Οδηγίας 2000/60 έμφαση θα δοθεί στη λεπτομερή διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης μέσω μέτρων και έργων στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας καθώς και στις διαδικασίες διαβούλευσης. Δεσμεύεται δε ότι θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής μέσω κατάλληλου φορέα διαχείρισης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, των αντίστοιχων Περιφερειακών Συμβουλίων και της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, ΜΟΝΟ στο βαθμό που από τα ως άνω Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες.

Β. Θεωρεί ότι το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW περίπου, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και έτοιμο να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους, που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η χώρα μας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αίτημα αναστολής των εργασιών που αφορούν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας.


Συζήτηση στο ΣτΕ


Το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε τθς απόψεις τους στο πλαίσιο της πρόσκλησης των εμπλεκόμενων φορέων από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Π.Πικραμμένου με αφορμή την αίτηση που έχει καταθέσει η WWF -Ελλάς και ζητάει με προσωρινή διαταγή του να σταματήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ εκ νέου για την εκτροπή.


Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, δεν έλαβε θέση για την συνέχιση ή μη των έργων εκτροπής, αλλά άφησε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να αποφασίσει, επισημαίνοντας ότι θα συμμορφωθεί στις αποφάσεις του. Όπως προκύπτει και από τα παραπάνω, η κα Μπιρμπίλη είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αίτημα αναστολής των εργασιών που αφορούν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας.


Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, με έγγραφό του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των έργων της εκτροπής του Αχελώου, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που «παγώσουν» τα έργα θα προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστροφή των έργων που μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί.


Ο κ. Πικραμμένος και τα άλλα μέλη του ΣτΕ άκουσαν τις απόψεις των εκπροσώπων των δύο εμπλεκομένων υπουργείων, της WWF -Ελλάς, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λάρισας και Μαγνησίας και της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα παραβρέθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ.


Ο κ. Πικραμμένος και τα άλλα μέλη του δικαστηρίου επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν εάν θα δοθεί προσωρινή διαταγή ή όχι (και αναστολή, όπως έχει ζητήσει η WWF -Ελλάς), αφού πρώτα σταθμίσουν τη βλάβη που θα επέλθει στο περιβάλλον από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τη βλάβη που θα σημειωθεί από την διακοπή των έργων."


Aναδημοσίευση από το In.gr



10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ναι, έμαθε το υπουργείο περιβάλλοντος ότι χρειάζεται το φράγμα της μεσοχώρας να λειτουργήσει..και τί δικαιολογία βρήκαν οι τύποι, πάλι στην ΕΕ τα έριξαν. Ρε πώς φανερώνονται έτσι οι πολιτικάντηδες. Ούτε μία απόφαση δε μπορούν να πάρουν.
ρε ουστ ρε

Ανώνυμος είπε...

osoi kalousan ton moraiti na paraitithi katapian ti glossa tous;;;

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΠΟΤΑ, ΠΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ,ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
ΜΟΝΟ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΥΛ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΈΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΜΩΡΑΙΤΗΣ;

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια στον Θάνο για την συνεπεια και τη γενναια σταση του.
Θυμόμαστε τη σταση άλλων Αιτωλ/νων Υπουργων και ας βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΠΛΟ ΜΠΡΑΒΟ στον Θανο, η Μπιρμπίλη δεν έχει και ψηφοφόρους πίσω της. Ο Θάνος έδειξε συνέπεια σεβόμενος τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του.

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΘΑΝΟΣ;
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΑ ΜΑΣΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΩΡΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ

Ανώνυμος είπε...

απεδειξε ο θανος οτι αξιζε την ψηφο μας και την ξαναξιζει!

Ανώνυμος είπε...

kapioi diavasan mono to miso arthro fenete....H oksia pasokiasi vlaptei sovara thn ygeia....

Ανώνυμος είπε...

απο τα γραφομενα καταλαβαινει καποιος οτι προσπαθουν να θολωσουν τα νερα και να προχωρησουν παλι στα κρυφα αυτην την λεηλασια της φυσης.

τα νερα του αχελωου να καταληγουν στην κοιτη τους στο ιονιο και οχι ,μεσω πηνειου, στο αιγαιο.