Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Αντιδράσεις στα Γιάννενα για αυτόνομο Πανεπιστήμιο


Όλο και περισσότερες είναι οι αντιδράσεις κατά της αυτονόμησης του Πανεπιστημίου στα Γιάννενα. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρωινός Λόγος" των Ιωαννίνων σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της αυτονόμησης:

• «Φρενάρει» ή ματαιώνει η νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας τόσο την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, που θα δημιουργούνταν με την αυτονόμηση Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όσο και των τριών Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου (δύο στην Άρτα και ένα στην Ηγουμενίτσα).
Η ίδρυση του 22ου Πανεπιστημίου στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, θα επαναξιολογηθεί με κριτήριο την ακαδημαϊκή οντότητα και την επιστημονική φυσιογνωμία που πρέπει να διαθέτει ένα ΑΕΙ.
Υπέρ αυτής της επιλογής τάσσεται και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (εδρεύει στο Αγρίνιο) και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σωτήρης Παπαχρήστος, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ι. Γεροθανάσης υπενθύμισε πρόσφατα πως η Σύγκλητος είχε επισημάνει πως ο τρόπος οργάνωσης του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου έπασχε από άποψη οργάνωσης και στόχων.
Σε επιστολή που απηύθυνε στη νέα υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο καθηγητής κ. Παπαχρήστος προτείνει αναβολή στην αυτονόμηση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος ζητά από την υπουργό νομοθετική παρέμβαση για την προσωρινή αναστολή ισχύος του ιδρυτικού νόμου του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε σε άλλο νομοσχέδιο).
Ακόμη ζητά την «άμεση ακύρωση της υπουργικής πράξης διορισμού της Διοικούσας Επιτροπής».
Ο κ. Παπαχρήστος στην μακροσκελή επιστολή του επισημαίνει ότι οι συνέπειες τόσο από την απόφαση ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, όσο και από τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής είναι «τραγικές για την τρέχουσα λειτουργία των Τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο και τα οποία απαρτίζουν το νεοϊδρυθέν στα χαρτιά Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος».
Ο καθηγητής παρατηρεί ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει να μας πει με ποιο καθεστώς και κάτω από ποια διοίκηση λειτουργούμε, όπως και τι θα γίνει στο μέλλον. Έτσι πορευόμαστε σ’ ένα περιβάλλον πραγματικής ομηρίας, που τα πάντα έχουν παγώσει και κανένα θέμα δεν προχωρά».
Και προσθέτει: «Δεν έχει προηγηθεί καμία προετοιμασία γι’ αυτή τη μετάβαση, με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία του εγχειρήματος».
Ο κ. Παπαχρήστος ενημερώνει την κ. Διαμαντοπούλου ότι «οι τρεις Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο με ομόφωνες αποφάσεις τους (Ιούνιος 2009) έχουν ταχθεί κατά της ανεξαρτητοποίησης των Τμημάτων και της ίδρυσης του Πανεπιστημίου, αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστούν κάποιες πολύ βασικές ελάχιστες προϋποθέσεις, οι οποίες αυτή την στιγμή δεν υφίστανται».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απαντώντας στον κ. Παπαχρήστο το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Παλιούρας δήλωσε ότι «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας έχει περάσει απ’ όλη τη νόμιμη διαδικασία και η αυτονόμησή του είναι μια πραγματικότητα. Περιμένουμε την ενεργοποίηση της Διοικούσας Επιτροπής για να πάρουμε στα χέρια μας το Πανεπιστήμιο και να προχωρήσουμε μπροστά. Οι επιστολές που γράφονται, προέρχονται από ανθρώπους που έχουν μεγάλη ευθύνη για όλα τα προβλήματα, στα οποία αναφέρονται».

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τραγικές, κύριε Παπαχρήστο, θα είναι οι συνέπειες αν συνεχίσετε να προεδρεύετε σε ένα Τμήμα που ζητά απεγνωσμένα πλέον νέο Πρόεδρο, αιρετό Πρόεδρο. Σε έξι μήνες καταφέρατε να διασπάσετε το τμήμα και να φέρετε φοιτητές και καθηγητές σε ομηρία. Αυτή είναι η "ομηρία", η πραγματική. Γιατί αυτή που περιγράφετε εσείς είναι φτιαγμένη.

Ανώνυμος είπε...

O k Papaxristos an den tou aresei na paei spiti tou.
To Panepistimio D. Ellados einai mia pragmatikotita.
H nea Ypourgos na afisei ta pisogyrismata kai na parei xakathari thesi xwris yperkfyges.

Ανώνυμος είπε...

Να μας πουν αυτοί οι εντεταλμένοι που έχουν έρθει στο Αγρίνιο από Γιάννενα ή αλλού, πώς έγινε το Πανεπιστημιο Ιωαννίνων.
Μήπως δεν έγινε πριν καμιά 40αριά χρόνια με 2-3 σχολές αρχικά από το παναπιστήμιο Θεσσαλονίκης??
Και γιατί φοβούνται τόσο πολύ το αυτόνομο πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο? Μήπως επειδή σαν μεγάλη πόλη αποτελεί πόλο ανταγωνιστικό προς τα Γιάννενα? Μήπως γιατί μαζί με το ΤΕΙ Μεσολογγίου δημιουργείται ένα ισχύρο δ'ιπολο Αγρινίου-Μεσολογγίου?
Μήπως επΕιδή δημιουργείται ή μάλλον θέλουν να δημιουργηθείΠολυτεχνική σχολή στα Γιάννενα, θέλουν να πάρουν από το Αγρίνιο το τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που θα μετονομαστεί σε Μηχανικών Περιβάλλοντος και το πρόγραμμα σπουδών του θα αναβαθμιστεί ώστε οι διπλωματούχοι του να εγγράφονται στο ΤΕΕ??
Για να μας πουν αυτοί εκεί πάνω που τόσο κόπτωνται για το Αγρίνιο και τις σχολές του. Κι αφού μόλις τώρα άρχισαν να κόπτωνται τόσο, γιατί δεν έστελαν στις σχολές μας εδώ τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν, αυτά που ήταν από εθνικούς πόρους κι αντί αυτών έστελναν κάτι ψίχουλα. Θα πουν τίποτα για όλα αυτά?
Κυρία Διαμαντοπούλου, ο λαός του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας εν γένει έχει κουραστεί από ΘΑ και υποσχέσεις.
Ιδού η Ρόδος , ιδού και το πήδημα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, δε σας βλέπω να μένετε κι εσείς πολύ στην εξουσία. Ήδη έχετε απογοητεύσ4ει τον ελληνικό λαό με μέτρα αντίθετα από τις προεκλογικές εξαγγελίες σας.
Ο λαός δεν ξεχνά πλέον. Θα είναι πάρα πολύ αυστηρός κριτής.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟΥΡΑ!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ!ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΦΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ!!!!
Το πανεπιστήμιο είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ από τον Σεπτέμβριο και μόλις η νέα διοικούσα πιάσει δουλειά θα ξεμπερδέψουμε επιτέλους από τους Γιαννιώτες.

Ανώνυμος είπε...

τους εχει λουσει κρυος ιδρωτας στα γιαννενα λογο της αυτονομησης του πανεπιστημιου στο αγρινιο. ηκυβερνηση μαζι με την αυτονομηση θα πρεπει να αναβαθμησει και το τει στο μεσολογγι ωστε ο νομος να αποτελεσει ετσι ισχυρο κεντρο στην τριτοβαθμια εκπ/ση.το κακο ειναι οτι στα γιαννενα εχουν τον τροπο και το συμφερον να ενεργησουν για το αντιθετο και θελει πολυ προσοχη.

Ανώνυμος είπε...

Αμαν πια, γιατί τόση αγάπη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το Αγρίνιο; Αίσχος.Όπως ξεκίνησαν τόσα Πανεπιστήμια, θα ξεκινήσει και αυτό σιγά- σιγά και σταθερά και οι υποδομές θα γίνουν όπως έγιναν και αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Και να ήταν μόνο ο Παπαχρήστος; Τι να πει κανείς για τα αλλα τα καθηγητάκια που κινουνται επιγειως, υπογειως, δεξια και αριστερα για μια θεση στη διοικούσα; Κατα της αυτονόμησης λένε αλλά αν ειναι να πιάσουμε καμια καρέκλα ας γινει η αυτονομηση!!! "Καθηγητές" που αν δεν υπήρχαν τα τμήματα του Αγρινίου δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα...

Ανώνυμος είπε...

Είμασταν άτυχοι, που έγιναν εκλογές, γιατί για το Πανεπιστήμιο χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση. Μόνο που οι κάτοικοι της πόλης μας ξεχνάνε πολύ εύκολα. Όλους αυτούς που παίρνουν επάνω τους τόσα σημαντικά γεγονότα και έχουν πάρει στο λαιμό τους το τόπο μας. Όμως όλοι αυτοί στο τόπο μας εκτος από Δήμαρχοι, όπως έχει δείξει η ιστορία, εξελίσσονται σε Νομάρχες και Βουλευτές.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχιζουμε σαν Ελληνες να ''κοβουμε''τα εργα στον γειτονα για να παραμείνουμε ισχυροι με αποτελεσμα να μην χρησιμοποιουμε το μυαλο μας για να ανπτυχθουμε αλλα πως θα συρικνωσουμε τους ''διπλα''.
κανείς δεν χανει οταν βελτιωνεται το περιβαλον του και εννοω όλη την Ελλάδα μας.
ρομαντικο μεν πραγματικο δε...
και κακιστο οταν το στηρίζουν και το τροφοδοτουν οι αιρετοι.

Ανώνυμος είπε...

το πανεπιστημιο δεν εξαρταται απο τον παπαχρήστο αλλα απο τις αποφασεις της εκαστοτε κυβέρνησης και των εκπροσώπων μας στη βουλη.
οποτε μην αποπροσανατολιζομαστε ,πολιτικη βουληση και μονο !

Ανώνυμος είπε...

ΦΡΕΝΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΠΑΝ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ ΕΠΑΘΕ ΜΙΑ ΘΕΡΜΗ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ
ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π (ΚΑΙ Η ΚΛΙΚΑ ΤΟΥ)ΕΠΑΘΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΡΥΟ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΕ.
ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΙΜΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ολα στον βωμο του χρηματος

Ανώνυμος είπε...

το θεμα ειναι οτι τα γιαννενα καταφερνουν τα παντα ενω εδω δεν υπαρχουν πολιτικοι!και στα σοβαρα πανεπιστημια πρωτα εγιναν υποδομες και μετα ολα τα αλλα!το μον σιγουρο ειναι οτι αν δεν υπαρχουν οι υποδομεσ το πανεπιστημιο θα καταρευσει!αλλα οταν μιλατε για πανεπιστημιο σκεφτεστε μονο νεα κτιρια δεν ειναι μονο ετσι!

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ''ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΕ'' Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ 1971;

ΑΠΛΑ ΡΩΤΑΩ!!!

Ανώνυμος είπε...

rwtate kai tous foithtes ti theloun re kai afiste mono ta topika sas sumferonta...........


pws borei na stathei autonom panepisthmio ena kthrio pou einai dimotikou?????////

as kanoume san ellines kati me thn seira tou kai swsta........ftiakste prwta upodomes kai meta kante to aneksartito.............

Ανώνυμος είπε...

να ερωτηθουν οι φοιτητές?
αυτοί με το ζόρι επιασαν ενα ΑΕΙ και θα μας καθορίσουν που το θέλουν και πως να λέγεται?
Ασε που είναι καθοδηγουμενοι

Ανώνυμος είπε...

Kαλα καλα, πειτε εσεις κι αλλα, καμια αυτονομηση δεν προκειται να γινει,εδω τρεχει να μαζεψει λεφτα απο παντου να ξεχρεωσει κι εσεις περιμενετε οτι θα σας κανει και πανεπιστημιο ο Γιωργακης.Οπως ειναι και χειροτερα θα τα αφησει.
Οσο για τους φοιτητες,φιλε απο πανω, δεν μας νοιαζει το πως θα λεγεται,αλλα το ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ. Αλλα σε ποιον να το πεις και να το καταλαβει εδω περα.....

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος είπε...
να ερωτηθουν οι φοιτητές?
αυτοί με το ζόρι επιασαν ενα ΑΕΙ και θα μας καθορίσουν που το θέλουν και πως να λέγεται?
Ασε που είναι καθοδηγουμενοι


kai poioi na erwtithoun tote re file??????ta topika sumferonta?????????

se ktirio tou organismou sxolikwn kthriwn den ginetai na stegastei autonomo panepisthmio.......as ftiksei h kuvernisi egkatastaseis kai domi kai tha eimai mazi sas 100%

alla varethika pia thn proxeirothta twn ellhnwn pou fainetai kai se pio panw keimena........kante to autonomo kai vlepoume.........OXI prwta tha to kaneis panepisthmio.......kai oxi kotetsi pou einai twra kai meta tha ginei autonomo!!!!!!!!



oso me auto pou eipes file oti me to zori piasame 1 aei ktl.........egw evgala 15200 moria kai dilwsa panepisthmio iwanninwn.......oxi dutikhs elladas!!!!!!

den xreiazetai na me kateuthinei kapoios gia na epileksw ptuxio ioanninwn.........kai oxi agriniou........skepsou ligo