Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας για το θέμα των πλημμύρων


To θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων τέθηκε χθες από την νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχίας :
Στην ομιλία του προς τα μέλη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θ. Σώκος αναφέρθηκε στις εκτεταμένες παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού που στόχο έχει την εξυγίανση, τον καθαρισμό των ρεμάτων και των χειμάρρων του νομού (μήκους 1.600 χιλιομέτρων), ιδιαίτερα σε περιοχές που θεωρούνται κατά προτεραιότητα επικίνδυνες, για την πρόκληση ζημιών από πλημμύρες.
Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Σώκος έδωσε στην ανάγκη μεταφοράς θεσμοθετημένων πόρων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για έργα Πολιτικής Προστασίας.
«Χρειαζόμαστε πόρους ώστε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένα προγράμματα για την πρόληψη των πυρκαγιών, των πλημμυρών και άλλων φυσικών φαινομένων που σχετίζονται άμεσα με την προστασία του πολίτη.
Προγράμματα και πολιτικές πρόληψης με λίγα χρήματα και όχι καταστολή με άπειρα χρήματα.
Μετά την αναδιάρθρωση των υπουργείων, στην οποία προχώρησε η σημερινή κυβέρνηση, πιστεύω ότι η πολιτική προστασία θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού παύει, πλέον, να αποτελεί μια απλή γενική γραμματεία», επεσήμανε ο κ. Σώκος.

Υ.Γ. Για το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων κάναμε λόγο σε προηγούμενη ανάρτηση, μιας και στην Δυτική Ελλάδα παρατηρούνται μεγάλες βροχοπτώσεις. Αυτές σε συνδυασμό με έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν αυξημένες πιθανότητες για πλημμύρες και καταστροφές. Πράγματι ο καθαρισμός των χειμάρρων και των ρεμάτων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Χρειάζονταιόμως και άλλα ακόμα. Για αυτό η κρατική μηχανή όντως οφείλει να είναι πιο ευέλικτη σε έργα πολιτικής προστασίας, καθώς η πρόληψη των πλημμυρών απαιτεί όχι μόνο έργα αλλά κυρίως αμεσότητα χρόνου. Μια λύση για το δεύτερο είναι να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχιών κυρίως ως προς την υλοποίηση τους. Γιατί κάθε φορά που παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται προβλήματα σε όλη την Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι όλα τα παραπάνω να υλοποιηθούν, κάτι που είναι προτίστως θέμα κεντρικής πολιτικής βούλησης. Γιατί με τις καταστροφές και πάνω από όλα με τις ανθρώπινες ζωές δεν πρέπει να παίζουμε.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι σιγουρος ο κ.Νομάρχης οτι τα χρήματα και τα μηχανήματα που ενέκρινε, διατέθηκαν για το σκοπό αυτό; Έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις ή για τα μάτια του κόσμου και την δικαιολόγηση δαπανών; Ας αναρτηθούν στη σελίδα της Νομαρχίας, για να γνωρίζουν οι πολίτες που, πότε και πόσα ποσά διέθεσε.
kostas

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ...

Ανώνυμος είπε...

gia mia akomi fora mi ypiresia vgazei tin oyra tis apexo kai milaei gia aprovlepta kairika fainomena otan se epipedo klimatikon allagon oi theominies einai pia provlepsimes..artemis