Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Τι γίνεται με το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος;

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων ( δημοτικές εκλογές- οικονομική κρίση) παρέμεινε το ζήτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και πως αυτό προχωράει.
 Το εν λόγω ζήτημα έχει καιρό να απασχολήσει τη κοινή γνώμη του τόπου μας και εύλογα δημιουργούνται κάποια ερωτήματα:
- Σε τι ρυθμό προχωράνε οι διαδικασίες υλοποίησης και λύσεις των απαραίτητων ζητημάτων που μπορούν να απασχολούν ένα νεοσύστατο Aνώτατο Eκπαιδευτικό ;Iδρυμα;
- Ποιές είναι μέχρι τώρα οι εργασίες της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής  και κάθε πότε αυτή συνεδριάζει;  Εδώ να σημειώσουμε ότι πέρα από προσωπα ακαδημαϊκά και όχι μόνο της περιοχής μας, η διοικούσα αποτελείται και από ανθρώπους που δεν ζούν ή δεν έχουν σχέσεις με την πόλη μας.
Ο ορισμός τέτοιων προσώπων θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγινε αρχικά  με σκοπό να δώσει άλλο κύρος και πεδίο δράσης στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο. Αρκεί αυτό να συνοδεύεται και από έμπρακτη αγάπη αλλά και πίστη για το ότι το νέο Πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει όχι μόνο ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά και ανοίγματα στην αγορά εργασίας. Για το δεύτερο σκέλος βέβαια γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις όσον αφορά τη πρακτική των φοιτητών σε θέσεις εργασίας που άπτονται του αντικειμένου τους.
-Έχουν απαγκιστρωθεί εξ ολοκλήρου από ζητήματα υπηρεσιακής φύσεως   τα τμήματα του Πανεπιστημίο Δυτικής Ελλάδος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων..
-Ακόμα και αν όλα τα παραπάνω λειτουργούν στην εντέλεια υπάρχει κάποια συστηματική πρωτοβουλία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και να τροφοδοτείται έτσι με επιχειρήματα υπέρ του όλου αυτού εγχειρήματος; Για παράδειγμα έγινε πρόταση να συνεδριάζει η Διοικούσα σε ιστορικό κτίριο στο κέντρο του Αγρινίου. Από κεί και πέρα όμως πέραν μιας τυπικής ενημερώσεως  δεν ξανακούσαμε εδώ και καιρό για τις εργασίες της Διοικούσας. Και δυστυχώς για το ζήτημα αυτό δεν έγινε ιδιαίτερη μνεία το τελευταίο καιρό από πολιτικούς του τόπου μας. Αποτέλεσμα είναι ότι όλα αυτά μας κάνουν  ιδιαίτερα καχύποπτους πόσο μάλλον όταν υπάρχουν δυσοίωνες φήμες για το μέλλον του Πανεπιστημίου.
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν εμάς και σαφώς τη κοινή γνώμη της πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι το παρελθόν μας δίδαξε πως τα Πανεπιστημιακά Τμήματα  εποφθαλμιούσαν  γειτονικές πόλεις   και πέτυχαν τις επιδιώξεις τους ( Οικονομικό Πανεπιστήμιο).
Τώρα δυστυχώς οι οικονομικές συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες και αποτελούν-αν θελήσουν κάποιοι-ένα πολύ δυνατό άλλοθι για να θυσιάσουν για άλλη μια φορά το όραμα ενός δυνατού Πανεπιστημίου στο Αγρίνο στο βωμό της οικονομικής κρίσης και κατ'επέκταση της συγχώνευσης των τμημάτων.
Ο σχεδιαζόμενος Πανεπιστημιακός Καλλικράτης θα είναι αμείλικτος ειδικά όταν βρεί αφορμές ως προς τη διαδικασία υλοποίησης και λειτουργίας Πανεπιστημίων.
Για αυτό και εμείς παραθέτουμε τα παραπάνω ερωτήματα: Γιατί μόνο με σκληρή δουλειά και με την εξέλιξη-υλοποίηση δράσεων που αφορούν τα τρία αυτά τμήματα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος μπορεί να επιβιώσει..

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να φύγουμε απο εδω... να παμε γιαννενα ή πατρα

Ανώνυμος είπε...

πολλα θεματα.....την απαντηση την ξερετε ολοι σας,δεν εγινε τιποτα μονο ενα ονομα αλλαξε.και εσεις αγρινιωτες πρεπει μονο να μιλατε μονο οταν βλεπεται οτι θα σας παρουν το πανεπιστημιο?τα τμηματα μπαζουν απο παντου και ολοι σας το ξερεται!νεος δημος νεα εποχη λεει ο δημαρχος σας!λες κ τοσα χρονια ημουν εγω η εσεις δημαρχος!τωρα εχεται τον ιδιο δημαρχο απο επιλογη σας.τωρα τα προβληματα του πανεπιστημιου αν θα λυθουν δεν ξερω αλλα οταν ενα προβλημα γινεται και δικο σας δηλαδη οτι θα φυγει το πανεπιστημιο τοτε φωναζεται!ε τοτε εμεις θα γελαμε γιατι τωρα απλα μας εχεται γραμμενους!

Ανώνυμος είπε...

Πανεπιστήμιο Αγρινίου και όχι σκορποχώρι.Θέλουμε σοβαρό ακαδημαϊκό ίδρυμα και οχι όπως άλλα παρηκμασμένα ΑΕΙ(καλά για ΤΕΙ δεν γίνεται λόγος αστο καλύτερα)ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ.Κυριε Μοσχολιέ και υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι ήρθε η ώρα για τέταρτο πέμπτο κ.τ.λ τμήμα.Οι εκλογές τελείωσαν ας συστρατευτούμε.

Ανώνυμος είπε...

Μη γράφετε ότι να'ναι χωρίς να ξέρετε από μέσα τα πράγματα. Το πανεπιστήμιο και η νέα διοικούσα δουλεύουν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ και ανεξάρτητα σαν πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας!

Ανώνυμος είπε...

It's to late.

Εδω η Τρόικα διατάζει να κλείσουν πάρα πολλές σχολές ανα την επικράτεια.
Καινουργιες λέτε να γίνουν εδώ?
Θάαα περιμένουμε.

Ανώνυμος είπε...

Σύντεκνε 3:35
Θα κάνουμε εσένα Δήμαρχο να μας λύσεις εσύ τα προβλήματα...
Λες και δεν ξέρεις ότι όλα τα κονδύλια (ανάμεσα σε αυτά και για την παιδεία) πηγαίνουν όλα στην Πάτρα και τα Γιάννενα εδώ και πολλααααααααά χρόνια...
Αλλά δεν περιμένω να ακούσω κάτι διαφορετικό από κάποιον που δεν ήθελε ΠΟΤΕ όχι απλά αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο αλλά ούτε καν την ύπαρξη πανεπιστημιακού τμήματος στο Αγρίνιο...
Για αυτό: Αντε πάενε απε παέ!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μωρέ ποιος δε θέλει πανεπιστήμιο;Δε θέλουνε οι Αγρινιώτες;Είναι δυνατόν;Οχι γιατί μπένουν φοιτητές εδώ και γράφουν οτι δε θέλουμε και δε μας ενδιαφέρει.Τι μπορεί να κάνει ένας απλός κάτοικος;Να χτίσει κτίρια εγκαστάσεις, να φέρει τμήματα και εξοπλισμό;Αυτά πρέπει να τα κάνει το κράτος απο μόνο του όπως να φτιάξει αυτή τη ρημαδο-ιονία οδό ,να μας πεί επιτέλους τι θα κάνει το πλατυγυάλι(όλα για χαρη το λιμανι της πατρας) και τι με το πανεπιστημιο και άλλα πολλά ακόμα.Δεν είναι ότι δε θέλουνε οι κάτοικοι και δε πιέζουν απλά το να αναπτυχθεί μια περιοχή είναι πολιτική μιας χώρας.Οταν π.χ η Πάτρα δε πάει καλά θα πάει να φτιάξει το Αγρίνιο;Θα δώσει λεφτά για τις σχολές στο Αγρίνιο και δε θα δώσει στα Γιάννενα;ΘΑ δώσει στα Γιάννενα και οτι μείνει θα πεί α!! Γιαννενα δώσε κανα ψίχουλο στις σχολές στο Αγρίνιο και κάτσε κράξε τους Αγρινιώτες για το ότι δεν έχετε αιθουσες και καθηγητές.Αυτα ειναι πολιτικές των 2 κομματων ολα αυτά τα χρονια ,πατάνε σε αυτά συνεχίζουνε με αυτά και τους βολεύει αυτή η κατασταση.Οσο δε καταλαβένετε οτι αυτά γίνονται για να παίρνουνε τα λεφτά οι διοικήσεις των πανεπιστήμιων των Πατρών και Ιωαννινων για να μοιράζουν το φαγοπότι τότε θα γίνονται τα ίδια και τα ίδια.Για να μην το πάω γεωπολιτικά το θέμα για τις αποψεις των γειτόνων του Αγρινίου εντός και εκτός συνόρων του νομού.Οπότε ας κοπεί αυτό το βιολί ότι δε κανουνε τίποτα οι Αγρινιώτες και οτι θε θέλουνε εσείς που είστε φοιτητές και απο άλλα μέρη να δείτε να πιέσετε με το τρόπο σας τις καταστάσεις και να δείτε τους πραγματικούς λόγους των προβληματων σας.
15 χρόνια ακουω τα ίδια και τα ίδια.Καποιοι δε γουσταρουνε πανεπιστημιο εδώ ,δε γουστάρουνε δρόμους ,δουλειές, έργα δηλαδή ανάπυτξη.Και τα λέω αυτά άνθρωπος που ήμουν φοιτητής σε σχολή χωρίς αιθουσες χωρίς καθηγητές χωρίς εστίες αλλά ποτε δεν έκατσα να τα βάλω με τους κάτοικους της περιοχής γιατί πολύ απλά δεν είναι δική τους δουλειά αυτή.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

• ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΓΛΑΣΤΡΑΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ.
• ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΠΧ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΤΛ). ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ 100% ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ.
• ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΝ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
• ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΥΞΗΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΙΩΘΗΚΕ (ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ) ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΝΑ ΦΘΙΝΕΙ.
• ΤΕΛΟΣ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΝE ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΣΤΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 4ΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΜΑΡΚΕΤΙΓΚ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΦΕΚ!!!!!!! ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΥΤΕ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ-ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΘΕΜΑ. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 4ΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ EINAI Η ΜΟΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΝΟΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΥΝΗΤΙΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΡΑ.ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω οτι πρεπει αγαπητοι ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ να εχετε λιγο πιο περισοτερο σεβασμο για την Πολη που σας φιλοξενοι και σας δεχετε με φιλικοτατη διαθεση....

Ανώνυμος είπε...

(συνεχεια)


- Μετα από αυτά τι πανεπιστήμιο ακριβως θελεται στο αγρίνιο?? Γιατί το θέλετε?? αμα θελετε αναπτυξη και λεφτα δε γινεται να τα βγαλετε απο φοιτητες ζητηστε δουλειες , πορους κλπ απο την κυβερνηση

-γεωγραφικά διπλα απο δυο πανεπιστημια και τρίτο ??

- Παν - επιστημιο .. σημαινει ολες οι επιστημες μαζι . Σημαινει σχολες (φιλοσοφικη - οικονομικων - νομικες - φυσικες κλπ) Με τρεις σχολές για αρχή θα φτιάξουμε πανεπιστήμιο ? εσεις θα θελατε να ειστε σε ενα τετοιο? αν διοικουσατε την ελλαδα με γνωμονα την σωστη αναπτυξη και σχεδιασμο τωρα θα το κανατε?

- γιατι να μην φυγουν οι σχολές να πανε στα Παν-επιστημια λοιπον ? Και οταν οι συνθηκες σωστες να φτιαχτει και εδω και να ερθουν τα τμηματα ...

Προσωπικα δικαιουμε σπιτι σε εστια οπουδηποτε αλλου στην ελλαδα εδω γιατι να μην το δικαιουμε με ανεργο γονεα ?? πρεπει λοιπον να υπαρχει εδω σχολή?

Οι αγρινιωτες δε μου φταινει σε τπτ αλλα να μην θεωρουν οτι το πανεπιστημιο και αυτες οι σχολες ειναι καλο για τον τοπο τους την δεδομενη στιγμη και να μην τρωνε τα παραμυθια που τους πουλανε .. Ειμαι σιγουρος οτι τις θελουν τις σχολες και καλα κανουν αλλα ετσι?

Κοαν

Ανώνυμος είπε...

11:06 μηπως θες να σου πουμε κ ευχαριστω που ηρθαμε σε τριτοκοσμικη πολη?κ δεν καταλαβες δεν μας φιλοξενει κανεις μονοι μας ζουμε με 800 ευρο καθε μηνα!καταλαβες φιλε μου?κ εδω μιλαμε για σπουδες κ προβληματα κ την σταση της κοινωνιας απεναντι στους φοιτητες,και ναι το αγρινιο φταιει που βρισκονται τα τμηματα σε τετοια κατασταση.τωρα θα μου πεις η οτι φταινε τα γιαννενα ή η κυβερνηση!εγω σου λεω οτι οπου υπαρχουν υποδομες εγιναν μετα απο πιεσεις(απο τους πολιτικους τους),δεν σου φταιω εγω που εχεται νομαρχια στο μεσολογγι πανεπιστημιο στα γιαννενα κ οχι τιποτα αλλο νωμιζεται οτι ζειτε σε καμοια κοινωνια που σεβονται τους φοιτητες κ οτι πρεπει να σας πουμε κ ευχαριστω!εσυ το παιδι σου να του πεις να εχει σεβασμο κ να μην αντιδραει για να βελτιωσει τις σπουδες του επειδη καποιοι τα περνουν καλα!καταλαβες φιλε μου??τσαμπουκαδες μονο στο σπιτακι σου που θας μας πεις και φιλοξενουμενους(εχεις ενα δικαιο σ'αυτο γιατι κανεις δεν προκειτε να παραμεινει ποτε σε αυτη την πολη οπως συμβαινει σε αλλες)!

Ανώνυμος είπε...

ρε 8:49
Πήγαινε γλύψε αυτούς που σε κατευθύνουν και άσε τους "αγώνες" που έχεις κάνει γιατί τόσο καιρό τίποτα δεν έχετε καταφέρει...
Και σου δίνω στοιχεία αν θες για το αν φταίει η κυβέρνηση ή τα Γιάννενα για την κατάσταση στο Αγρίνιο!! Το κατάλαβες ψευτοαγωνιστή?

Ανώνυμος είπε...

6:20 καταρχην για πιο θεμα μιλας οτι με κατευθηνουν?κ ποιοι?παραταξεις?και ποιους γλυφω?
Δευτερον που ξερεις εσυ τι αγωνες εχω κανει εγω για το πανεπιστημιο?(ακομα και το σχολιο μου ειναι μια μορφη αγωνα-αγανακτησης)
Τριτο το γεγονος της εκμεταλευσης των τμηματων αρχισε πρωτα απο την αδιαφορια των τοπικων αρχοντων σας και επειτα λογικο το βρισκω να σας κατασπαραξουν ολοι!
Τελος ξερω πολυ καλα ποια παραταξη μιλαει με τραμπουκισμους θελοντας να παραπλανησει κοσμο(οποτε αλλου αυτα φιλε),αλλα υπαρχει κ η πιθανοτητα να εισαι ενας αγρινιωτης που δεν εχει τι να κανει και χαλαει το blog με τον τοπικισμο του και την αγνοια του!