Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τα πράσινα άλογα και τα θαλασσιά αυγά.

Γράφει ο Θύμιος Λυμπέρης.

(Πρώτη δημοσίευση: περιοδικό POLI)!

Από τη σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους εώς και σήμερα, οι εκλογές ήταν συνυφασμένες με την υπερβολή, το ψέμμα και την υπόσχεση που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πραγματικότητα.


Μολυβένιο δάκρυ θα έτρεχε από τα μάτια των δημιουργών της αληθινής δημοκρατίας, (κλασσική Ελλάδα) αν έβλεπαν τη σήμερον ημέρα πως έχουν καταντήσει οι φιλόδοξοι ασχολούμενοι με τα κοινά τον απόλυτο δημοκρατικό θεσμό, τις εκλογές.

Θα πρέπει, συνδημότες, να προβληματιστούμε όλοι μαζί γι’ αυτή την αρρωστημένη κατάσταση και για το μεγάλο θέατρο του παραλόγου που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας!

Η παράσταση άρχισε και χιλιάδες φυλλάδια που απεικονίζουν τους άντρες υποψηφίους να ποζάρουν σαν λόρδοι και τις γυναίκες σαν κοντέσσες έχουν σκεπάσει κάθε σπιθαμή της πόλης….. αλήθεια, δεν τους έχει πει κάποιος να δίνουν τα έντυπα στα χέρια των πολιτών και να μην βρωμίζουν τη πόλη;

Εκτός όμως από την προ- δεκαετίας και photoshopιασμένη φωτογραφία του υποψηφίου, υπάρχουν και τα γραφόμενα αυτού του φυλλαδίου, τα οποία μπορούν να κάνουν τον θρυλικό ψεύτη βαρώνο Μινχάουζεν να μοιάζει ως ο μεγαλύτερος εκφραστής της αλήθειας μπροστά τους!

Μισή η αλήθεια στο βιογραφικό τους -άρα, ψέμματα-, που περιέχει τα αναμασημένα επί δεκαετίες κύρια μελήματά τους, τα οποία είναι η ανάπτυξη και το αόριστο «όραμα», που ποτέ δε μας έχουν αναλύσει επί τάπητος. Τι σημαίνει για εσάς ανάπτυξη, κύριοι; Η αξιοποίηση π.χ. των υδάτινων πόρων του νομού (Τριχωνίδα, Αχελώος); Είστε- με μαθηματική ακρίβεια- 200 χρόνια πίσω, μιας και χρόνια ασχολούμενοι με τα κοινά, καταφέρατε να σας ξεπεράσει στο θέμα αυτό ο θεσμός της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας ανάπτυξης», που προχώρησε στη δημιουργία χώρων συνεστιάσεων στις όχθες της υπέροχης λίμνης, προσελκύοντας έτσι, τον περαστικό και τον επισκέπτη, ο οποίος εμφανώς ευχαριστημένος από την όλη κατάσταση, μιλάει παντού για τον τόπο μας, πείθωντας και άλλους να τον επισκεφτούν. Αυτό είναι ανάπτυξη.

Πότε εσείς, οι συνδετικοί κρίκοι της παραγκωνισμένης επαρχίας με την εξουσία, κινηθήκατε έτσι; ΠΟΤΕ..! Κι, αν ποτέ κάποιος από εσάς ήταν διαφορετικός και ήθελε να προσφέρει πολλά στα κοινά, τότε τον «καταβροχθίζατε» εν μια νυκτί και στη συνέχεια του φορτώνατε όλες τις «ρετσινιές» των άλλων, με σκοπό να πέσει χαμηλά στην υπόληψη των ψηφοφόρων, ούτως ώστε να μην εκλεγεί ξανά.

Πάντως παρατηρείται έντονα μία μορφή ανάπτυξης που δεν είναι αυτή που επικαλούνται οι υποψήφιοι στα πλαίσια της ψηφοθηρίας! Αφορά τη σωματική διάπλαση πολλών εκ των εκλεγμένων που μέσα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων επανεμφανίζονται ως υποψήφιοι με τα διπλά κιλά από αυτά που είχαν στην προηγούμενη εκλογή τους….. αυτό μπορούμε να το εκλάβουμε ως ανάπτυξη!...

Το δε όραμα, που τόσο συχνά αναφέρετε, πώς μας το εξηγείτε; Να φανταστούμε τον καθένα σας ξεχωριστά με το τουρμπάνι του φακίρη στο κεφάλι μπροστά από τη μαγική, κρυστάλλινη σφαίρα του μέλλοντος, να «οραματίζεστε» το τι είναι καλό για εμάς και τι όχι;

Οι εκλογές αυτές μας έχουν προξενήσει μεγάλη ανησυχία. Θυμάμαι πολύ καλά πέντε εκλογικές αναμετρήσεις και σε καμία από αυτές δεν είχε υπάρξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους ανθρώπους του κεφαλαίου για μια θέση στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.

Θα μείνουμε απλά καχύποπτοι παραθέτοντας ένα απόσπασμα από τα γραφόμενα του «άγνωστου Έλληνα», ο οποίος απευθυνόμενος στους πολίτες του νέου ελληνικού κράτους επεσήμανε: «Στη μικρή μας χώρα και μετά από την πάροδο λίγων ετών, θα αναπτυχθεί μια κοιτίδα, που θα συσσωρεύει με διάφορα μέσα τον πλούτο της εργατικής παραγωγής. Να αρχίσετε ν’ ανησυχείτε, αν κάποια στιγμή, οι άνθρωποι αυτοί διατυμπανίζουν πως θέλουν το καλό σας και ζητάνε επίμονα να τους παραδώστε τα κυβερνητικά σκήπτρα, για να ηγηθούν του κράτους. Επίσης, καχύποπτοι να εμφανίζεστε, όταν αυτοί δηλώνουν ευχαριστημένοι και χαρούμενοι από τα έργα των κυβερνόντων».

Διαβάστε περισσότερα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να και κάτι που μας δείχνει τα πράγματα, όπως ακριβώς είναι στην κάθε προεκλογική περίοδο.
Μπράβο στον συντάκτη του άρθρου!