Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ενέργειες για τη διάσωση του αρχαίου θέατρου της Μακύνειας

Διάζωμα διάσωσης για τη Μακύνεια

Το μόνο που κατάφερε η πρωινή βροχή του Σαββάτου, ήταν να αποτελέσει το μέτρο της αποφασιστικότητας της τριμερούς συμμαχίας που συστήθηκε με σκοπό τη διάσωση του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», νεαροί και γηραιοί κάτοικοι του Δήμου Αντιρρίου, οι φορείς της πόλης και οι εργαζόμενοι στη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», ανηφόρισαν προς το Παλιόκαστρο και πήραν θέση στην κερκίδα του θεάτρου για να σηματοδοτήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν ως προϊόν προαιώνιας ευθύνης.

Επί σκηνής, με φόντο τη Γέφυρα έλαβαν το λόγο ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Παναγιώτης Παπανικόλας και η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αντιρρίου, Δώρα Ταμπάκη.

Ο κ. Μπένος έστρεψε την προσοχή του ακροατηρίου στο τοπίο που περιλαμβάνει ένα αρχαίο μνημείο και ένα της σύγχρονης εποχής, περιγράφοντας με γλαφυρότητα τον τρόπο με τον οποίο η Γέφυρα έσκυψε πάνω από το θέατρο με σκοπό να το προστατεύσει.

«Αυτές οι πέτρες, αυτό το χώμα και η τρισχιλιετής λαλιά που βγαίνει από το στόμα μας, είναι ό,τι πιο ιερό έχουμε. Το να τα διατηρήσουμε και να τα παραδώσουμε ζωντανά είναι η πιο μεγαλειώδης υποχρέωση που μπορεί να μας τύχει. ‘Ενας από αυτούς που έχτισαν ένα μνημείο του σύγχρονου κόσμου στέκεται σήμερα μικρός μπροστά στις πέτρες της Μακύνειας και τους δίνει μία υπόσχεση», προσέθεσε σε παρόμοιο τόνο ο κ. Παπανικόλας.

Η κ. Ταμπάκη στάθηκε στο ότι τα αρχαία μνημεία δεν είναι ερείπια που κληρονομήθηκαν από τους προγόνους, αλλά ζωντανά σημεία αναφοράς της καθημερινότητας.

Μετά τις δηλώσεις αυτοδέσμευσης των προλαλησάντων, το λόγο πήρε η αρχαιολόγος Φωτεινή Σαράντη, που ξενάγησε τους παρευρεθέντες στο χώρο και την ιστορία του, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το θέατρο, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΛΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων για να αναστραφεί η πορεία φθοράς του μνημείου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, έλαβε χώρα η επίσημη έναρξη της καμπάνιας με εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αντιρρίου, παρουσία τόσο των εταίρων της προσπάθειας, όσο και της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Η έναρξη της εκδήλωσης με την απονομή επαίνων και αναμνηστικών δώρων στους διακριθέντες Αντιρριώτες μαθητές του σχολικού έτους 2009-2010 ήταν συνειδητή κοινή απόφαση του Δήμου, του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. που για μία ακόμη χρονιά επιβράβευσε τους ευσυνείδητους πολίτες του αύριο.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. κ. Σταύρος Σταυρής που απένειμε τα βραβεία στα νιάτα του Αντιρρίου στάθηκε κατά τη σύντομη ομιλία του στη διαπίστωση ότι: «Όσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο χθες του τόπου, τόσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο αύριό του», διευκρινίζοντας τη λογική σύνδεσης της έναρξης της εκστρατείας με τον έπαινο που αξίζει στους νεαρούς πολίτες, που δίνουν από σήμερα δείγματα υπευθυνότητας.

Η κ. Ταμπάκη αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την αναστήλωση του κάστρου της πόλης που συντελέστηκε ήδη και για το εγχείρημα της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου που ξεκινά, ευχαριστώντας όλους όσους στήριξαν τον αγώνα του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου για την εν γένει πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η Προϊσταμένη της ΛΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κυρία Μαρία Γάτση – Σταυροπούλου, μίλησε στη συνέχεια εκτενώς και επί της ουσίας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του θεάτρου της Μακύνειας.

Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στο όραμα του «Διαζώματος» για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων της χώρας μέσω της ενεργοποίησης των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, μέχρι να ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός αποκατάστασης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος, επιχειρηματολογώντας επίσης υπέρ της ενεργής ανάμιξης των πολιτών στη διαφύλαξη της μνημειακής μας κληρονομιάς και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές, που δεσμεύθηκε για τη στήριξη κάθε προσπάθειας σε αυτή την κατεύθυνση.

Η εκδήλωση έκλεισε μέσα στη συναισθηματική ανάταση που προσέδωσε στην ατμόσφαιρα η προβολή του βίντεο που παρήγαγε η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη διάδοση της προσπάθειας που ξεκίνησε επίσημα στις 27.11.2010 από το Αντίρριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: