Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Eγκρίση μελετών-δημιουργία νέου τομέα έργων από το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δύο νέων έργων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής ισχύος 6,507 MW ενέκρινε χθες (Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010) η συντριπτική πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας.
Το πρώτο έργο είναι το Αιολικό Πάρκο ισχύος 6 MW στη θέση «Κλόκοβα» του Δήμου Χάλκειας και το δεύτερο είναι ο φωτοβολταιϊκός σταθμός ισχύος 0,507 MW στην περιοχή «Χαλάδες» του Δήμου Νεάπολης.
Ακόμη με χθεσινή του απόφαση, το νομαρχιακό συμβούλιο ανανέωσε τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης του έργου: «Μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού» ισχύος 0,83 MW που βρίσκεται στο κανάλι Δ7 ΓΟΕΒ Αγρινίου στον οικισμό Γιαννούζι.
Με άλλη απόφασή του το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία ενός νέου τομέα έργων, στο χρηματοδοτούμενο από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους πρόγραμμα, που στόχο θα έχει τον σχεδιασμό των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την πρόληψη εκτάκτων αναγκών (πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις κ.λ.π.) καθώς και την άμεση υλοποίηση έργων κατά την περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τα έργα που εντάχθηκαν στο νέο τομέα έργων είναι τα εξής:
«Καθαρισμός χειμάρρου και αποκατάσταση τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρρων στις πυρόπληκτες περιοχές (Δ.Δ. Μπαμπίνι)», προϋπολογισμού: 195.000,00 €.
«Καθαρισμός χειμάρρων και αποκατάσταση τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρρων στις πυρόπληκτες περιοχές (Δ.Δ. Φυτειών)», προϋπολογισμού: 175.000,00 €.
«Αποκατάσταση τεχνικών έργων (γεφυριών) απορροής στις πυρόπληκτες περιοχές (Δ.Δ. Μπαμπίνι)», προϋπολογισμού: 32.400,00 €.
«Αποκατάσταση τεχνικών έργων προστασίας πρανών στις πυρόπληκτες περιοχές (Δ.Δ. Σκορτού)», προϋπολογισμού: 65.000,00 €.
Αποκατάσταση οδικού δικτύου στις πυρόπληκτες περιοχές, προϋπολογισμού: 780.000,00 €.
«Αποκατάσταση αγροτικού οδικού δικτύου στις πυρόπληκτες περιοχές», προϋπολογισμού: 328.000,00 €.
«Εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή του υφισταμένου δικτύου αντιπυρικών ζωνών», προϋπολογισμού: 287.000,00 €.
Επίσης το νομαρχιακό συμβούλιο με άλλη του απόφαση ενέκρινε την υποβολή πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου: «Ανέγερση νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Γουριάς» του Δήμου Οινιαδών, προϋπολογισμού 3.463.000 €.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Αιρετό Περιφερειάρχη, τους νέους Δημάρχους του Νομού, τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους καθώς και τον εκλεχθέντα δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου, αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο τους.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι οι νέοι αποκεντρωμένοι φορείς του κράτους θα επιτύχουν στην αποστολή τους η οποία είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.
Με αφορμή την χθεσινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας τόνισε ότι το δημοκρατικό πολίτευμα δεν απειλείται αλλά αποτελεί το εφαλτήριο για την εντατικοποίηση του αγώνα της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν φλέγοντα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών προς όφελος του πολίτη, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο κρίσης και ανασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: