Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

“Η τέχνη όχημα στην παιδαγωγική πράξη”

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το τριήμερο 19- 21 Νοέμβρη.
Τίτλος του σεμιναρίου ήταν: “Η τέχνη όχημα στην παιδαγωγική πράξη” και αφορούσε την επιμόρφωση εκπαιδευτικών ώστε να τους εφοδιάσει με τα κατάλληλα "εργαλεία", για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση για ανανέωση της διδακτικής πράξης στην αίθουσα και έξω από αυτή.

Βασικό στοιχείο που προτάθηκε, ήταν παιδαγωγοί και μαθητευόμενοι να πορεύονται μαζί σε μια διαδικασία μάθησης και κατανόησης του κόσμου, να αναπτύσσουν κοινούς προβληματισμούς, να μοιράζονται τις ανησυχίες τους και να βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους να εκφράζονται.
Συνδιοργανωτές του προγράμματος ήταν το .Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Αγρινίου και η Εταιρεία Λόγου και Τέχνης: ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ).
Το σεμινάριο περιέλαβε βιωματικά εργαστήρια και σύντομες εισηγήσεις που επικεντρώνονται στην εφαρμογή των τεχνών μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας και τον εμπλουτισμό των διδακτικών μέσων πέραν της έδρας και του πίνακα.
Το σεμινάριο προλόγισε η κυρία Μαρία Μαμασούλα, διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, που επισήμανε την ανάγκη της αισθητικής παιδείας στους μαθητές ως αποτελεσματικού διδακτικού και παιδαγωγικού μέσου, ενώ η κυρία Βάϊα Σπυρέλη, πρόεδρος της Εταιρείας Λόγου και Τέχνης « Συντεχνία», τόνισε την σπουδαιότητα της ανανέωσης του παιδαγωγού σε μια εποχή γενικότερης κρίσης ως ένα τρόπο επιβίωσης και αντίστασης στο κλίμα ηττοπάθειας που καλλιεργείται.
Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο καυτό ζήτημα της Παιδείας. Μέσα σε κλίμα θερμού διαλόγου κατατέθηκαν αξιόλογες εμπειρίες και προτάσεις για την χρήση των Τεχνών στη διδασκαλική αίθουσα.
Εισηγητές και εμψυχωτές των βιωματικών εργαστηρίαν ήταν οι:
Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικός θεάτρου, υπεύθυνη του προγράμματος «Αναγνώσεις» του Εθνικού θεάτρου.

Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτης- θεατροπαιδαγωγός

Μαρία Αργυρίου, εκπαιδευτικός ΠΕ16, υποψήφια διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου και
Σπύρος Πετρίτης, υποψήφιος Διδάκτωρ Ε. & Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήμa Θεατρικών Σπουδών
Η ανταπόκριση και η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή , το κλίμα του σεμιναρίου ευχάριστο και δημιουργικό ώστε όλοι οι συμμετέχοντες που ήταν από όλα τα μέρη της Ελλάδας εμπλούτισαν τα διδακτικά τους μέσα και χάρισαν στον εαυτό τους μια μοναδική εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: