Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Mερικά χαρακτηριστικά των εκλογών στην εποχή του Καλλικράτη

Οι εκλογές αυτές ήταν ιδιόμορφες και είχαν αρκετά καινούργια χαρακτηριστικά.
 Πρώτο και βασικότερο η αποχή που τα ποσοστά της είναι πρωτόγνωρα για δημοτικές εκλογές.Ξεπέρασε δε ακόμα και το ποσοστά των ευρωεκλογών.
 Αρκετοί ψηφοφόροι και ιδιαίτερα  νεαρής ηλικίας δεν προσήλθαν στην κάλπη.
 Από κεί και πέρα η σταυροδοσία στον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου ( και ιδιαίτερα η μονοσταυρία στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους γύρω από το Αγρίνιο) παρουσίασε κάποια καινούργια χαρακτηριστικά:
-Κατήργησε ως ένα σημείο την εντοπιότητα: Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε "διασπορά¨ψήφων προς πολλούς υποψηφίους, παρόλο που από μια περιοχή υπήρχαν σε κάποιες περιπτώσεις περισσότεροι του ενός υποψήφιοι. Πλέον τα αποτελέσματα μιας περιοχής εκτός του αστικού κέντρου θύμιζαν εκλογικό τμήμα κάποιας γειτονιάς του Δήμου Αγρινίου, όπου όλοι "έπαιρναν από κάτι" σε σταυρούς. 
- Πολλά ήταν επίσης τα "ασταύρωτα" ψηφοδέλτια ή τα ψηφοδέλτια με λιγότερο των 3 σταυρών εκεί βέβαια που υπήρχε το ανάλογο περιθώριο: Ίσως σε αυτό να συντέλεσε ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων λόγω της διεύρυνσης του Δήμου, που μάλλον ώθησε το ψηφοφόρο να προτιμήσει εν τέλει μόνο εκείνους που γνώριζε καλά  είτε προσωπικά είτε εξ ακοής. 
- Μεγάλο ρόλο για υποψηφίους επίσης  σε εκλογικές περιφέρειες εκτός του παλαιού Δήμου Αγρινίου έπαιξε η σταυροδοσία που είχαν εκτός της περιφέρειας τους. Πολλοί εκλέχτηκαν έχοντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα μέσα στο Αγρίνιο και στις εκτός περιφέρειες ,  παρόλο που ήρθαν δεύτεροι στην αντίστοιχη εκλογική Περιφέρεια, στοιχείο που μπορεί να θεωρηθεί θετικό, καθώς  κριτήριο στο να εκπροσωπήσει κανείς κατά μια έννοια μια περιοχή είναι και η αναγνωρισιμότητα του εκτός αυτής. 
Κατ΄αντιστοιχία πολύ καλή σταυροδοσία από γύρω εκλογικές περιφέρειες έκρινε το αποτέλεσμα στη σταυροδοσία στην εκλογική περιφέρεια Αγρινίου. 
-Ένα νέο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι ότι τόσο το ψηφοδέλτιο του κ. Μοσχολιού όσο και του κ. Σταμάτη περιλάμβανε πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους. Τα αποτελέσματα όμως των εκλογών δεν τους έφεραν σε εκλόγιμες θέσεις .
- Σημαντικές  ήταν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από το πρώτο στο δεύτερο γύρο. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο τα τοπικά συμβούλια, τα οποία έδιναν ακόμη περισσότερο το προσωπικό στίγμα στο κριτήριο της ψήφου της πρώτης Κυριακής, ενώ η δεύτερη Κυριακή "αποδέσμευε" ουσιαστικά τον ψηφοφόρο σε κάποιες περιπτώσεις να ψηφίσει τον συνδυασμό της επιλογής του. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οσα χρονια κι αν περασουν, οσες μεταρρυθμισεις κι αν γινουν, ενα πραγμα θα μεινει ανεπηρεαστο: Η ΞΥΛΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. "Ο λαος μιλησε", "Η δημοκρατια νικησε", "Οι πολιτες εστειλαν ξεκαθαρο μηνυμα"...

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=uEBfroMn8Hk

ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕ ΜΟΥ.
ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΑΣΟΚ. ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΛΛΗΝΕΣ