Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Βραβεύθηκε ως περιβαλλοντικό ένα έργο εκτροπής!

Βραβεύθηκε ως περιβαλλοντικό ένα έργο εκτροπής
Η λίμνη Πλαστήρα στην έκθεση «Philoxenia»



Του Λάζαρου Μάμαλη
Ποιος είναι ο φιλικότερος στο περιβάλλον τουριστικός προορισμός; Η λίμνη Πλαστήρα της Καρδίτσας! Βραβεύθηκε μάλιστα, στην έκθεση «Philoxenia» από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.
Η είδηση δεν θα είχε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν η λίμνη Πλαστήρα δεν ήταν τεχνητή. Και το σημαντικότερο! Αν δεν ήταν το πρώτο έργο εκτροπής του Αχελώου που κατασκευάστηκε μισό αιώνα πριν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για να ξεδιψάσει ο θεσσαλικός κάμπος. Ο Ταυρωπός είναι παραπόταμος του Αχελώου τα νερά του οποίου γέμισαν τη λίμνη Νικολάου Πλαστήρα δημιουργώντας στο πέρασμα των χρόνων, ένα μοναδικό οικοσύστημα το οποίο βραβεύθηκε ως ο φιλικότερος στο περιβάλλον τουριστικός προορισμός.
Ποιο είναι το εύλογο συμπέρασμα; Ότι τα έργα εκτροπής δεν είναι κατ’ ανάγκη επιζήμια για το περιβάλλον. Ότι μπορούν να λειτουργήσουν και ως περιβαλλοντικά.(!)
…Εφόσον, βέβαια συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις. Τη δεκαετία του ’50 όταν άρχισε η κατασκευή του φράγματος Ταυρωπού δεν υπήρχαν ανάλογες με τις σημερινές περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Δεν εκπονούνταν καν περιβαλλοντικές μελέτες. Η ανάγκη του εξηλεκτρισμού, ως προϋπόθεση της βιομηχανικής, ανάπτυξης, ήταν εκείνη που επέβαλε την υλοποίηση του έργου της λίμνης Πλαστήρα, όπως και άλλων ανάλογων έργων ανά την επικράτεια. Πενήντα και πλέον χρόνια μετά, οποιοδήποτε έργο οφείλει να υλοποιείται κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της λεγόμενης αειφόρου ανάπτυξης.
Αυτές τις προϋποθέσεις, οφείλουν να διασφαλιστούν στην περίπτωση της νέας, μερικής εκτροπής του Αχελώου για να δικαιωθεί κι αυτή, στην πορεία, ως φιλικό για το περιβάλλον έργο.



Η ΕΡΕΥΝΑ 21 Νοεμβρίου 2010, αρ. φύλλου 15658, σελίδα 7

Υ.Γ Να λοιπόν που σύμφωνα με το άρθρο ούτε λίγο ούτε πολύ  η εκτροπή του Αχελώου έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο εδώ και ...50 χρόνια. Προϊόν αυτής η κοσμική..λίμνη Πλαστήρα. Και εις ανώτερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: