Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Το σουξέ της χρεοκοπίας.

Γράφει ο Μάκης Μάκκας
(Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''Πρώτο Θέμα'')

Από τα ανοιχτά τηλεπαράθυρα, ακούς να παίζουν στην διαπασών τα τραγούδια της χρεοκοπίας και ενστικτωδώς πιάνεσαι από την μέση και μπαίνεις στο χορό.

Κακόγουστες φωνές με χρυσοπληρωμένες καριέρες, απόφοιτες από τα τηλεοπολιτικά reality και πολιτικές ακαδημίες, παίζουν το μονότονο κραχ ρυθμό και σε καλούν να βρεις τα βήματα σου.

Δες τους, ντυμένους και βαμμένους στην ευμάρεια να βγαίνουν κάθε βράδυ στην τηλεπίστα, να αυτοθαυμάζονται και να παίζουν σιγόντο το σουξέ της χρεοκοπίας.

Κάθε βράδυ το ίδιο ρεπερτόριο, κραυγές και αφιερώσεις:

Στον αδιάφορο 27χρονο ημιάνεργο που επί μια τριετία περιπλανήθηκε σε ανασφάλιστες σχέσεις, δουλειές του ποδαριού και έρωτες μεροκαματιάρηδες.

Στο θυμωμένο 40χρονο επαγγελματία που αισθάνθηκε με πρωτοφανή ένταση να αποδομείται η εικόνα της σταθερότητας και εξέλιξης που είχε οικοδομήσει.

Σε αυτόν που διαπίστωσε ότι οι ευκαιρίες ελαχιστοποιούνται, οι προσδοκίες συνθλίβονται στην επώδυνη πραγματικότητα και η ευμάρεια τους αποχαιρετά ταξιδεύοντας με business class.

Στον 55χρονο νεοάνεργο που σε ευρισκόμενος σε άμυνα βίωσε μια οδυνηρή προσωπική ήττα, χάνοντας εργασία και οικογένεια ενώ στην συνέχεια συνάντησε ένα εχθρικό και κυνικό κοινωνικό περιβάλλον που του κραυγάζει ξόφλησες.

Στον 75χρονο που με ηχηρή σιωπή και βλέμμα σκυφτό αντικρίζει μπροστά του μια κοινωνία μελαγχολικά τσαμπουκαλεμένη, ηθικά ηττημένη, επιθετικά φοβική, απαισιόδοξη, με ελάχιστη αλληλεγγύη και μηδενική ανοχή.

Τα κόμματα και οι ηγεσίες τους αδυνατούν να αντιληφθούν σήμερα ότι στην χώρα αυτή, το έλλειμμα δεν είναι οικονομικό η στατιστικό που εξοργίζει τον τρισε, αλλά ηθικό, έλλειμμα αξιών και αρχών που καθηλώνει και απενεργοποιεί τον νεοέλληνα.

Την χυδαιότητα, τον κυνισμό και την ιδιοτέλεια την παράγουν σήμερα τα ιδία τα κόμματα που πρωταγωνιστούνε σε ένα στριπτίζ εκπτωτικών συναισθημάτων και συμπεριφορών. Αρκεί να δούμε την πληκτικούς και ανουσίους ανταγωνισμούς που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα ηγετικά στελέχη τους με πλασματικές και επίπλαστες συμμαχίες και μια εύθραυστη συνοχή που διαθέτουν στα εσωτερικά τους.

Μάταιο και υποκριτικό να πιστέψει κανείς ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει μέσα από αυτούς. Η αλλαγή θα προκύψει από κρυμμένες πλειοψηφίες που αναπτύσσονται διπλά μας, ελάχιστα ηχηρές και δύσκολα σήμερα αναγνωρίσιμες.

Είναι η 20χρονη κοπέλα που μετά από ένα 10ωρο σε ταχυφαγείο στέκεται σε παγκάκι του Συντάγματος καπνίζοντας, δίνει όρκο και πίστη ότι δεν θα τα παρατήσει δεν θα κλιστεί, θα συνεχίσει να ονειρεύεται ότι μέρες καλύτερες θα έρθουν.

Η μισοκοιμισμένη 45χρονη αποκλειστική του Λαϊκού που ξημερώματα, κολλά το πρόσωπο της στο τζάμι λεωφορείου και από τα ακουστικά ακούει την χαρούλα να της τραγουδάει το μη σε νοιάζει.

Ο 55 χρόνος ιδιοκτήτης της Αιόλου που ανεβάζοντας ρολά χαμογελά ψιθυριστά, έχοντας γερά καρφωμένο στο μυαλό του το σ’ αγαπώ και να προσεχείς που του ψιθύρισε για ακόμη ένα πρωινό η γυναίκα του παίρνοντας δύναμη να μην λυγίζει από την προπαγάνδα της κρίσης.

Εσύ, που δεν έπαψες να μου ζητάς να σου κρατώ το χέρι για να μην χαθούμε έστω και εάν περπατάμε εντελώς μόνοι σε κλειστό αυτοκινητόδρομο.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάρτα τα ευροπουλάκια από τη σακούλα!

Μην αισθάνεσαι ΕΝΟΧΟΣ , επειδή τα πήρες.

Να αισθάνεσαι ΕΝΟΧΟΣ ΑΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ!

Να αισθάνεσαι ΕΝΟΧΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΣΟΥ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΨΗΦΟΦΟΡΕ

Απόδειξε με τη ψήφο σου οτι είσαι μεγαλύτερος ΜΑΓΚΑΣ
από αυτόν, που αύριο θα περηφανεύεται οτι σε ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ με ενα 50 ευρώ

Απόδειξε οτι είσαι ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΣ απο το αυτόν που σε θεωρεί ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ.

Απόδειξε οτι ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ!!!

ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΑΚΙ ΤΟΥ!

Πάρε τα φράγκα και ΜΑΥΡΙΣΕ ΤΟΝ. Τη Δευτέρα έλα ΝΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

ΘΥΜΙΣΟΥ ! Ο αγώνας δεν είναι για τα κόμματα , αλλά για το μέλλον των παιδιών μας!!
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ!!
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Μ.Μ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ Κ ΕΓΩ...ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΑΓΚΩΤΟ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ...ΔΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ...ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλή προσπάθεια κ. Μάκκα!Ας επίσουμε ότι δε θα αργήσει η μέρα που θα βρεθεί ένας άνθρωπος να μας κάνει πραγματικά να τον εμπιστευθούμε...

Ανώνυμος είπε...

Ο Μακκας ειναι απο καλη παστα..εχει αρχες και ιδεες. Γιατι χανεται ομως σε διαφορες ιστοριες.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, ειδικά αρχές, τις υψηλότερες. Και καλή πάστα. Και καλός άνθρωπος. Πολύ καλός άνθρωπος.