Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ζητά τη θέσπιση ’’Συμβουλίου Υγείας’’ για τη Δυτική Ελλάδα.


Η συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς που σχετίζονται με την υγεία, η πλήρης αξιοποίηση της κοινωνίας των εθελοντών και των πολλών οργανώσεων και συλλόγων που υπάρχουν στην Δυτική Ελλάδα, καθώς και η θέσπιση ενός «Συμβουλίου Υγείας», ως συμβουλευτικό όργανο του Περιφερειάρχη και συνδετικός κρίκος με τους φορείς υγείας και τα νοσοκομεία της περιοχής, περιλαμβάνει το σχέδιο της παράταξης «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ» για τον ευαίσθητο, όσο και πολύπαθο τομέα της Υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Επί πολλά χρόνια βιώνουμε τη συνεχή καταρράκωση του Συστήματος Υγείας στην Δυτική Ελλάδα. Η αναζήτηση των αναχωμάτων που σε τοπικό επίπεδο πρέπει να δημιουργήσουμε ώστε εμείς που ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ να τυγχάνουμε καλύτερων υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης, δεν εξαντλείται μόνο στις αδιαμφισβήτητες διεκδικήσεις μας προς την κεντρική εξουσία για ολοκλήρωση των υποδομών και στελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων με προσωπικό. Στόχος μας και σε αυτή την περίπτωση, να μην επιτρέψουμε στο μνημόνιο να δημιουργήσει ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες. Και αυτό θα το κάνουμε με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων και με πρώτη πράξη, την δημιουργία ενός Συμβουλίου Υγείας στην Περιφέρεια, αποτελούμενο από εκπροσώπους των δημοτικών αρχών, των διοικητικών αρχών της Υγείας, των γιατρών και των εργαζομένων στις νοσηλευτικές μονάδες, μηδέ εξαιρουμένων και των ιδιωτικών μονάδων, που για πρώτη φορά, θα εντάξουμε επί της ουσίας σε έναν μηχανισμό άμεσης επέμβασης» αναφέρει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος παρουσιάζοντας τις θέσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, αναφέρεται σε:   

- Ενίσχυση των υπαρχόντων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (αξιοποίηση Κέντρων Υγείας, Αγροτικών Ιατρείων και Νομαρχιακών Νοσοκομείων κάτω των 150 κλινών), αλλά και δημιουργία νέων.

- Άμεση καταγραφή των δυνατοτήτων αλλά και των ελλείψεων όλων των δημοσίων μονάδων περίθαλψης, ώστε αφενός να δημιουργηθεί ένας «χάρτης» αξιολόγησης των μονάδων και αφετέρου ένας «χάρτης» διεκδικήσεων προς το υπουργείο Υγείας. Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα αναλάβει μόνη της, την δημιουργία του «Υγειονομικού Χάρτη» της Περιφέρειας.

- Ένταξη στο Υγειονομικό σχεδιασμό και του Ιδιωτικού Φορέα ο οποίος λειτουργεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί συμπληρωματικά με τη Δημόσια Υγεία, αλλά και βοηθώντας επί της ουσίας τις ομάδες πολιτών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας 

-  Σχεδιασμός Έργων Υγειονομικού ενδιαφέροντος με εξασφάλιση πόρων μέχρι και τη λειτουργία τους, αλλά και λειτουργία των μονάδων που έχουν κατασκευασθεί ή βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και που δεν έχουν λειτουργήσει λόγω ελλείψεως πόρων. Για παράδειγμα, ο Ξενώνας φιλοξενίας ογκολογικών ασθενών στο Ρίο, ο οποίος κατασκευάστηκε από τη Νομαρχία Αχαΐας και εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2010 αλλά ακόμα δεν λειτουργεί διότι δεν έχουν δοθεί οι απαιτούμενοι πόροι για τη λειτουργία του.

- Ενίσχυση των μονάδων Κοινωνική Μέριμνας και των Ιδρυμάτων της περιοχής, με δράσεις που θα στοχεύουν στην οικονομική αυτοτέλειά τους. Στην πράξη έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι υπάρχουν εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν οικονομικά και σε υλικοτεχνικό επίπεδο αυτού του είδους τις δομές, αλλά δεν μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές.

- Στήριξη συλλόγων και δράσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία της κοινωνίας. (π.χ. Χαμόγελο του Παιδιού, ΟΚΑΝΑ κλπ).   

- Συνέχιση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Πρόνοιας (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠμεΑ, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, κ.λ.π) μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων από το ΕΣΠΑ.

-  Ανάπτυξη Δικτύου προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε κτίρια Δημοσίου και Κοινωφελούς χαρακτήρα, καθώς και σε κοινόχρηστους χώρους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

- Συμπλήρωση των Υποδομών Κοινωνικής Πρόνοιας με την ανέγερση και λειτουργία νέων Παιδικών Σταθμών στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας με ορθολογική κατανομή.

«Η Δυτική Ελλάδα που εμείς ονειρευόμαστε και για την οποία θα εργαστούμε από την 1η Ιανουαρίου 2011, θα είναι ένας τόπος για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Και τι πιο σημαντικό, άραγε, από τον πάσχοντα άνθρωπο; Από τον πολίτη που θέλει την υγειά του και την υγειά των δικών του; Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να σταθούμε δίπλα του, αλλά και για να τονώσουμε το καταρρακωμένο ηθικό των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία μας. Εμείς λέμε: Ποτέ κανένας, μόνος του, πια!» επισημαίνει ο κ. Παπαναστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: