Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Η ελιά του χθές και του σήμερα..


Ελιά, καπνός, Παναιτωλικός ήταν τα τρία χαρακτηριστικά του Αγρινίου στο β μισό του 20ου αιώνα. Από αυτά, το τρίτο ζεί και βασιλεύει, ενώ το δεύτερο δυστυχώς "αφανίστηκε" από το χάρτη.
Μένει λοιπόν η ελιά. Αυτές τις μέρες το μάζεμα της είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Η επόμενη Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου είναι μια ημερομηνία-ορόσημο για αυτήν καθώς θα πραγματοποιηθεί στη περιοχή του Αγρινίου η πρώτη απόλυτα μηχανοποιημένη συγκομιδή της ελιάς στην Ελλάδα στις 10.30 το πρωί, , καθώς οι πρώτες εκμεταλλεύσεις του συστήματος πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας έχουν ήδη συμπληρώσει 3 χρόνια από την εγκατάστασή τους και είναι έτοιμες προς συγκομιδή.
Η αρχική συγκέντρωση των ενδιαφερομένων θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Α.Σ. Αχελώου στη Νεάπολη Αιτωλοακαρνανίας (γεωγραφικό στίγμα και οδηγίες στη διεύθυνση www.geolivo.gr).Διοργανωτές είναι η Geoplant ΑΕΕΓΕ και η Ελαιοκομική ΑΕ, που αποτελούν τους επίσημους αντιπροσώπους της ισπανικής Agromillora Iberia και των φυτών Olint. Η ποικιλία που θα συγκομιστεί είναι η ελληνική κορωνέικη (I-38) και η μηχανή συγκομιδής είναι η New Holland VX 7090 της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ που αποκτήθηκε από τις δύο εταιρείες για τον σκοπό αυτό.
Στην πρόσκλησή τους προς όλους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, οι δύο εταιρείες θεωρούν «πως η απόλυτη εκμηχάνιση της καλλιέργειας αποτελεί μονόδρομο για μια οικονομικά βιώσιμη κι ανταγωνιστική ελαιοκαλλιέργεια.».
Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται να ανατρέψει τα τωρινά δεδομένα στο μάζεμα της ελιάς. Και ποια είναι αυτά;
Φυσικά η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Πλέον η ελιά έχει πάψει να αποτελεί την ενασχόληση μιας οικογένειας και πλέον λίγα μέλη της ( η και κανένα) ασχολούνται με το μάζεμα της. Για αυτό και επιστρατεύονται εργάτες κυρίως αλλοδαποί. Προτιμούνται αυτοί που έχουν καταγωγή από την Αλβανία και είναι αρκετές εκατοντάδες στην περιοχή μας. Όπως λέγεται, το ημερομίσθιο τους να είναι κατά μέσο όρο 40 ευρώ ημερησίως. Πολλοί δε από αυτούς μένουν μόνιμα στην Αιτωλοακαρνανία εδώ και πολλά χρόνια και έχουν ενσωματωθεί στη τοπική μας κοινωνία. Τελευταία έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη περιοχή μας μετανάστες από την Ασία , ιδίως από το Πακιστάν. Φήμες φέρουν να αμοίβονται με το μισό ημερομίσθιο.
Όπως και να έχει, ένας μικρομεσαίος παραγωγός ελιάς είναι διστακτικός στη χρησιμοποίηση εργατικών χεριών, καθώς τα έσοδα του σε αυτή τη περίπτωση θα είναι ελάχιστα. Σε αυτό έχει συντελέσει και η μείωση της τιμής του λαδιού, το οποίο πλέον πωλείται 4 η και 3 ευρώ το κιλό.
Σίγουρα η μηχανοποιημένη συγκομιδή της ελιάς, εφόσον χρησιμοποιηθεί ευρέως, αφενώς θα είναι ένα πλήγμα στην παράνομη εργασία,( όπου αυτή ισχύει) , αφετέρου θα πολλαπλασιάσει τη παραγωγή και θα δώσει περισσότερα κίνητρα στην παραγωγή της ελιάς, τονώνοντας έτσι την τοπική μας οικονομία. Αρκεί βέβαια να υπάρξουν οι κατάλληλες επιδοτήσεις ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στις νέες αυτές μεθόδους και ένας μικρομεσαίος παραγωγός.


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

''Ελιά, καπνός, Παναιτωλικός''
Τελικά μας έμεινε μόνο το ανούσιο (Παναιτωλικός), μιας και ο καπνός έχει εξαφανιστεί και η ελιά βρίσκεται στην φάση της σκόπιμης υποτίμησης.... κατά τ' άλλα '' μονόδρομος η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Αιτωλοακαρνανία'' μας είπαν πριν από λίγες μέρες, όλα τα άλλα τα έχουμε λύσει.

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ.ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΑΙΟΙ ΥΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑΙ,ΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ "ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ" ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΘΙΚΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ (ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ)ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΑΥΤΟΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΤΟ "ΚΟΜΜΑΤΙ" ΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Το αρθρο αναφερεται σε τροπους βελτιωσης της παραγωγης για αυτον που ασχολειται με την συγκομιδη της ελιας.Βελτιωση της παραγωγης της ελιας σημαινει αυξηση αγροτικου εισοδήματος και βελτιωση της ζωης του αγροτη- κατ επεκταση τονωση της οικονομιας του νομου γενικοτερα.Το βρισκω πολυ ενδιαφερον και θα ηθελα να βρισκομαι στην παρουσιαση μιας και ειμαστε μικροκαλλιεργητες ελιας οικογενειακως.
Καλο θα ειναι αυτοι οι οποιοι σχολιαζουν χωρις να εχουν να προτεινουν κατι αντι να λοιδωρουν και να μηδενιζουν τα παντα ας μας πουν αυτοι την λυση για την αιτωλοακαρνανια

Μάρκος είπε...

Κάποιους προφανώς βόλευε να εξαφανιστεί η ελιά και ο καπνός, και να μείνει το Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό, έστω και στη Β' Εθνική. Εγώ πάντως, όταν ερχόμουν στο Αγρίνιο στη γιαγιά και τον παππού, μέσα στην ελιά και τον καπνό ζούσα. Γιατί αυτά ήταν ο "αρτος", ενώ ο Παναιτωλικός τα "θεάματα".

Ανώνυμος είπε...

Στο όνομα μιας Ισπανικής εταιρείας, στα κέρδη μιας τοπικής Ελληνικής, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου θυσιάζεται το Ελληνικό λάδι, η τοπική βρώσιμη ελιά (που ποτέ δεν πήρε ονομασία προέλευσης) και κατ' επέκταση ο τοπικός παραγωγός. Δυστυχώς στο πρόσφατο παρελθόν μόνο ένα τοπικό έντυπο αντιστάθηκε σε αυτή την επάλαση των Υβριδίων. Δυστυχώς μόνο ένα και με λύπη μου βλέπω και σας να πέφτετε σε μια παγίδα προβολής της επιχειρούμενης εξαπάτησης. Η ιστορία με τα βιρτζίνια μου φαίνεται ότι ΔΕΝ έγινε παράδειγμα. Κρίμα...