Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

"Καρφώθηκαν" με την διαρροή για το Πανεπιστήμιο.


Δημοσιεύτηκε στο agrinio-culture
Ο Αγρινιώτης Καθηγητής κ. Παλιούρας με επιστολή του τα χώνει στην Καθημερινή για το πρόσφατο δημοσίευμα-διαρροή που έκανε λόγο για μπλόκο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Τον απώτερο σκοπό αυτής της διαρροής σας είχαμε αποκαλύψει εμείς προ πολλού. Αλλαντάλλων απαντά ο αρθρογράφος της Καθημερινής, χωρίς να μπορεί να αντικρούσει ούτε ένα από τα επιχειρήματα του κ. Παλιούρα. Πράγμα που επιβεβαιώνει τη δική μας εκτίμηση για το τι θα κάνει το υπουργείο σε σχέση με το πανεπιστήμιο ή τουλάχιστον τι θα ήθελε να κάνει.
"Κύριε διευθυντά o βαρύγδουπος και εντυπωσιακός τίτλος «Μπλόκο» στο ΑΕΙ Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, στην «Καθημερινή» της Κυριακής 15 Νοεμβρίου 2009 δεν ξάφνιασε κανέναν -έχουμε συνηθίσει οι Αγρινιώτες σε κάτι τέτοια- δημιούργησε όμως σύγχυση και πολλές απορίες. Ο δημοσιογράφος κ. Απόστολος Λακασάς, γνώστης των πανεπιστημιακών θεμάτων, εδώ δεν είναι καλά ενημερωμένος και γι' αυτό αδικεί το ζήτημα. Πρώτον το πανεπιστήμιο έχει τίτλο «Δυτικής Ελλάδος» και όχι δυτικής «Στερεάς» Ελλάδος. Δεύτερον το 22ο «πολύπαθο» πανεπιστήμιο της χώρας μας δεν είναι καρπός προεκλογικής εξαγγελίας, αλλά ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και μάλιστα ύστερα από επώδυνη πορεία δέκα ετών. Τρίτον ποιος μίλησε «για διάσπαση Τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων»; Η Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου ιδρύθηκε το 1998 με προοπτική αυτονόμησης, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο. Τα τρία Τμήματα δεν ανήκουν οργανικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά όλα αυτά τα χρόνια διοικείται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τέταρτον «το πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» είναι ένα εγχείρημα που αφορά όλα τα ΑΕΙ της χώρας και η μελέτη του ζητήματος δεν είναι υπόθεση ολίγου χρόνου, αλλά προϋποθέτει σοβαρή έρευνα, διαπιστώσεις, κατηγοριοποιήσεις, συγκρίσεις, αξιολόγηση τής μέχρι τώρα πανεπιστημιακής πορείας, δουλειά δηλαδή σε βάθος ειδικών επιτροπών. Εξάλλου, οι διαπιστώσεις και υποθέσεις της κ. Ε. Μπουρνόβα, της οποίας φιλοξενείτε το κείμενό της στον ίδιο χώρο, για «περιφερειακές κωμοπόλεις όπου ιδρύονται Τμήματα αμφίβολης επιστημονικότητας» έχουν καμιά σχέση με το Αγρίνιο, που είναι η 8η πληθυσμιακά πόλη της Ελλάδος με 120 χιλιάδες ψυχές; Θα τρελαθούμε στο τέλος. Το Πανεπιστήμιο, ως αυτόνομο πλέον, είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Η εκκρεμότητα το βλάπτει. Η μόνη ελπίδα μας πλέον είναι η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, της οποίας εκτιμούμε όχι μόνο τις ικανότητές της, αλλά και την ευαισθησία της πάνω σε θέματα που έχουν κατάφωρα αδικηθεί." Αθανάσιος Παλιούρας / Καθηγητής
Απάντηση"Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ περί επαναξιολόγησης των νέων ΑΕΙ προέρχονται από στελέχη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε το κείμενο. Από την άλλη, η πολυετής συζήτηση έχει αναδείξει, με πληθώρα στοιχείων, ότι ο τρόπος ανάπτυξης των νέων ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα στρεβλός. Στόχος της συζήτησης είναι η μη περαιτέρω απαξίωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ιδρύματα πολλών ταχυτήτων. Απ. Λ."

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

EYTYΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΝΔ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΥΡΛΙΑΖΕ.ΤΩΡΑ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΚΑΙ ΛΑΪΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΧΑΪΔΕΜΑ ΑΥΤΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ 8:38 ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ...ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΛΛΟΝ

Ανώνυμος είπε...

8:57 λες ότι ο πρώτος ομιλητής κάνει λάθος. Ύστερα λες ότι ΜΑΛΛΟΝ ο δήμαρχος έχει στείλει επιστολή. Μας δουλεύεις;;; Που στηρίζεις τα λόγια σου στο ότι μάλλον ο δήμαρχος έχει στείλει επιστολή; Το σχόλιό σου είναι επιεικώς άτοπο. Οι νοοτροπίες αυτές στον τόπο μας δεν πρόκειται να αλλάξουν με τίποτα. Οι νεοδημοκράτες θα κράζουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ γι'αυτά τα οποια οι πρώτοι έπρεπε να κάνουν και αντιστοίχως οι Πασόκοι θα κάνουν γαργάρες για αυτά που πρέπει να γίνουν επειδή είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ τώρα κυβέρνηση. Είμαστε πολύ μπροστά σαν λαός ρε που@ μου!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΦΟΒΕΡΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ!!!
Τους τάπωσε κανονικότατα!

Ανώνυμος είπε...

αρε αγρινιο με τα τρελα μυαλα σου!ο δημαρχος κοιματε!οχι δημαρχε δεν σας τα ειπαν καλα επειδη ειναι η πασπ δυναμη τα εχετε καλα κανωνισμενα?θα γινει χαμος ομως οταν θα ερθουν τα μεγαλα καναλια!και θα τα φερουμε εμεις που δεν ειμαστε κομματοσκυλα απο τα 20!ουστ!!!

Ανώνυμος είπε...

10:18 δεν κατάλαβες το σαρκαστικό χιούμορ του 8:57......!Τώρα για τις νοοτροπίες σα να έχεις δίκιο.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΕΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΜΠΟΠΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ & ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ???
ΘΕΛΩ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ Μ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 'Δ.ΕΛΛΑΔΟΣ'

Ανώνυμος είπε...

ενα μεγαλο μπραβο στον κ.παλιουρα!εκφραζει ολους τους αγρινιωτες με τις τοποθετησεις του και δινει την απαντηση που πρεπει σε αυτους που υπονομευουν το πανεπιστημιο.εδω εχει πανεπιστημιο η τριπολη και η λαμια που εχουν τον μισο πλυθησμο απο το αγρινιο γιατι να μην εχει και το αγρινιο.εξαλλου οπως ευστοχα λεει ο κ.παλιουρας την ιδρυση την εχει εγκρινει η βουλη των ελληνων οποτε μενει μονο να υλοποιηθει ο νομος.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον 8:38μμ, ευτυχώς που υπάρχει και ο Παλιούρας, ο Δήμαρχος και όλοι οι τοπικοί άρχοντες στενοχωρέθηκαν γιατί την αυτονόμηση την τόλμησε η ΝΔ, ενώ αυτοί δεν την ακούμπησαν ποτέ. Μόνο αυτιά ξέρουν να χαιδεύουν. Τους ενοχλούσε η δημιουργία "ακτινωτού" Πανεπιστημίου χα!χα!! και χάνουν την ουσία. Τους ενοχλούσε η διορισμένη Διοικούσα, ότι είναι κομματική. Ξαναγράφω αυτοί που αποτελούν την Διοικούσα είναι άνθρωποι φθασμένοι σ' αυτήν την ηλικία δεν ψάχνονται για καρέκλα που θα τους καταξιώσει. Άλλοι είναι αυτοί που την ζητούν και στέλνουν συνεχώς επιστολές σε Υπουργούς και στον τύπο και όλοι ξέρουμε πως έγιναν αυτοί Καθηγητές.Δυστυχώς όμως πρόκειται για κομματόσκυλα που οι τοπικοί φορείς δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση σε σχέση με τους καταξιωμένους αιτωλοακαρνάνες που αποτελούσαν την Διοικούσα Επιτροπή.

Ανώνυμος είπε...

Το Αγρινιο, οφειλει ένα τεραστιο ευχαριστώ, στον Αθανασιο Παλιούρα, που πάλεψε και παλεύει ΜΟΝΟΣ του για να αποκτήσει επιτέλους αυτος ο τόπος κάτι δικό του!!! Όποιος, γνωρίζει και παρακολουθεί την πορεία του Πανεπιστήμιου Αγρινίου,απο κοντά, όλα αυτά τα χρόνια, αντιλαμβάνεται πολυ καλά ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την πορεία του, και την αυτονομηση του!!

Ανώνυμος είπε...

ο δημαρχος παλευει καθημερινα το θεμα του πανεπιστημιου σας θυμιζω την αλλαγη ονομοσιας του τεταρτου τμηματος οταν αποτελουσε προβλημα για το υπουργειο μετα την συναντηση με τον πρυτανη στο αγρινιο το ρυμοτομικο σχεδιο στην εκταση των 178 στρεμματων μελετες και αλλα την ενοικιαση χωρου στο κτιριο της ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ απο το πανεπιστημιο μετα απο συνεργαςια με το δημαρχο και φυσικα ολες τις επιστολες προς τους υπουργους τις αποφασεις του δημοτικου συμβουλιου και γενικοτερα την αναδειξη και προβολη του θεματος π.χ οταν η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ.Ε δεν ειχε προσκαλεσει το Πανεπιστημιο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στην συσκεψη για την κατανομη πορων απο το ΕΣΠΑ

Ανώνυμος είπε...

Ένα σημαντικό λάθος που έγινε και ο Δήμαρχος δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει και να σταματήσει ήταν η διάλυση της σχολής Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων. Όποιος κατάλαβε!κατάλαβε!!.
Αλλά ο Δήμαρχος έχει πολλά παρεδώσε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ανώνυμος είπε...

Αχ!!! Αυτά ΕΣΠΑ κάνουν την ζημιά και στεναχωριούνται τα Γιάννενα που μας χάνουν !!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται η καθημερινή είναι υπαρκτό. Η Γ'βάθμια στην Ελλάδα έχει καταντήσει "μαξιλαράκι" της ανεργίας. Δεν έχουμε δουλειές να σας βάλουμε, σπουδάστε και θα τα πουμε σε 4 χρόνια. Έτσι έχουν ιδρυθεί ανεξάρτητα πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε κάθε πόλη σχεδόν της Ελλάδας. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι βιώσιμα. Το ίδιο ισχύει και για τα τμήματα της πόλης μας. Καλό λοιπόν είναι να είμαστε ρεαλιστές και να ζητήσουμε πράγματα που μας εξασφαλίζουν μελλοντικά και όχι μόνο για μια πενταετία. Σύντομα θα φανεί ότι όλο το σκηνικό στην Γ'βάθμια ήταν μια φούσκα. Όταν σκάσει η φούσκα πολλοί διδάσκοντες θα μείνουν χωρίς θέση και ακόμη περισσότεροι απόφοιτοι με πτυχία χωρίς αντίκρυσμα.

Ανώνυμος είπε...

me megali mou eklixi paratirw tosous gnwstes ton provlimatwn tou panepistimiou!!!!kai erwtw.. pou isastan toso kairo eseis kai o kurios paliouras tosa xronia pou ta tmimata pane apo to kako sto xeirotero? pou isastan otan den xorousame na kanoume mathima kai ka3omastan or3ioi?pou isastan otan mas paratousan ta lewforia stin mesi tis neapolis?pou isastan otan ta tmimata epeftan sto 11?pou isastan otan diname exetaseis xwris vivlia? pou isastan otan sas fwnazame gia to onoma tou neou panepistimiou na einai agriniou kai oxi d elledes!!pou isastan otan paleuame kai sinexizoume na to kanoume gia epagelmatika dikaiomata ?3a sas pw egw wsenas apo tous foitites pou simetixa se ola auta...pouthena...kai gia na mas pei oka3e kuriws paliouras pws leitourgei ena panepistimio xwris oikonomiki upiresia texniki upiresi kai atoma stin grammetia opws stin neapoli!!!giati loipon afou h nea dimokratia ithele me tis kaliteres proipo3eseisna dimiourgisei ena swsto panepistimio den orise tin epitropi ergasias autoi pou kapoioi anideoi kai asxetoi onomazate dioikousa epitropi na ta ftiaxei ina merimnisei kapws gia ayta ....dioti to mono pou ithele kai kapoioi apo esas pou to stirizetai itan psifous i kamia 3esoula sti dioikousa!!!an auto einai to panepistimio pou 3elete tote bravo sas agapate polu ton topo sas...

Ανώνυμος είπε...

ρε η διαμαντοπουλου επισκεφτετε τα τει μεσολογγιου!σε εμας ουτε ο πρυτανης δεν ηρθε!ρε αγρινιωτες ακομα ψηφιζετε????

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια αφηστε στην ακρη τα κομματικα και να κοιταξουμε επιτελους το συμφερον τοπυ πανεπιστημιου.οπως εινχε γινει και στα γιαννενα πριν απο πολλα χρονια στην αρχη ετσι και εδω καθε αρχη και δυσκολη.το θεμα ειναι να γινουν βηματα προοδου και λειτουργησει το πανεπιστημιο με οσο το δυνατον καλυτερους ορους για ολες τις μεριες.στηριξη επομενως στην καθε προσπαθεια δυναμωσης του πανεπιστημιου απο οπου και αν προερχεται αυτη.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟΝ 4:29. ΔΕΝ ΠΑΛΕΨΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥς ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΠΟΦΕΛΗΘΟΥΝ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ, ΠΡΙΝ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ .ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΣΠ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΙΤΣΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ. ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΙΔΙΑ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ!!! ΞΕΦΤΙΛΕΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ρε 10.41 δεν σε νοιαζει τιποτα αλλο τελικα εκτως απο τα κομματικα ε;λες για κομματοσκυλα και συ φαινεσαι χειροτερος απο ολους.ας ειναι οποια θελει η δοιηκουσα επιτρποη τι σε νοιαζει...εσενα θα επρεπε να σε ενοιαζε μονο το καλο του πανεπιστημιου και τιποτα αλλο ανεξαρτητα απο προσωπα και διοικουσες.δεν ξερω ουτε απο πασπ ουτε απο οννεδ ουτε απο κνε και ουτε θελω να μαθω τι λενε.μονο το καλο του πανεπιστημ,ιου με νοιαζει και να προχωρησει με υγεια στο μελλον.αφηστε επιτελους τα κομματικα στην ακρη και πιεστε ολοι το υπουργειο να προωθησει τα συμφεροντα του πανεπιστημιου.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το συνάδεφο παραπάνω (4:29) και θα παραθέσω και άλλα πράγματα, που δείχνουν ξεκάθαρα την απουσία όλων από το Πανεπιστήμιο. Όλοι(οι υπέρμαχοι της αυτονόμησης) έχουν γνώμη και άποψη αλλά κανείς δεν προχωράει ένα βήμα παραπέρα, ετσι ώστε να λυθούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Και όπως διαπίστωσα, ουδείς από αυτούς μπορεί να απαντήσει σωστά και τεκμηριωμένα στους φοιτητές. Μόνο βαρύγδουπες δηλώσεις και ξύλινος λόγος που έχει κληρωνομηθεί από προηγούμενες δεκαετίες.. Συνεχίζοντας λοιπόν, αναρωτιέμαι που ήταν οι "υπέρμαχοι" της αυτονόμησης όταν:
1) Οι φοιτητές του 1ου έτους, του τμήματος Δ.Π.Φ.Π. παρακολουθούσαν τα εργαστήριά τους μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αφού δεν χωρούσαν στα υπάρχοντα εργαστήρια. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φοιτητές δύο ταχυτήτων.
2)Λόγω της μη ύπαρξης φοιτητικών εστιών, φοιτητές από οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα αναγκάζονται είτε να σταματήσουν τις σπουδές τους, είτε να δουλεύουν ανασφάλιστοι για την επιβίωσή τους. Γιατί η δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν ισχύει στο Αγρίνιο;Γιατί κανείς δεν έχει κάνει το παραμικρό εδώ και 11 χρόνια για ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών;
3)Το τμήμα Δ.Π.Π.Ν.Τ. μεταφέρθηκε (το 2006) στη Νεάπολη λόγω έλλειψης υποδομών, εντός της πόλης του Αγρινίου. Αποτέλεσμα, κάθε μέρα οι φοιτητές να πληρώνουν τουλάχιστον 1,80 euro για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους (0,90 euro η διαδρομή).
4) Πριν λίγους μήνες ιδρύθηκε το 4ο τμήμα στο Αγρίνιο (τμήμα Μάρκετιν), μετά "βαϊων και κλάδων" χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για το που θα στεγαστεί.

Υ.Γ.1 Θα χαρώ πολύ να απαντήσει κάποιος σε όλα αυτά που αναφέραμε ο συνάδερφος(4:29) και εγώ.

Υ.Γ.2 Ο 10:41 υποτίθεται ότι απαντάει στον 4:29 μόνο που δεν βλέπω την απάντηση του...

Ανώνυμος είπε...

πόσο θα ανεχθούμε την εις βάρος μας κοροιδία.Ολες οι σχολές να γίνουν στο Αγρίνιο για ένα σοβαρό ακαδημαικό ιδρυμα.Συγχαρητήρια στον κο Παλιούρα.

Ανώνυμος είπε...

καλοριζικος ο νεος προεδρος στο Τμήμα αγροτικων εκμεταλευσεων
Φέρτε ενα πικρο καφέ και κανένα κονιάκ για την τριάδα