Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Εκδήλωση μνήμης και τιμής από τους Αγρινιώτες της Αθήνας.






Αναμνήσεις και θύμισες από τα παλιά ξύπνησε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Σύλλογος των εν Αθήναις Αγρινιωτών» την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου στη Στοά του Βιβλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ίδρυσή του και 20 χρόνων από τότε που εκδόθηκε για πρώτη φορά το περιοδικό Ρίζα Αγρινιωτών. Σε μια κατάμεστη αίθουσα το ακροατήριο είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο παρελθόν, ανασύροντας μνήμες από τη γενέτειρα αλλά και από τη 50 χρονη πορεία του συλλόγου.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα για την ιστορία του Αγρινίου και του συλλόγου το οποίο επιμελήθηκε η Θεοδώρα Υφαντή (μέλος του Δ.Σ.). Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος Μόλλη Βότση-Αναστασοπούλου, ενώ ο αντίστοιχος του δημάρχου Αγρινίου δεν πραγματοποιήθηκε, αφού ο κ. Παύλος Μοσχολιός δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ενός κρυολογήματος που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες.

«Η ατομική και συλλογική διάσταση στο πρόσωπο. Η συμμετοχή στο Σύλλογο» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στη συνέχεια η Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος των εν Αθήναις Αγρινιωτών, Ανδρομάχη Μαρκαντωνάτου-Σκαλτσά, με τον πρώην Πρόεδρο του συλλόγου Δημήτρη Τζίμα να μιλάει αμέσως μετά για την ιστορία του σωματείου και τα πρώτα χρόνια του περιοδικού. Η εισήγηση του Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιου Παλιούρα που ακολούθησε εστίαζε στην προσφορά της Ρίζας στην Τέχνη και στον πολιτισμό της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας Χρυσούλα Σπυρέλη, η οποία αναφέρθηκε στην ανανέωση του περιοδικού τα τρία τελευταία χρόνια.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν η βράβευση όλων των προσώπων που διετέλεσαν Πρόεδροι κατά τη διάρκεια της 50χρονης πορείας του, για την ουσιαστική τους συμβολή στην επίτευξη των καταστατικών του σκοπών. Συνολικά πρόκειται για τα εξής 7 άτομα (τα τρία πρώτα δεν βρίσκονται εν ζωή γι αυτό και τα αναμνηστικά παρέλαβαν συγγενικά τους πρόσωπα) : Σωτήριος Μαρκόπουλος, Αντώνιος Παπαντολέων, Κωνσταντίνος Παπαφώτης, Γρηγόριος Νίκας, Δημήτρης Παπαστόλου, Ελευθέριος Παλαμάς και Δημήτρης Τζίμας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου Ανδρέας Μπρέσιακας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση τα εξής πρόσωπα: Οι βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης, Σοφία Γιαννακά, Δημήτρης Σταμάτης και Κώστας Καραγκούνης, ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής, η αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου Κωνσταντίνα Κατσαρή και Γεώργιος Γρίνος αντίστοιχα, ο πολιτευτής και Πρόεδρος του ΤΕΕ Γεώργιος Παπαναστασίου, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Παναγιώτης Κοντός, Θωμάς Κονιαβίτης, Eλευθερία Παπαγιάννη και Δώρα Γαβαλά, ο γλύπτης Θόδωρος καθώς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου Δημήτρης Στεργίου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία εκδήλωση από το σύλλογο!Μακράν η πιο ωραία στιγμή ήταν η ομιλία του κου Παλιούρα.
Επίσης πολύ καλό το βιντεάκι στην αρχή της εκδήλωσης.Πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα να το ανεβάσετε στο youtube.

Ανώνυμος είπε...

Re paidia h kopela pou paratirisa kapoia stigmi oti ebgaze fotografies tou sullogou einai?
Den iksera oti paizoun tetoies oraies parousies!!Na ginontai pio suxna tetoies ekdiloseis an einai...
Pantos exo na tis po oti emene de me peire se kamia foto!
Episis ksexasate na anaferete ti parousia tis gnostis apo to sirial para pente-Theopoulas.
Panagia mou ti gelio itan auto pou ekane!!

Pera apo ti plaka i ekdilosi itan poli kali kai tha sumfoniso me ton 5 kai 31 oti i omilia tou Palioura itan makran i pio sunaisthimatki.
Panta tetoia sto sullogo!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!RESPECT!!!

Ανώνυμος είπε...

Κε Παλιούρα είστε ένας πραγματικός Αγρινιώτης. Συγχαρητήρια

Ανώνυμος είπε...

Ρε Αντρέα, το δεύτερο μήνυμα εσύ το έγραψες???χαχαχα.
Σπύρος. Και το πρώτο επίσης!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΔΡΕΑ ¨ΑΣΕ ΝΑ ΛΕΝΕ.ΕΣΥ ΠΡΟΧΩΡΑ...

Ανώνυμος είπε...

Σπύρο δεν τα έγραψα εγώ.Μορείς να καταλάβεις ποιανού δάχτυλος είναι.Με ενημέρωσε ότι εντός ολίγου θα αποκαλυφθεί...

Ανώνυμος είπε...

ΚΙ ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΠΑΡΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ.ΗΤΑΝ ΟΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ, ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

Ανώνυμος είπε...

Ναι-ναι η ομιλία του ΠΑΛΙΟΎΡΑ ήταν η πιο... συναισθηματική τόσο πολύ που εμένα μου ήρθαν.... δάκρυα στα μάτια!!! Περισσότερα όμως είχα ρίξει όταν ο ίδιος πριν λίγα χρόνια ζητωκραύγαζε και ζητούσε "Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας" στο Αγρίνιο και σ' άλλες πόλεις!!! Ετσι για το.... συναίσθημα ρε γαμώτο. Το συναίσθημα και το ΦΙΛΟΤΙΜΟ. Πάει χάθηκε κι αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Aν και καθυστερημένα αναλαμβάνω την ευθύνη του μηνύματος. Σπύρο μη ρίχνεις λάσπη στον Αντρέα!
Χρήστος