Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Παρουσίαση αποτελεσμάτων επιχειρηματικής έρευνας από την Focus Bari Α.Ε Στο 2ο Business Show 2009


Στο 2o Business Show Αιτωλοακαρνανίας 2009 την Κυριακή στις 12:00-14:00 η κυρία Ξένια Κούρτογλου Πρόεδρος & CEO της Focus Bari Α.Ε. θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Focus με θέμα «Πώς αντιμετωπίζουν οι Επιχειρηματίες την Οικονομική Κρίση», τα σημαντικότερα ευρήματά της οποίας συνοψίζονται ως εξής:

- Η κρίση σίγουρα «χτύπησε» όλη την αγορά με λίγες εξαιρέσεις και τους Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες που δείχνουν πιο ευάλωτοι και απαισιόδοξοι.

- Η δανειοδότηση και η περικοπή «περιττών» είναι τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν, ενώ ακολουθούν οι μειώσεις αμοιβών/προσωπικού, η διαφοροποίηση σε προϊόντα, επιχορήγηση και outsourcing.

- Εκτός από τα οικονομικά, η κρίση επέφερε και ατομικά/κοινωνικά προβλήματα που φαίνεται όμως ότι «ξαναθύμισε» στους επιχειρηματίες κάποιες ουσιαστικές «αξίες ζωής» όπως υγεία, οικογένεια, περιβάλλον.

- Παράλληλα, έχει και τις θετικές της πλευρές, όπως καλύτερη διαχείριση, «ξεκαθάρισμα» αγορών, άνοιγμα ευκαιριών.

- Φύσει αισιόδοξοι, οι Έλληνες επιχειρηματίες θεωρούν ότι η οικονομία μας μπορεί να γίνει ανταγωνιστική!

- Περιμένουν από τη Νέα Κυβέρνηση να δώσει άμεση προτεραιότητα στην οικονομία, την ανεργία, τους βασικούς κοινωνικούς τομείς, και ευελπιστούν ότι αυτό θα γίνει βραχυπρόθεσμα, με ουσιαστικά κίνητρα τη μείωση γραφειοκρατίας, το σταθερό πλαίσιο και την βελτίωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

- Η εικόνα που καταγράφεται σήμερα σχετικά με την «Πράσινη Επιχείρηση» είναι αδύναμη.

- Οι επιχειρηματίες, θεωρητικά αναγνωρίζουν την σημασία της, αλλά δεν την θέτουν σε «top» προτεραιότητα και αποδίδουν την μεγαλύτερη πρωτοβουλία στο κράτος με ουσιαστικότερα μέτρα/ κίνητρα για την ανάπτυξή της στα οικονομικά-φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις.

Στην ίδια θεματική ενότητα ο κ. Ασημάκης Φωτόπουλος, Διευθυντής Έργων στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Α.Ε θα αναφερθεί στo: «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 /Μέθοδοι Εφαρμογής και ενίσχυση Επιχειρηματικών Δράσεων», ο κ. Αθανάσιος Μπέλλας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, πρ. Ειδικός Γραμματέας Εξωτερικού Εμπορίου, στα «Πλεονεκτήματα των Συνεταιριστικών Τραπεζών στην Περιφερειακή Ανάπτυξη», ενώ την θεματική ενότητα θα κλείσει ο κ. Δημήτρης Λυμπουρίδης Πρόεδρος Αιτωλική Πίστη ΣΥΝ.Π.Ε. και η Κωνστάντια Βακαλοπουλου υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: