Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

2000-2010: Πέρασαν 10 χρόνια..

Χωρίς να το καταλάβουμε, ο ερχομός του 2010 δεν αφήνει πίσω του μια χρονιά αλλά μια ολόκληρη δεκαετία. Εμείς θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια μίνι ανασκόπηση στην επικαιρότητα του τόπου μας εστιάζοντας στα σημαντικότερα γεγονότα.
2001: Φεύγει από κοντά μας ο Αριστείδης Μόσχος, ο κορυφαίος κατά πολλούς και πιο γνωστός οργανοπαίκτης και δάσκαλος σαντουριού των ημερών μας. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1930. Ήταν το πέμπτο από τα δέκα παιδιά της οικογένειάς του, η οποία καταγόταν από το χωριό Πεντάλοφο. Από κάποιο ρουμάνικο περιοδεύον συγκρότημα, ο Αριστείδης Μόσχος άκουσε το σαντούρι και το αγάπησε.Συνεργάστηκε με πολλούς τραγουδιστές, μουσικούς και συνθέτες. Συμμετείχε σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σχετικές με τη δημοτική και λαϊκή μουσική παράδοση. Κυκλοφόρησε 15 προσωπικούς δίσκους, εκ των οποίων οι τρεις έγιναν χρυσοί και οι δύο πλατινένιοι. Συμμετείχε σε περίπου 150 άλλους δίσκους ως σολίστας.Το 1985 ίδρυσε το «Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής», το οποίο λειτούργησε ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Εκεί δίδαξε δεκάδες μουσικά όργανα, αλλά και βυζαντινή μουσική. Επίσης, συνέστησε και χορωδία.Τιμήθηκε από δήμους, συλλόγους, οργανώσεις και από τη Βουλή.
2002 Στον 21ο αιώνα, η Αιτωλοακαρνανία ενώθηκε οδικώς με την Πρέβεζα. Συγκεκριμένα εγκαινιάστηκε η λειτουργία της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας . Η σήραγγα σήμερα έχει συνολικό υποθαλάσσιο οδικό μήκος 910m και μέγιστο βάθος 27m κάτω από τη θάλασσα. Τα τροχοφόρα διασχίζουν την απόσταση σε 1 έως 1,5 λεπτό περίπου. Όλη η σήραγγα παρακολουθείται από κάμερες κλειστού κυκλώματος. Πεζοί και ποδήλατα δεν επιτρέπεται να περάσουν, όπως και φορτηγά με επικίνδυνα φορτία. Οι ειδικοί λένε ότι το σκυρόδεμα αντέχει χρονικά για 100 χρόνια και σε σεισμό μέχρι 8 ρίχτερ.
Επίσης το 2003 εγκαινιάστηκανι οι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις εμβαδού 7500 τ χμ του Αεροδρομίου του Ακτίου.
2004: Αναμφίβολα τη παράσταση στη δεκαετία 2000-2010 κλέβει η κατασκευή ενός εντυπωσιακού έργου, που το θαυμάζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης: Τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Όταν παραδόθηκε, μειώθηκε κατά πολύ η απόσταση από την πρωτεύουσα δημιουργώντας άλλη ώθηση και άλλες προσδοκίες στο τόπο μας. Βέβαια αυτές δεν είχαν συνοδοιπόρο το ανάλογο οδικό δίκτυο, καθώς η Ιόνια Οδός κατασκευάζονταν με ρυθμούς χελώνας και προσδοκούμε την επόμενη δεκαετία να την εγκαινιάσουμε.
2005: Αλλάζει ο ρους της ιστορίας για την αγαπημένη μας ομάδα τον Παναιτωλικό. Αιτία; Η έλευση δύο συμπατριωτών μας με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σουηδία του Φώτη Κωστούλα και του Σωκράτη Τσιάρα. Ο πρώτος παραμένει έως τώρα στο τιμόνι της ομάδας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην άνοδο της στη Β Εθνική. Πλέον ο Παναιτωλικός χτυπά με αξιώσεις την πόρτα της Super League ύστερα από 33 και πλέον χρόνια. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δημιουργήθηκαν υποδομές που δημιουργούν προσδοκίες για την μόνιμη και διαρκής ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού στο τόπο μας. Όλα αυτά έχουν καταστήσει το Παναιτωλικό το σημαντικότερο πρεσβευτή του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας στο πανελλήνιο.
2006: Ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα συνέβη δυστυχώς στα Καλύβια Αγρινίου. Πέντε κυνηγοί πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες του Δ. Φούκα. Ο δράστης καταδικάστηκε από το το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου σε 5 φορές ισόβια.
2009: Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος πλέον υφίσταται, έστω και στα χαρτιά. Το 2009 μας αφήνει με την εκρεμμότητα του ορισμού της νέας Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής. Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι ότι η περιοχή μας υπάρχει πλέον στο χάρτη της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από χίλια μύρια κύματα ( Θυμίζουμε την απώλεια του οικονομικού τμήματος, το οποίο πήγε στην Πάτρα τη δεκαετία του 90 έπειτα από σφοδρές πιέσεις, καθώς και την τωρινή αντίδραση των Ιωαννίνων. Όπως και να έχει η δεκαετία του 2010 μας αφήνει με νέα δεδομένα και προσδοκίες.
Ανεκπλήρωτα αιτήματα:
Εφετείο, τρένο, αξιοποίηση κτισμάτων στη πόλη μας που μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις μεγάλου βενηλεκούς, όπως των αποθηκών Παπαπέτρου και φυσικά η Ιόνια Οδός, η οποία κωλυσιεργεί για μια ακόμα δεκαετίες.
Να μην φέρει η δεκαετία του 2010:
Φυσικά την εκτροπή του Αχελώου, η οποία προσωρινά μεν πάγωσε, όμως απαιτεί την εγρήγορση της τοπικής μας κοινωνίας καθώς είναι ένα θέμα που δεν γίνεται να κλείσει έτσι απλά όταν ένα μεγάλο μέρος των έργων έχει γίνει.
Και όλα αυτά με φόντο την πόλη του Αγρινίου, που η δεκαετία 2000-2010 το έχει παραδώσει σε εμάς αγνώριστο ( προς το καλύτερο με παλαιότερα χρόνια), με πολλαπλές επιλογές, με ακόμα περισσότερο κόσμο και φυσικά με όνειρα για το μέλλον. Ας είναι το 2010 η αφετηρία για κάτι ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ....

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το τελευταιο σχόλιο πιστευω τα λεει ολα μεσα σε λιγες γραμμες.η αναπτυξη του αγρινιου την τελευταια δεκαετια σε συνδιασμο με την ολοενα και συνεχιζομενη μεταμορφωση της πολης προς το καλυτερο αφηνουν μια ευχαριστη γευση για την δεκαετια που φευγει και πολλες υποσχεσεις για την νεα που ερχεται.πανεπιστημιο,νοσοκομειο,ιονια οδος και νεο μουσειο θα δωσουν νεα ωθηση στην πολη μας που θα παιξει σημαντικοτατο ρολο πανελλαδικως.

Ανώνυμος είπε...

k to traino k h paraionia odos mesa sts iposxeseis

Ανώνυμος είπε...

επειδη και πριν 20-25 χρονια ήμασταν στο ίδιο σημείο και δεν καταφεραμε να κρατησουμε το οικονομικο πανεπιστημιο ας ευχηθουμε με τα νεα εργα να μην αντικαθιστουμε τα εργα των προηγούμενων αλλα να τα συντηρούμε και να δημιουργούμε επιπλεον.

Ανώνυμος είπε...

Το αγρινιο παραμενει μια απο τις πιο ασχημες πολεις της Ελλαδας. Τα εργα που εγιναν την τελευταια 10ετια, αυτο ΔΕΝ το αλλαξαν.
Κι αυτο παντα θα αποτελει εμποδιο για το μελλον.

Ανώνυμος είπε...

Το Αγρίνιο είνβαι πλέον απο τις ωραιότερες και πιό ζωντανές ελληνικές πόλεις.Χρειάζονται όμως ακόμα πολλά, οπως Πανεπιστήμιο,Νοσοκομείο,Μουσείο,Συνδεση με Ιονία οδός συνεχιζόμενος εΞωραισμός της πόλης ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΝΤΟΥ. Ελπίζω οι δημοτικοί αρχή και όλοι μας να κινη΄θούμε ανάλογα και να μην γυρίσει η αλματώδης ανάπτυξη μπούμεραγκ. Χαρούμενο 2010 για όλους τους ανθρώπους και για την πόλη μας.ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ...2011 ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΟΙ ΑΦΙΣΣΕΣ ΤΟΥ 2009 (ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ, IMPERIAL2009 κλπ)
ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΝΑΜΕ ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΙΚΟΙ.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΗ.
ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

SMS θα μας στειλει για την πρωτοχρονια το "πνευματικο κεντρο" με δικα μας χρηματα;
ντροπη τους

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΥΝΕΧΩΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΨΗ Η ΠΟΛΗ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΑΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΤΕ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΝΕΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ.

Ανώνυμος είπε...

to agrinio egine agnoristo mesa sta xronia auta pou perasan.to kentro allakse opsi kai pleon i poli mas exei veltiosei para poli tin thesi tis panelladikos se polla epipeda.einai mia apo tis megaliteres poleis tis xoras kai mia poli pou pleon mporei na sou prosferei ta panta kai to kiriotero einai mia poli gia na zeis kai na megaloseis ta paidia sou opos kai oi perissoteres vevaia eparxiakes poleis.euxomai i nea dekaetia na dinamosei to agrinio akoma perissotero se sxesi me tis alles megaleis poleis tis xoras.

Ανώνυμος είπε...

ρε 5.22 μην καρφωνεσαι τοσο.πολυ εμπαθεια ρε φιλε και πολυ χολη.δεν ομορφυνε λεει ο ασχετος το αγρινιο και αυτο αποτελει εμποδιο γαι το μελλον...οτι να΄ναι...!!!ενταξει ρε φιλε,για καποιο λογο μισεις η ζηλευεις πολυ το αγρινιο,μην ριχνεις ομως οτι βλακεια σου ερθει στο κεφαλι γιατι μονο το γελιο μας προκαλεις.ελεος...

Ανώνυμος είπε...

9:38 αυτα που λεω, τα λενε οι ιδιοι οι γεννημα θρεμμα αγρινιωτες...
ξερω αγρινιωτες που προτιμουν να ζουν σε μεσολογγι, λευκαδα, αρτα, επειδη βρισκουν οτι το αγρινιο ειναι χαλια πολη.
τωρα αν καποιοι την βρισκουν ωραια πολη, ας την φανε με το κουταλι!

Ανώνυμος είπε...

8.23 ti mas les?paraisthiseis vlepeis?diorthonetai ayto to ektroma?prospatheies ginontai alla ti na symazepseis..mono periastika tha mporoyse na ginei kati alla kai ekei gematoi polykatoikies eiste kai dromoys fidisioys..asta na pane..allaxe poli..ela mesologgi..ante dexomaste metamelimenoys agriniotes...artemis

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΤΕΜΗ, ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΕΠΕΙΓΩΝΤΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟ!

ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ-ΠΟΛΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Ζήτω το Αγρίνιο των 120.000 κατοίκων!

Ανώνυμος είπε...

KAI TOU XRONOU O PANETOLIKOS STHN A ETHNIKI!!!