Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Η απόφαση για το κυνήγι


Σε περιπέτειες έχει μπει εδώ και καιρό το κυνήγι στη χώρα μας. Από την εποχή λοιπόν του "Καλυδώνιου Κάπρου" το κυνήγι ήταν η βασική δραστηριότητα και στο τόπο μας. Εν έτει λοιπόν 2009, η Ζωοφιλική Οικολογική Ενωση Ελλάδος προσπάθησε να βάλει φρένο με την αίτηση ακύρωσης που έλαβε στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο ανέστειλε προσωρινά το κυνήγι.
Τώρα έρχεται η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος
που την υπογράφει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης η οποία απαγορεύει το κυνήγι σε όλες τις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου λόγω πυρκαγιών και ισχύουν σήμερα και όχι μόνο για τις περιοχές που κάηκαν το 2009.
Επομένως το κυνήγι σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές επιτρέπεται. Η ανακοίνωση του Υπουργείου συνεχίζει ως εξής:
"Η έκδοση της, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω νομικές εμπλοκές δεδομένου ότι 230.000 Έλληνες κυνηγοί έχουν ήδη πληρώσει τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία ποσά έκδοσης των αδειών τους. Επιπλέον εκτιμάται ότι την παρούσα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία φάση που διανύουμε, θα ήταν άδικο να στερηθούν οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές και συναφείς επιχειρήσεις της ορεινής , κυρίως, Ελλάδας που εξαρτώνται από τους κυνηγούς, από ένα σημαντικό για αυτούς οικονομικό πόρο."
Το κυνήγι πράγματι είναι μια από τις δραστηριότητες που αποτελεί την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της Αιτωλοακαρνάνικης υπαίθρου και όχι μόνο. Ας μην κρυβόμαστε, η πλειοψηφία των χειμερινών επισκεπτών στα χωριά του τόπου μας είναι κυνηγοί. Αυτοί κινούν την οικονομία, από αυτούς ζουν οι διάφορες επιχειρήσεις μας. Δεν μπορούμε λοιπόν να υιοθετούμε θέσεις αφοριστικές πάνω στο ζήτημα αυτό "μια ωραία πρωία". Ούτε να θέτουμε έτσι ένα τέτοιο ζήτημα σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Από κεί και πέρα η νομοθεσία του κράτους οφείλει να μην είναι τυφλή και να δίνει ακέραιες λύσεις, που μπορεί να είναι ισοπεδωτικές και άδικες, αλλά να κάνει έναν επαναπροσδιορισμό των ειδών που κινδυνεύουν και να ορίσει για αυτά ένα ειδικό καθεστώς. Γιατί για παράδειγμα υπάρχει το άλλο άκρο, αυτό της Αμβρακίας όπου πρόσφατα υπήρξαν μαρτυρίες για «κυνηγούς με φαιοπράσινες κουκούλες», που δεν διστάζουν όχι μόνο να κυνηγήσουν ακόμα και στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και να επιτεθούν σε όποιον προσπαθήσει να τους παρεμποδίσει. Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που δέχθηκαν προ ημερών υπάλληλοι του τοπικού δασαρχείου από κυνηγό που συνελήφθη επί το έργο.
Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης των υγροτόπων Αμβρακικού, οι λαθροθήρες κινούνται σε ομάδες 2 - 4 ατόμων κυνηγώντας φαλαρίδες, πάπιες και άλλα υδρόβια πτηνά που έρχονται για να διαχειμάσουν στον Αμβρακικό, ακόμα και μέσα στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής.
Ας βρεθεί λοιπόν εκείνη η λύση που και να προστατεύει το περιβάλλον και ειδικά τα είδη προς εξαφάνιση και να μην κωλύει την πανάρχαια αυτή δραστηριότητα, το κυνήγι. Γιατί, όπως και να έχει, ο άνθρωπος είναι και αυτός μέρος της τροφικής αλυσίδας στον οποίον ισχύουν οι άγραφοι νόμοι της φύσης..

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

άντε και καλά βόλια!

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ασχολείται με το κυνήγι? Εδώ έχουμε αλλα σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε.
Έρχεται οσονούπω και το θέμα του Εφετείου στην επικαιρότητα,μύλος η κατάσταση πάλι.
Τις επόμενες μέρες ανακοινώνεται ιδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο ( δικαιωματικά, πρόκειται για την πέμπτη όλη στην Ελλάδα ).
Ο Παπανδρέου είχε ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ότι θα δημιουργήσει και τα 4 εφετεία μαζί.Μάλιστα το δεσμευόταν συνεχώς πριν τις εκλογές και τόνιζε ότ θα σταματήσει να εμπαίζει τους πολίτες με αυτότο θέμα.
Για να δούμε κύριοι του ΠΑΣΟΚ τί θα κάνετε.
Γιατί αλλιώς οι μέρες σας θα είναι μετρημένες. Ο λαός δεν αντέχει άλλη κοροιδία,είτε για εφετεία,είτε για σοβαρότερα θέματα, όπως νοσοκομεία, παιδεία--πανεπιστήμια,σχολικές αίθουσες, είτε για την αγροτιά,είτε για ένα σωρό άλλα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΛΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο ΘΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

gia mia akomi fora o epifanis perivantologgos moraitis xtypise deixnontas tis ypsiles perivallontikes kai oikologikes toy anisyxies..meta apo tis diloseis poy exei kanei kata kairoys gia pelades kai min pairnontas safi kai skliri thesi kata tis ektropis xanaxtypise kai pali parakamptontas to symvoylio tis epikrateias kai kanontas opos panta psifothirikes politikes..

Ανώνυμος είπε...

Μετά από την ανώγνωση των σχολίων αυτών θα ήθελα να επισημάνω τόσο προς τους σχολιαστές όσο και προς τους αναγνώστες την σημασία της ίδρυσης (ή μή) Εφετείου Δυτικής Ελλάδας/Μεσολογγίου/Αγρινίου.
Ανεξαρτήτως του ότι καμία από τις δύο αντιμαχόμενες (μονίμως) πόλεις δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές (βλέπε κατάλληλο κτίριο κλπ) το ζήτημα δεν έγκειται στο ΠΟΥ θα ιδρυθεί το Εφετείο αλλά στο ΑΝ και ΓΙΑΤΙ θα ιδρυθεί. Ο πολύς κόσμος ακούει εδώ και χρόνια αυτό το "πιασάρικο" σενάριο περί Εφετείου χωρίς κανεις να λάμβάνει υπ' όψιν ότι το έφετείο είναι ένα ΑΝΩΤΕΡΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ και όχι θεσμός της τάξεως του Δημοτικού Σχολείου. Επίσης η περιοχή μας μέχρι σήμερα καλύπτεται από το Εφετείο Πατρών που πλέον μετά την κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου είναι εύκολα προσβάσιμο και με κάποιες διορθωτικές/εκσυγχρονιστικές παρεμβασεις είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Ασ σκεφτούν λοιπόν οι "διεκδηκητές" αν πράγματι χρειάζεται να ιδρυθεί Εφετείο στην Αιτωλοακαρνανία κάτι με το οποίο προσωπικά διαφωνώ. Η Αιτωλοακαρνανία είναι πραγματι πολύ πίσω στην ανάπτυξη δεν είναι όμως το Εφετείο ο μοχλός που θα μας οδηγήσει μπροστά. Ας κοιτάξουμε καλύτερα άλλα θέματα όπως τα υποβαθμισμένα Νοσοκομεία μας, τα ΤΕΙ και τα υπό ίδρυση Πανεπιστήμια, το χωλό λιμάνι του Αστακού, την ακόμη ασθμαίνουσα Ιόνια οδό, τις ανύπαρκτες τουριστικές υποδομές μας. Ας βελτιστοποιήσουμε και ασ αξιοποιήσουμε πρώτα αυτά, στοιχεία που ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΑ και αν μετά από όλα αυτά νιώθουμε ότι "υστερούμε" σε ανάπτυξη ας ξαναθέσουμε το θέμα του Εφετείου επί τάπητος μετά από 100 χρόνια.....

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρά ρε 9;14?
Ας δημιουργηθεί και το Εφετείο όπως και όλα τα άλλα.
Εκτός κι αν είσαι Πατρινός-Μινάρας και τα λες αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον μιναρας πρεπει να ειναι .

Ανώνυμος είπε...

Ο 9.14 ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ι ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ.ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΕΝΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΕΦΕΤΕΙΟ..ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΤΙΝ ΑΤΗΙΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ Σ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ..ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΝΑ ΝΑΙ..ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΑΝ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΑΕΙ ΜΑΝΙΩΔΩΣ..ΑΣΕ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΕΤΕΙΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΥΟΥΣΕΣ ΝΟΜΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΠΡΩΤΕΥΟΘΣΑΗ