Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Ένα παλιό πηγάδι στη καρδιά του Αγρινίου..

Ένα πολύ καλό θέμα που αφορά κρυμμένες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας ανέδειξε με ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Παναιτωλική ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσακανίκας. Στην φωτογραφία αυτή βλέπετε ένα πηγάδι, πολύ παλιό, για πολλά χρόνια ξεχασμένο και μπαζωμένο, το οποίο αποκαλύφθηκε με τις εργασίες ανάπλασης του αύλειου χώρου στον νέο Άγιο Χριστόφορο, Οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής δεν το θυμούνται καν και πιθανολογείται πως βρίσκεται εκεί από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ευτυχώς, τώρα δεν μπαζώθηκε και έχει ανακατασκευαστεί, ομορφαίνοντας το προαύλιο της εκκλησίας του πολιούχου του Αγρινίου.
θυμίζουμε ότι σε γραπτές πηγές αναφέρεται ότι μέσα μόνο στη πόλη του Αγρινίου υπήρχαν συνολικά 72 πηγάδια, τα οποία βέβαια είχαν την ίδια τύχη και με αυτό που αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Οι πιο παλιοί βέβαια το γνωρίζουν αυτό.
Πλούσια λοιπόν τα χώματα μας σε νερό. Κάτι τέτοιο όμως από την άλλη είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν για την ανέγερση κτισμάτων..

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα τι είναι αυτό. Η αυτός που έγραψε το ρεπορταζ δεν είναι αγρινιώτης η αν είναι απλά ήθελε να γράψει κάτι (με όσες ανακρίβειες). Όπως και σεις βεβαίως που αναφέρετε 72!!! πηγάδια σύμφωνα με τις πηγές!!! Παπαριές στον κύβο. Τα παλιά αγρινιώτικα σπίτια σχεδόν όλα είχαν πηγάδια στις αυλές τους. Λόγω των πολλών νερών του υπεδάφους (η πόλη διασχιζόνταν απο πολλά ρέματα) ήταν πολύ εύκολο να βρεθεί νερό. Και οι κάτοικοι της πόλης αυτό έκαναν. Το εύκολο. Άνοιγαν πηγάδια. Και όχι 72 που λέτε αλλά 572 και βάλε. Πιθανόν σήμερα να έχουν μείνει 72!!! Στο χθές όμως ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο. Αυτά για την ενημέρωση σας και για να μην θεωρείτε το πηγάδι του Αγίου Χριστοφόρου σαν κάτι το αξιοπερίεργο. Ευτυχώς Αμερική δεν έχουμε γίνει στον τόπο μας. Αλλά και για να πλουτίζετε τις γνώσεις πηγάδι υπήρχε και στον Αϊ-Δημήτρη.

Ανώνυμος είπε...

Η πόλη μας έχει τόσες ωραίες συνοικίες και γωνιές εκτός Συντριβανιου,Δημοκρατίας και Παπαστράτου και μια Ηλιού,που τελική δεν είναι και τίποτα το τρομερό. Ας φροντίσουμε όλοι και αυτό το μπλόγκ να αναδειχθεί και το άλλο Αγρίνιο που είναιπολύ πιο ανθρώπινο και πιο όμορφο.Υπάρχουν καλύτερα μ΄΄ερη για καφέ και για περίπατο.Μου φαίνετε κοροιδεύουμε τους Αθηναίους (ποιούς αθηναίους,τέλος πάντων)αλλά είμαστε χειρότεροι.

Ανώνυμος είπε...

εδω ρε παιδια την προτομη που υπαρχει εξω απο την εκκλησια του αγιου χριστοφορου πηγανε και την βαψαωε με σπραυ και αυτη!! μα τι αλλο να πουμε? αυτοι παντως που τα κανουν αυτα να ξερουν οτι κυνδινευουν! γιατι οποιος πιαστει επ' αυτοφορω εχει να φαει πολλες σφαλιαρες , μετα στην αστυνομια και αγωγη κατευθειαν! ρε δε πα να ειναι και 15χρονο θα φανε πολυ ξυλο! εχουν καταστρεψει ολο το αγρινιο.

Ανώνυμος είπε...

κλαψτε λιγο ακομα ρε

Ανώνυμος είπε...

ανοίξτε το βιβλίο του Αριστείδη Μπαρχαμπά το ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΠΟΤΕ να δείτε το χάρτη με τα πηγάδια σελιδα 495

Ανώνυμος είπε...

Κατω τα χερια απο τα παιδια που βαφουν τις προτομες, εκτελουν κοινωνικο εργο και εκθετουν την διαπαιδαγωγηση των γονιων τους και των δασκαλων τους επισης !!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγρινιώτης το έγραψε, αλλα έχει καταγωγη΄απο Καλαμάτα. Το θέμα πάντως είναι πως η περιοχή απέκτησε μια "πινελιά" από τα παλιά. Αλλωστε το δημοσίευμα απλό σχόλιο είναι, όχι ρεπορταζ