Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Οικονομική κρίση: Ένα απλό καθημερινό παράδειγμα


Πρώτο θέμα το τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα είναι ότι η Ελλάδα χρωστάει και δέχεται πιέσεις από τους Ευρωπαίους..
Ακούμε για νούμερα, ποσοστιαίες μονάδες κτλ κτλ..
Επίσης ακούμε για μέτρα που θα ληφθούν, αν πρέπει να είναι σκληρά η όχι, που να στοχεύουν κτλ κτλ.
Οικονομολόγοι δεν είμαστε, αλλά ας προσπαθήσουμε απλοικά εντελώς να περιγράψουμε πως αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει φέρνοντας ως παράδειγμα έναν απλό μισθωτό, δημοσίου η ιδιωτικού τομέα.
Ειπώθηκε ότι το δημόσιο χρέος αντιστοιχεί 20.000 ευρώ περίπου στον κάθε Έλληνα. Ας υποθέσουμε ότι το Ελληνικό κράτος θέλει σε 5 χρόνια να επιστρέψει τα μισά στη καλύτερη εκδοχή. Ας πούμε δηλαδή ότι στον καθέναν μας "αναλογούν" 10.000 ευρώ σε 5 χρόνια. ( αντί για 20.000 που είναι σύνολο)
Για να τα βρεί αυτά πρέπει τα επόμενα πέντε χρόνια να δίνει 170 ευρώ το μήνα περίπου ( βάζουμε και ένα μηδαμινό επιτόκιο για να είμαστε επιεικείς η το στατιστικό λάθος).
Ας πιάσουμε ένα εισόδημα που πλέον ίσως θεωρείται μεσαίο. Κάποιος που παίρνει π.χ. 1000 ευρώ το μήνα τι πρέπει να κόψει;
Ιδού η απάντηση:
1) Δεν αγοράζει τίποτα. Ξεχασμένες οι δόσεις για σπίτια η αμάξια. Άρα η αγορά είναι νεκρή.
Τι σημαίνει αυτό; Τέλος οι οικοδομές, ενώ συνεργεία-αντιπροσωπείες αυτοκινήτων κρατάνε το μισό ( και ούτε προσωπικό).
2) Νοίκι- Νερό-ΔΕΗ- Κοινόχρηστα- Πετρέλαιο=400-500 ευρώ
3) Μένουν άλλα 300 και κάτι.. Αυτά φτάνουν με το ζόρι για διατροφή=σούπερ μάρκετ και εξοδο το Σαββατοκύριακο. ( για καφέ η χαλαρό ποτό, όχι κάτι παραπάνω)
Άρα λοιπόν αυτά τα "170 ευρώ π.χ." από τον καθέναν μας θα τα πάρει με εξόφθαλμο τρόπο; Προφανώς και όχι. Ας είναι καλά η έμμεση φορολογία.
Ίσως σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα οδεύουν τα πράγματα. Βέβαια αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι καταδικασμένο να αποτύχει, καθώς η νέκρωση της αγοράς θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν τη δουλειά τους η μέρος της δουλειάς τους με αποτέλεσμα το "170ευρω" -πάντα υποθετικά και ενδεικτικά μιλάμε-να είναι ανέφικτο.
Η χρυσή τομή δεν είναι άλλη από τα μεγάλα εισοδήματα, τη σπατάλη δημοσίου χρήματος, τη φοροδιαφυγή κ.α. Αν αυτά δώσουν αναλογικά αυτά που πρέπει, τότε η μηνιαία δόση που περιμένει ένα μεσαίο μισθό, ίσως μειωθεί στο μισό.
Θα έχει το σθένος όμως η κυβέρνηση να το κάνει;
Και αν ναι θα αποφέρει τελικά αποτελέσματα;
Όπως βλέπετε και εσείς αυτός είναι ο μονόδρομος. Μόνο τα μεγάλα εισοδήματα. Άλλωστε κάποιος που παίρνει 2000 ευρώ μπορεί να δώσει τη δόση αυτή τουλάχιστον για 2 Έλληνες.
Άλλωστε όλοι εμείς είμαστε οι τελευταίοι που φταίμε για όλη αυτή τη κατάσταση..

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός που παίρνει 1000 ευρώ το μήνα μπορεί ΑΝΕΤΑ να εξοικονομήσει τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα και να πώς!

1. κόβει το τσιγάρο = ΟΦΕΛΟΣ 90-100 ευρώ το μήνα

2. περιορίζει το κινητό στα άκρως αναγκαία (μία κάρτα το μήνα!) = ΟΦΕΛΟΣ τουλάχιστον 30 ευρώ το μήνα

3. περιορίζει το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΛΟΤΤΟ, κλπ = ΟΦΕΛΟΣ τουλάχιστον 70 ΕΥΡΏ ΤΟ ΜΉΝΑ

ΑΡΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα.

τώρα αν αποφασίσει να κρατήσει το παλαιό αυτοκίνητο λίγα χρόνια ακόμη ή αν αγοράσει αυτοκίνητο μικρότερου κυβισμού θα έχει ένα σημαντικό όφελος μηνιαίως επίσης.

ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ

Υ.Γ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΑΝΕΙΚΗ ΕΥΜΑΡΕΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΦΑΓΑΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑΑΑΑΑΑ!!!! ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑΑΑΑΑΑ??? ΕΣΠΕΙΡΕ ΑΝΕΜΟΥΣ Ο ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ ΣΟΥ ΤΖΕΦΡΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΙΣ ΘΥΕΛΛΕΣ!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε εξυπνε "νοικοκύρη" ποιός σου είπε εσένα ότι ΟΛΟΙ καπνίζουν και παίζουν στοίχημα και λόττο;;;
Ελεος.

Ανώνυμος είπε...

γιατι εσενα πιος σου ειπε οτι περνουν 1000ευρο??? 600 κ λεμε κ ευχαριστω....

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές Εγώ όμως ξέρω ένα για να μπορώ να ξοδεύω πρέπει να εισπράττω και για να εισπράττω πρέπει ή να πουλήσω την εργασία μου όσο ποιο ακριβά μπορώ. και για να την πουλήσω ακριβά θα πρέπει να έχω γνώσεις ή να παράγω και να πουλάω κάτι. Με λίγα λόγια πρέπει να παράγω και αυτό που παράγω να μπορώ να το πουλάω. Τώρα το να τρώω κρέας από το Βέλγιο και την Ολλανδία, Τυρί από τη Γερμανία ή την Ολλανδία κλπ. δεν γίνεται. Με λίγα λόγια να παράγω 5 και να ξοδεύω 7 δεν γίνεται.
Πέρα του ότι από αυτά τα 5 που παράγω τα 2 τα άρπαξαν τα λαμόγια, τα οποία όμως εμείς τα ψηφήσαμε και τοποθετήσαμε εκεί. Με οικονομία του τσιφτετελιού και του ωχαδερφισμού δεν γίνεται.